Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, dershanelerden özel okula dönüşmek için 77 başvuru yapıldığını, bunların 44’ünün illerdeki sistemlerden onaylandığını bildirdi.
Yelkenci, Resmi Gazete’de yayımlanan “Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği”ne ilişkin açıklamalarda bulundu.
Dershaneleri dönüştürürken Bakanlık olarak, “eğitim sisteminden çıkaralım da nasıl olursa olsun” şeklinde yaklaşmadıklarını, bu konuda hassasiyet gösterdiklerini vurgulayan Yelkenci, dönüşüm sürecinde müteşebbislerin en az zararla ve en güçlü şekilde özel öğretimin içine dahil olabilmeleri için çaba gösterdiklerini ifade etti.
Mevcut özel okulları korumak için sınıf seviyelerine de yüzde 30 sınırı getirdiklerini kaydeden Yelkenci, “Temel liseye dönüşen dershaneler, her sınıf seviyesinde okulun kontenjanının yüzde 30’u kadar öğrenci alabilecek. Örnek olarak bir temel liseye 500 öğrenci kontenjanı vermişsek ruhsatını böyle düzenlemişsek, 9. sınıflara bu 500’ün yüzde 30’u olan 150 öğrenci, 10. sınıflara 150 öğrenci alabilecek ama bunun toplamı 500’ü geçemeyecek. Yani bu 600 öğrenci etmeyecek” diye konuştu.
Dönüşüm başvuruları için 7 dönem belirlediklerini, ilk dönem başvurularının başladığını anımsatan Yelkenci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dershanelerden özel okula dönüşmek için 77 başvuru yapıldı. Bunlardan 44’ü illerdeki sistemlerden onaylanarak bize ulaştı. Tabii eksiklikleri bulunan dosyalar da tamamlanmak üzere geri yollandı. Dershaneler, belirlenen bu dönemlerde ne kadar önce başvurursa teşviklerde de o kadar öncelikli olacak. Bunu özellikle belirtmek isteriz. Bu süreç artık başlamıştır. Dershaneler, 1 Eylül 2015 itibariyle hiçbir kuruma dönüşmek istemiyorsa ruhsatları iptal edilecek. 1 Eylül 2015’den sonra artık dönüşüm okulları olacak. Dönüşüm okulu olmak ya da başka bir özel öğretim kurumu olmak isteyenlere de yeni ruhsatlar verilecek. Dershaneler artık eğitim sistemimizden çıkıyor. Bu kesin. Dolayısıyla bu sürecin getirdiği alternatiflerden ve imkanlardan dershanelerimiz faydalanmaya baksınlar, eğer özel öğretim kurumu olarak devam etmek istiyorlarsa. Devam etmek istemiyorlarsa zaten bu bir tercihtir. Bunların hepsine saygı duyarız.”
“DERSHANELER İÇİN GEÇ BİLE KALINDI”
“Dershaneler, bugüne kadar geldiği hormonlu yapısı ve eğitim ve özel öğretim sektörünü yanlış uygulamalarıyla domine etmelerinden dolayı sisteme çok ciddi zararlar verdiler” diyen Yelkenci, dershanelerin tüm bu nedenlerden dolayı eğitim sisteminden mutlaka çıkması gerektiğini vurguladı.
“Geç bile kalınmış bir karardı. Tedrici olmasını hep savunduk. Bu işin içinde olanlar da eğitime doğru yerden bakanlar da bunu söylediler. Merkezi sınavlar önemli bir sorunu ortadan kaldırmıştır. Üniversiteye geçişte çalışmalar sürüyor. Sebepler birer birer ortadan kalkıyor ve dershanecilik sistemden tedrici olarak çıkartılıyor. Yani o eleştirileri hükümet ve TBMM dikkate aldı ve aldığı kararı 2019’a kadar ve alternatiflerini ortaya koyarak çıkardı. Artık burada başka bir şey ummaktan kaçınmalıyız. Başka bir şey beklememeliyiz. Olmayacak. 1 Eylül 2015 itibariyle dershaneler sistemden çıkacaktır. Dershanelerin bunu düşünerek kararlarını vermelerini tavsiye ederim.”
