“Afet Kültürü” Dersi Geliyor

Eğitim Güncel
Deprem eğitimi konusunda önemli adımlardan birini İstanbul Üniversitesi atıyor. İstanbul Üniversitesi, ilk kez lisans düzeyinde ‘afet kültürü’ dersi vermeye hazırlanıyor. 17 Ağustos deprem...
EMOJİLE

Deprem eğitimi konusunda önemli adımlardan birini İstanbul Üniversitesi atıyor. İstanbul Üniversitesi, ilk kez lisans düzeyinde ‘afet kültürü’ dersi vermeye hazırlanıyor.

17 Ağustos deprem felaketinin 10. yılında, üniversitelilere ‘deprem dersi’ geliyor.

2009-2010 öğretim yılından itibaren 60 bin öğrenciye seçmeli olarak sunulacak dersin fikir babası, afet uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yıldırım Güngör. Depremin yıldönümünde gerçekleşen  akademik açılımı anlatan Güngör, öğrencilerin afet olgusundan risk değerlendirme sistemine, kent güvenliğinden ilkyardıma ve basit fiziksel korunma yöntemlerine kadar pek çok  konuda bilgi sahibi olacağının altını çiziyor. ‘Afet kültürü’ dersinin içeriğinde yüzde 76 ile deprem önemli yer tutuyor. Yangın, kuraklık, çığ ve sel gibi afetler de dersin  kapsadığı konular arasında yer alacak. Dersin aynı zamanda bir anket niteliği taşıdığını belirten afet uzmanı, "Seçilme oranı aynı zamanda afetler konusundaki duyarlılığımızı  gösterecek. Türkiye’nin afete bakışı ortaya çıkacak." diyor.

Türkiye ve Marmara’nın dünyanın en önemli deprem bölgelerinden birinde yer aldığını hatırlatan İÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Yıldırım Güngör, dersin her bölümden  öğrenciye açık olduğunu belirtiyor. "Bir depremde çocuk psikoloğundan damar açan paramediğe, inşaatçısından yer bilimcisine kadar herkese ihtiyaç var." diyen Güngör, dersin  içeriğinin fen, sosyal ve sağlık bilimleri üzerine bina edildiğini ifade ediyor. Güngör, "Depremden kaçtım diye Giresun’a giderseniz başınıza bu kez sel gelir. Gençlerimizin  bu coğrafya üzerinde daha sağlıklı, daha güvenlikli yaşamalarını sağlamak istiyoruz. Afetlerden göreceğimiz zararı en aza indirebiliriz." diyor.

Türkiye’de deprem konusunda çok acı tecrübeler yaşandığını hatırlatan Yıldırım Güngör, öğrencileri afet uzmanı yapmak istemediklerini kaydediyor: "Biz bir afet ülkesiyiz. Çok  küçük görünen bir yağmurun bile önlem alınmazsa sele dönüşebileceğini bilmeliyiz. Öğrencilerin zihninde burada öğreneceklerinin yüzde 10’u kalsa bile mezun olup gittikleri  yerlerde hayat kurtaracaklar."