28 Şubat’ta Mesleki Eğitim Çökertildi

Eğitim Güncel
Zuhal Erkek’in Haberi AK Parti Hükümetinin mecburi eğitimin 4+4+4 şeklinde kesintili ve kademeli olarak 12 yıla çıkarılmasına yönelik çalışmalarına bir çok sendikdan olumlu olumsu...
EMOJİLE

Zuhal Erkek’in Haberi

AK Parti Hükümetinin mecburi eğitimin 4+4+4 şeklinde kesintili ve kademeli olarak 12 yıla çıkarılmasına yönelik çalışmalarına bir çok sendikdan olumlu olumsuz tepkiler aldı. Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdülbaki Değerli de konuyu on5yirmi5 için değerlendirdi.

8 YILLIK EĞİTİM TÜRKİYE’YE MGK TARAFINDAN DAYATILMIŞTIR

Eğitim Bir-Sen Genel başkanı Ahmet Gündoğdu, 12 yıllık kesintili eğitimin 28 Şubat’ta yapılan bir yanlışın düzeltilmesi olduğunu belirtirken, 8 yıllık kesintisiz eğitimin dünyada 298 ülkenden 28’inde uygulandığını söyledi.  8 yıllık kesintisiz eğitimin örnek gösterilmeyecek bir sistem olduğunu ve MGK tarafından zorla dayatılan bir uygulama olduğunu ifade eden Ahmet Gündoğdu, şunları söyledi: 

"İlköğretimde 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitime geçme serüveni sivil, normal, bilimsel ve pedagojik bir sürecin sonunda gerçekleşmemiş, 28 Şubat 1997’de MGK toplantısında alınan kararla ‘8 yıllık kesintisiz eğitim, tüm yurtta uygulamaya konulmalıdır’ denilerek dayatılmıştır.

1739 sayılı Temel Eğitim Kanunu değiştirilirken ‘Güzel sanatlar alanlarında özel istidat ve kabiliyetleri beliren çocukları küçük yaşlardan itibaren yetiştirmek üzere ilköğretim ve ortaöğretim seviyesinde ayrı okullar açılabilir veya ayrı yetiştirme tedbirleri alınabilir. Özellikleri dolayısıyla bunların kuruluş, işleyiş ve yetiştirme ile ilgili esasları ayrı bir yönetmelikle düzenlenir’ denilerek mesleki yönlendirme süreci sadece güzel sanatlar ile sınırlandırılmıştır. Mesleki teknik eğitimin yönlendirme ve hazırlık aşaması ortadan kaldırılarak 8 yıllık zorunlu eğitim ile El Salvador, Seysel Adaları, Ruanda, Virjin Adaları, Dominik Cumhuriyeti gibi 298 ülkeden sadece 20’sinde uygulanan ve eğitimde asla örnek olarak gösterilemeyecek bir sistem Türkiye’de MGK tarafından dayatılmıştır.

BU KARAR GEÇ KALINMIŞ BİR KARAR

Çocukların sosyal, fiziksel ve fizyolojik gelişim süreçleri dikkate alındığında 8. sınıfa devam eden 14-15 yaşındaki öğrenci ile 7 yaşındaki öğrenciyi aynı zaman diliminde aynı koridora, aynı bahçeye, aynı tuvalete, aynı dersliğe mahküm eden 8 yıllık kesintisiz, zorunlu, çarpık bir yaklaşım söz konusudur. Şimdi böyle bir girişimin olmasını katsayı da olduğu gibi geç kalınmış ama doğru, memnun edici bir karar olarak değerlendiriyoruz.

BU UYGULAMA SADECE 28 ŞUBAT KALINTILARININ TEMİZLENMESİ DEĞİLDİR

12 yıllık kesintili eğitim 28 Şubat kalıntılarının kaldırılmasıdır diyebiliriz. Ancak bu sadece 28 Şubat kalıntılarının temizlenmesi değil, aynı zamanda gerekli olan bir uygulamanın da yeniden başlatılıyor olmasıdır. Çünkü 28 Şubat döneminde özellikle mesleki eğitimin tamamen dayatıldığını görüyoruz. Özellikle imam hatip liseleri bahane edilerek bu ülkede ne yazık ki mesleki eğitim çökertildi. Bugün mesleki eğitime gitmesi gereken milyonlarca öğrenci akademik liseye gitti. Akademik liselerden mezun olan öğrenciler de vasıfsız olarak üniversitelerden mezun oluyorlar.

BU DÜZENLEME İLE ÖĞRENCİ KENDİ YETEĞİNİ SINAMA İMKANI BULACAK

Eğitim süresinin uzatılması eğitimde kaliteyi beraberinde getirmelidir. Beraberinde kaliteyi de getirmeyen uzun eğitim sürelerinin öğrenciler üzerinde olumlu sonuçlar doğuracağını beklemek yanlış olur. Bunun yolu da öğrenciyi doğru yönlendirmeden geçmektedir. Mesleki eğitim açısından özellikle ikinci 4 yılda seçmeli dersler havuzunun geniş tutulduğu bir yönlendirme süreci olması, son 4 yılın ise örgün eğitime devam edenler açısından mesleki olgunlaşma şeklinde düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öğrenci ikinci 4 yılda seçmeli dersler havuzundan 4 hatta 5 meslekle ilgili ders alarak kendi yeteneğini sınama imkanı bulacak, esnek geçişler sayesinde farklı alanlardaki okullara da geçebilecek ve lise dönemine geldiğinde istek ve yeteneklerini keşfetmiş bir şekilde lise hayatına nerede devam etmesi gerektiğine karar verecektir.

