2 Aşamalı ÖSS Korkutuyor

Eğitim Güncel
Öğrenciler üniversite sınavının gelecek yıl iki aşamalı olmasının ise kendilerini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor Türk Eğitim-Sen’in ÖSS araştırmasına göre, ankete katılan öğrencilerin yüzde 42...
EMOJİLE

Öğrenciler üniversite sınavının gelecek yıl iki aşamalı olmasının ise kendilerini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor Türk Eğitim-Sen’in ÖSS araştırmasına göre, ankete katılan öğrencilerin yüzde 42.8’i, üniversite sınavının gelecek yıl iki aşamalı olmasının, kendilerini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Türk Eğitim-Sen, Ankara, İzmir, Kocaeli, Samsun, Erzurum, Mersin ve Kırşehir illerinde bin 100 lise son sınıf öğrencisi üzerinde ÖSS ile ilgili bir anket çalışması gerçekleştirdi.
 
HEM DERSANEYE GİDİYORLAR HEM DE ÖZEL DERS ALIYORLAR
 
Anket sonuçlarına göre, öğrencilerin büyük çoğunluğu ÖSS’ye dershaneye giderek hazırlanıyor. Üniversite sınavına dershaneye giderek hazırlandığını söyleyenlerin oranı yüzde 68.5, sadece okulda aldığı eğitimle sınava hazırlandığını belirtenlerin oranı yüzde 19.3, hem dershaneye gittiğini hem de özel ders aldığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 8.5′. ”ÖSS’ye girmeyeceğim” diyen öğrencilerin oranı da yüzde 3.7 olarak tespit edildi.
 
Öğrencilerin yüzde 55’i, ÖSS’nin nitelikli bir eğitim almak ve iyi bir kariyer yapmak için gerekli olduğunu düşünürken, yüzde 32.2’si ÖSS’yi yaşamının dönüm noktası olarak nitelendirmekte, yüzde 5.5’i de ÖSS’nin ailesini mutlu etmek için önemli olduğunu belirtiyor. ”Üniversiteyi kazanamazsanız ne yapmayı düşünüyorsunuz?” sorusuna öğrencilerin yüzde 71.5’i, ”yeniden sınava hazırlanacağını, yüzde 16.9’u hem sınava hazırlanıp hem çalışacağını” ifade etti.
 
ÖSS KAYGIYI ARTIRIYOR

Ankete katılan öğrencilerin yüzde 43.3’ü, ”ÖSS dolayısıyla kaygı ve endişe gibi duygularında artış” olduğunu, yüzde 15.6’sı ”büyük stres ve baskı altında” olduğunu, yüzde 12’si ”sinirli ve alıngan” olduğunu, yüzde 9’u ”dikkat ve konsantrasyonunun bozulduğunu”, yüzde 8.6’sı da ”depresyonda olduğunu” dile getirdi.
 
ÖSS’nin psikolojisini olumsuz etkilemediğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 11.3 oldu. Öğrencilerin yüzde 33’ü, ÖSS’nin kendisini fiziksel olarak etkilemediğini, yüzde 26’sı uykusuzluk, yüzde 16.6’sı baş ağrısı, baş dönmesi, yüzde 8.9’u karın ağrısı çektiğini, yüzde 1.5’i de bayılacak gibi olduğunu kaydetti. Ailesinin üniversite sınavını kazanması için baskı yaptığını belirten öğrencilerin oranı yüzde 47.7 olurken, yüzde 52.3’ü de ailesinden baskı görmediğini söyledi.
 
ÖSS’DE KATSAYI ADALETSİZLİĞİ VAR

Öğrencilerin yüzde 70’i, dershaneye gitmeden üniversiteyi kazanabileceğine inanmıyor. Dershaneye gitmeden üniversiteyi kazanabileceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 30.
 
”İlköğretimden bugüne kadar kaç yıl dershane eğitimi aldınız?” sorusunu öğrencilerin yüzde 41.3’ü 1-3 yıl, yüzde 40.8’i 3-5 yıl, yüzde 13.4’ü 5-8 yıl, yüzde 4.5’i de 8 yıl olarak cevapladı. Öğrencilerin yüzde 53.5’i ise okul ve dershane dışında 1-3 saatini ders çalışmaya ayırabiliyor. Üniversite sınavının gelecek yıl iki aşamada yapılacak olmasını, lise son sınıf öğrencilerinin yüzde 42.8’i ”olumsuz etkileyecektir”, yüzde 27.2’si ”olumlu etkileyecektir”, yüzde 29.9’u ise ”fikrim yok” şeklinde yanıtladı.
Ankete katılan öğrencilerin yüzde 69.5’i, ÖSS’de katsayı adaletsizliği olduğuna inandıklarını belirtti. Anket sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ”ÖSS’ye kısa bir süre kala, kendisini büyük baskı altında hisseden öğrenciler, psikolojik ve fiziksel birtakım sorunlar yaşamaktadır. Üstelik sınava endeksli yaşayan çocuklarımız, dershaneye gitmeden ÖSS’yi kazanabileceklerine inanmamaktadır. Artık Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK’ün, ayakları yere sağlam basan, ÖSS ile uyumlu, öğrencileri eğitimin içinde tutacak bir sistem ihdas etmesi gereklidir” dedi


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107