İstanbul’da 2015-2016 eğitim öğretim döneminde yaklaşık 3 milyon öğrenci ders başı yapacak.
İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni eğitim öğretim döneminin başta çocuklar olmak üzere öğretmen, veli ve bütün eğitim camiasına hayırlı olmasını diledi.
Vatandaşların Kurban Bayramı’nı da tebrik eden Yıldız, okulların açılışının bayram dolayısıyla bir hafta ertelendiğini anımsatarak, takviyenin haziranda gerçekleştirileceğini ve yapılamayan derslerin telafi edileceğini söyledi.
Yıldız, 2015-2016 eğitim öğretim dönemine ilişkin rakamlar vererek, ‘İstanbul’da kamu ve özel toplam, ana sınıfı ve anaokulu okul öncesi dahil olmak üzere, ilkokul, ortaokul, imam-hatip ortaokulu ve ortaöğretimde 3 milyon 77 bin 816 öğrencimiz, 128 bin öğretmenimiz ve yaklaşık 6 bin okulumuz var. 200 bin civarında öğrenci birinci sınıfa başlayacak. İstanbul genelinde böyle bir hacim ve büyüklükle yeni eğitim öğretim yılına başlayacağız. Türkiye genelinde Bakanlığımız bu yıl yaklaşık 37 bin öğretmenin atamasını gerçekleştirdi. İstanbul’a bu atama döneminde 2 bine yakın öğretmen ataması yapıldı’ diye konuştu.
9. sınıfların nakil süreci 30 Eylül’de netleşecek
Her yıl 200 bine yakın öğrenciyi de mezun ettikleri bilgisini veren Yıldız, şunları kaydetti:
‘Bu arada zorunlu eğitimde çocuklarımız, okula gitmeme durumu, okulu terk etme ve devamsızlık hariç okulu bitiriyorlar. Bu sene 117 bin öğrencimiz TEOG sınavıyla liselere yerleştirildi. Bu çerçevede ilk 3 hafta yerleştirme ve daha sonra nakil işlemleri yapıldı. Bu süreçlerden sonra belli mazeretler neticesinde yerleştirilemeyen ve şu an kayıtları açık lisede gözüken çocuklar için de Bakanlığımız ayrı bir uygulama yapacak. Bunlar da tercihlerini yaptılar. Yerleştirme işlemleri tamamlandı. Bundan sonra her ayın 1-30’u arasında son iş günü itibarıyla ara sınıflar için nakil süreci devam ediyor. Tercih ettikleri ve istedikleri bir okula, okulun taban puanı itibarıyla yeterli puana sahiplerse belirlenen kontenjanlar çerçevesinde boş kontenjanı olan okullara geçebilecekler.’
Yıldız, 9. sınıfa başlayan ve herhangi bir liseye yerleştirilemeyen öğrenciler için 30 Eylül’de Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği yetki doğrultusunda oluşturulan il ve ilçe komisyonlarının öğrencilerin taleplerine göre okulların genel anlamda yapısını bozmadan yerleştirme işlemi yapacaklarını ifade etti.
‘Takviye kursları okulların açılmasıyla aynı anda başlıyor’
Dershanelerin Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla bu yıl öğrenci almayacağını hatırlatan Yıldız, şöyle devam etti:
‘Takviye kursları okulların açılmasıyla aynı anda başlıyor. Geçen dönem yasa çıkmış olmasına rağmen dershaneler bir taraftan eğitime devam ediyordu, bizim yetiştirme ve takviye kursları da devam etti. Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerle ilgili verdiği karar çerçevesinde Bakanlığımız yeni bir düzenleme yaptı ve dershaneleri özel öğretim kursları olarak yapılandırdı. 1 Eylül itibarıyla şöyle bir sürece girmiş olduk. Elinde dershane ruhsatı olan o ruhsatla bekleyebilir ama faaliyet yapmak istiyorsa, özel öğretim kursu yapmak için Milli Eğitim Bakanlığı’na müracaat etmesi gerekir. Özel öğretim kursu adı altında bir dönüşüm talep etmiş olması gerekir. Biz bu süreci dikkatli bir şeklide takip ediyoruz ve denetim birimleri aracığıyla bunların denetimini yapacağız. İl müdürlüklerimizin en önemli performansı, illerimizde bundan sonraki yetiştirme kurslarında çocuklarımıza verebileceğimiz en kaliteli ve en iyi kursları vermekle ölçülecek. Bu kurslar hafta içi olabildiği gibi hafta sonları da olabilir.’