İSTEYEN ÖĞRENCİ 10 YILDA OKULUNU BİTİREBİLCEK

Biz sendika olarak eğitimin 12 yıl olmasını ancak devam zorunluluğu olmayan, isteyen öğrencinin 10 yılda okulunu bitirmesine imkân sağlayan bir sistemden yanayız. Son 4 yıl devam zorunluluğu olmayan ama diploma zorunluluğu olan yaygın, örgün, interaktif olmak üzere çeşitli seçenekleri barındıran esnek bir eğitim modelini savunuyor ve bunu elzem görüyoruz."

8YILLIK EĞİTİM BAŞLI BAŞINA BİR FACİAYDI

Özgür Eğitim-Sen Genel Koordinatörü Abdülbaki Değerli  ise 12 yıllık kademeli eğitimin zorunlu tutulması halinde Irak’a zorunlu demokrasi götürmekle aynı şey olduğunu, bu düzenlemenin getirilmesi için daha sosyolojik yapının oluşmadığını ifade etti. Abdülbaki Değerli, şunları söyledi: 

"12 yıllık kademeli eğitim, 10 Kasım 2010’da yapılan 18. şuranın tavsiye kararlarından bir tanesiydi. Anladığımız kadarıyla AB’ye uyum süreci ile ilintili. Bir takım gelişmişlik standartlarını yakalama ve iş gücü piyasasında bir daraltma yaratılmak isteniyor. 13 ve 19 yaş aralığındaki insanları okulda bir şekilde bağlantılandırılabilirsek bu insanların iş gücü ile olan irtibatını keseceğiz. Dolayısıyla işsizlikle olan mücedelemizde görüntüde bir artı yakalamış olacağız anlayışı var. Bu işin zorunluluk üzerinden yaratılıyor olması bence problemlidir. 8 yıllık eğitimin verilerine baktığınız zaman başlı başına bir faciadır. Dünyadaki uygulamalar da böyledir. Zorunlu eğitim, Irak’a zorunlu demokrasi götürmek gibi bir şeydir. Bir başarı, bir nitelik artışı sağlamadığını hergün yaşayarak öğreniyoruz. 2011 orta öğretime geçiş  sınavında orta öğretim okullarının göstermiş olduğu başarı bir faciadır. Türkçe’de her gün konuşulan konularla ilgili sorularda, Türkiye ortalamasına göre 23 sorudan 11’ine doğru cevap verilmiş. Türkiye’deki öğrencilere Türkçe bile öğretilmemiş. Matematik ayrı bir facia. 20 soruda yaklaşık 3 veya 5 soru doğru bilinmiş. Zorunlu eğitimin başardığı şey burada. Nitelik durumu burada. 12 yıl zorunlu eğitim verilmesi durumunda liselilerin geleceği, bugünkü altyapı ile bir facia gibi duruyor. Daha önce kesintisiz uygulamanın yarattığı sıkıntıları gidermek üzere kamuflaj taşıdığı izlenimi uyandırıyor.

ZORUNLU EĞİTİMİN IRAK’A DEMOKRASİ GÖTÜRMEKTEN FARKI YOK

28 Şubat 1997’den sonra alınan 8 yıllık kesintisiz eğitim kararı, herkesin bildiği gibi imam hatiplerin orta kısımlarını kapatma amacını taşıyordu. Diğer meslek liselerini de işin içerisini kattılar. Zorunlu eğitimi 4+4+4 yıl yapalım demek bugünkü şartlarda, Irak’a demokrasi götürmek gibi bir şeydir. Zorunlu eğitim uygulaması bireyler üzerinde daha çok tahribat yaratır. Daha büyük bir probleme dönüşür.

Düzenlemenin meslek liselerinin önünü açacağını, meslek liselerinin daha kaliteli bir iş gücü piyasası oluşturacağını söylediğinizde bir takım verileri gözden geçirmeniz gerekir.TÜİK verilerine göre iş gücü piyasasında meslek liseleri ve düz liselerin işsizlik oranları birbirine çok yakındır. +2 ve -2 gibi bir oranda meslek liselerinin lehine bir fark var. 4 yıl meslek ağırlıklı bir eğitim verdiğiniz meslek liselilerle, hiçbir eğitim almamış düz liseliler aynı oranda istihdam ediliyorsa sizin verdiğiniz bir eğitim yok demektir. Kısacası, teknik olarak 8 yıllık kesintisiz eğitimi 12 yıla kademeli olarak çıkarmanın bugünkü şartlarda hiçbir problemi çözen bir yanı yok." 

on5yirmi5.com