Yönetmeliğin ardından yönerge için çalışmalara başlayacaklarını anlatan Yelkenci, özel okula dönüşecek dershanelerin, kütüphane, laboratuvar, güzel sanatlar ve müzik dersliği ortak olmakla beraber, en az 4 dersliği bulunmak kaydıyla temel lise açabileceğini kaydetti.
Yelkenci, beden eğitimi dersi için de çok amaçlı bir salon ya da 5 kilometre yakındaki bir spor tesisiyle protokol yapılmasını isteyeceklerini belirtti.
ARSA TEŞVİKİ ALAN DA BİNA KİRALAYAN DA KATILIM PAYI ÖDEYECEK
Dershanelerin, lisenin yanında okul öncesi kurum, ilkokul ve ortaokul da açabileceğini dile getiren Yelkenci, Kanunun çıktığı tarihte faal olan bütün dershanelerin, dönüşüm için başvurabileceğini, eğitim öğretim desteğinden faydalanabileceğini, taşınmaz desteğinden ise kanunun yayımı tarihinden en az 3 yıl kurucu çoğunluğu aynı kişiye ait olan dershanelerin yararlanabileceğini bildirdi.
Yelkenci, taşınmaz üzerinden arsa teşviği almak isteyen kurumların, bu arsaların emlak bedellerinin binde beşi, bina kiralamak isteyenlerin de emlak değerlerinin yüzde 5’i üzerinden kiralama yapabileceğini ancak her iki durum için de bir katılım payı ödeyeceklerini kaydetti.
TAŞINMAZ TEŞVİKİNDE ÖNCELİK
Teşvikler verilirken bir araya gelen dershanelere öncelik tanınacağını dile getiren Yelkenci, “İki dershane bir araya geldi ve bunun yanında da bir dershane tek başına başvurdu. Bir araya gelen iki dershane öncelikli olacak. 3 dershane bir araya geldiyse onlar öncelikli olacak. Ne kadar çok dershane bir araya gelirse taşınmaz teşviğinde o kadar öncelikli olacak” dedi.
Öğrenci başı eğitim öğretim desteğinden de Kanunun yayınlandığı tarih itibariyle faal olan bütün dershanelerin istifade edebileceğini anımsatan Yelkenci, şunları kaydetti:
“Teşvikle ilgili minimun kontenjanı derslik başına 12 olarak belirledik. Genel anlamda da derslik başına en fazla 24 öğrenci olarak belirledik. 12 ila 24 arasında bir boşluk varsa, bu kadar öğrenci yani 24’e kadar ne kadar boşluk varsa o kadar öğrenciye, eğitim öğretim desteğini belirleyeceğimiz kriterlerle beraber, ailesinin durumu, başarı durumu ve okulun durumu, okulun başarısı, okulu ve öğrenciyi ayrı ayrı planlayarak merkezi bir şekilde vereceğiz.”
Özel okula dönüşeceklere verilecek teşviklerin MEBBİS üzerinden oluşturulacak bir modül üzerinden takip edileceğini ve başvuruların değerlendirileceğini anlatan Yelkenci, okulların ve öğrencilerin de bu modül üzerinden değerlendirmeye tabi tutulacağını ifade etti.
Teşviklerin miktarının kamuoyunda merak konusu olduğunu vurgulayan Yelkenci, bununla ilgili bir tebliğ yayımlanacağını belirterek, şöyle konuştu:
“Öğrenci başına teşvikler konusunda bir fikir vermesi açısından bir formül verebiliriz. Öğrenci başına verilecek teşvik, öğrencinin gideceği kurum türü itibariyle devlete maliyetinin bir buçuk katını geçemeyecek. İlgili genel müdürlüklerin, Maliye Bakanlığının ve ilgili kurumların görüşlerine göre okul öncesinde, ilkokulda, ortaokulda, lisede bir öğrencinin devlete maliyeti ortaya çıkmış olacak. Diyelim ki ilkokul için bu maliyet 3 bin TL ise verilecek teşvik 4 bin 500, maliyet 2 bin lira ise verilecek teşvik 3 bin TL’yi geçemeyecek.”