Halk eğitim merkezlerinden ücretsiz kurs
Üniversite sınavına hazırlanan mezunların durumuna da değinen Yıldız, ‘Asıl önemli olan da mezun öğrencilerimizin durumu. Defalarca söylenmesine, açıklanmasına ve hatta geçen yıl bu kursların yapılmış olmasına rağmen kamuoyunda sanki burada bir boşluk varmış gibi takdim ediliyor. Halbuki üniversiteye hazırlanmak isteyen mezunlarımız halk eğitim merkezleri üzerinden bu eğitimi alabilecekler ve eğitimler ücretsiz olacak’ dedi.
Her eğitim ve öğretim yılı için yeni projeler hazırladıklarını dile getiren Yıldız, bu kapsamda ‘İstanbul’ dersinin devam edeceğini ve ‘Yazarlar Okullarda’ projesi kapsamında her hafta ünlü bir yazarın İstanbul’da öğrencilerle bir araya geleceğini söyledi.
‘İstanbul’da Suriyelilere ait 48 eğitim merkezi var’
Yıldız, Türkiye’de oturma izni olan yabancı ailelerin çocuklarının herhangi bir okula kayıtlarını yapabildiklerini söyledi. Bu kapsamda olan, İstanbul’da bu şekilde okuyan çoğunluğu Suriyelilerden oluşan yaklaşık 5 bin kişinin eğitime devam ettiğini belirten Yıldız, şöyle konuştu:
‘Suriye’den kitlesel bir göç söz konusu olduğu için diğer illerde kamplar var ve bu kamplarda eğitim için uygulamalar var. Ama İstanbul’daki hizmetler daha çok sivil toplum kuruluşları üzerinden yürüyor. Dolayısıyla bu 5 bin öğrencinin dışında Suriyeli derneklerin, vakıfların, sivil toplum kuruluşlarının ve yurtdışından yardım amacıyla gelen sivil toplum kuruluşlarının açtıkları okullar var. Suriyelilere eğitim konusunda müfredat ve ders kitapları Arapça olarak veriliyor. Bu, Suriye’den gelen öğretmen veya yetkin kimselerce yapılıyor. Bu konuda Bakanlığımız bir genelge ile desteklerini ortaya koydu. Bu okullar il milli eğitim müdürlükleriyle bir protokol yapıyorlar ve bu protokolde kendi öğrencileri, kendi öğretmenleriyle, kendi müfredatlarıyla eğitim öğretime devam ediyorlar. İstanbul’da bu şekilde eğitim veren 48 eğitim merkezi var. Bu merkezlerde 17 bine yakın Suriyeli öğrenci okumaktadır. Yine bu kurslarda görevlendirdiğimiz Türkçe öğretmenlerle dilimizi öğretiyoruz. Bu iki grubun dışında bir de Suriyeli çocukların eğitimi için ikili eğitim yapan okullarımızı tahsis ediyoruz.’
Geçen yıl Kağıthane’deki iki devlet okulunun öğleden sonra Suriyeli çocukların eğitimi için pilot bölge olarak ayrıldığını anlatan Yıldız, ‘Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Başbakanımız ve Bakanımızın, bu çocukların eğitim hakkından mahrum kalmamaları için verdiği en önemli desteklerden biri de ikili eğitim yapan okullarımızın öğleden sonra bu çocuklara tahsis edilmesidir. Geçen sene biz bunu model olarak Kağıthane’de uyguladık ve çok olumlu sonuçlar aldık. Bu sene de Avcılar’da 1, Esenler’de 2, Sultangazi’de 2, Ümraniye’de 2, Kağıthane’de 1 ve Sultanbeyli’de 1 olmak üzere bu sayı 9’a çıktı. Müfredatlarında Türkçe dersi de var. Bunun için öğretmenler de görevlendirdik. Bakanlık olarak bu konuda titiz bir çalışmamız var.’
Yıldız, 2015-2016 eğitim öğretim yılında öğrenci ve öğretmenlere başarılar diledi.
(AA)