Zuhal Erkek’in haberi
AK Parti hükümetinin mecburi eğitimin 4+4+4 şeklinde kesintili ve kademeli olarak 12 yıla çıkarılmasına yönelik çalışmaları halen TBMM komisyonlarında görüşülüyor. Yeni düzenleme özellikle 28 Şubat post modern darbesinin 8 yıllık kesintisiz eğitimle, eğitim sistemi üzerinde yaptığı olumsuz etkileri gidermeyi hedefliyor. Eğitim sisteminde yapılacak bu değişiklikleri ve olası etkilerini Eski Milli Eğitim Komsiyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç ve Önder Genel Başkanı Hüseyin Korkut‘a sorduk.
ÖĞRENCİ MESLEKİ EĞİTİMİNE ERKEN DÖNEMDE BAŞLAMA ŞANSI BULACAK
Eski Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç 12 yıllık eğitim ile çocukların erken yaşlarda mesleki eğitime yönlendirileceğini, dünyada çok geri kalmış ülkelerin bile bu sisteme geçtiğini ve bunun geç kalınmış bir düzenleme olduğunu dile getirdi. Tayyar Altıkulaç, şunları söyledi:
"Mecliste benim verdiğim kanun teklifi var. Bu ihtiyacı daha önceki yıllarda da duymuştuk. O kanun teklifi Milli Eğitim Komisyonu’nun arşivinde bir yerinde olabilir. Milli Eğitim Bakanının bu çıkışını olumlu karşılıyorum. Hatta gerekli buluyorum. Önemli olan doğru neyse onu bulmaktır. Bu düzenleme doğru olandır. Bu vesileyle bir de yanlış düzenleniyorsa o kim ne der? Bu düzenleme eğitim kalitesini olumlu yönde etkileyecektir. Bir çocuk zorunlu 8 yıl eğitim görmüş. Diğeride 12 yıl eğitim görmüş. Olaya sadece yıl sayısı itibarile baktığınız zaman ortada bir fark olduğu açıklıkla görülüyor. Ama önemli olan bu yılları okulumuzda iyi değerlendirmektir.
Kaliteli bir eğitim vermiyorsanız 15 yıla da çıkarsanız eğitimi tabi ki onun faydasından söz edilemez. Mesleki eğitim bu yönden olumlu derecede etkilenecektir. Çocuk mesleki yaşamına çocukluk yıllarda başlayacak, yönlendirilecek. Mesleğe daha erken yaşlarda yönlendirilmiş, hazırlanmış olacak. Mesleki eğitimin çağı çocuğun daha erken yaşlarıdır. Mesleki eğitim olumlu yönde etkilenecek.
12 yıl görüşünü benimsediğim için Türkiye’deki lise eğitiminin şart olmadığı dair görüşleri uygun bulmuyorum. Eğitimciler bu konuyu tartışacak. Bize göre çok daha geri bazı ülkeler zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmışlarsa bizim daha fazla gecikmemizin bir anlamı olmayacaktır.
ZORUNLU EĞİTİM AİLELER ÜZERİNE YÜK GETİRECEKTİR
Çocukların eğitim masrafları artış olacaktır ama bunun için önlem alınabilir. Bunun ayrıntıları üzerinde herhalde ilgililer birtakım çalışmalar yapıyor olmalılar. Bu zorunlu eğitim ailelere bir yük getirecektir. Devlet bunu nasıl önler derseniz? Eğitim masraflarının bir kısmını karşılayabilir. Zaten okullarda çocuklar ders başı yaptıklarında kitaplarını masalarının üzerinde buluyorlardı. Türkiye’nin böyle bir konusu yoktu. Benzer bazı önlemler almak suretiyle özellikle fakir ve yoksul ailelerin yükünün hafiflatilmesi düşünülebilir. Bunlar uzmanların çalışarak üretebilcekleri formüllerdir diye düşünüyorum. Bir ayrıntıdır diye düşünüyorum. Önemli bir ayrıntı ama bunların sıkıntı getireceğini düşünmüyorum."
8 YILLIK KESİNTİSİZ EĞİTİM SADECE İMAM HATİPLERİ ETKİLEMEDİ
İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (Önder) Genel Başkanı Hüseyin Korkut ise 8 yıllık eğitimin 28 Şubat post-modern darbesinin bir dayatması olduğunu, mecburi kesintisiz eğitimin geç de olsa kademeli hale getirilmesinin hem imam hatip liseleri, hem de toplamda orta öğretim sistemimiz açısından memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Hüseyin Korkut, şunları söyledi: "Özellikle imam hatip liselerinin önünü kesmek, öğrenci sayısını azaltmak için bu yanlış ve haksız uygulama eğitim sistemimize dayatılmıştı. 15 yıl aradan sonra bu uygulamanın değiştirilmesiyle bir yanlış geç de olsa düzeltilmiş olacaktır.
Bu yanlış uygulama sadece imam hatip liselerini olumsuz etkilemedi. Çıraklık eğitimini ortadan kaldırdı. Hafızlık müessesini ve Kur’an-ı Kerim eğitimini neredeyse bitirdi. Meslek liselerinin orta kısmını kapattığı için mesleğe yönelimi ve sanayiye nitelikli teknik eleman yetişmesini sınırladı ve meslek liselerine talebi azalttı.
EKONOMİK AÇIDAN ZORLUKLAR OLACAKTIR
Mecburi eğitimin 12 yıla çıkarılması kendi içinde bazı zorluklar taşımaktadır. Zorunlu olması eğitim kalitesi ile doğrudan ilgili değildir. Tek tip eğitimin dayatılması ve müfredatın değerlerimize yaslanıp yaslanmadığı ve kılık kıyafet uygulamaları açısından bazı olumsuzlukları da olabilir. 8 yıllık eğitimin hem devletin hem de vatandaşın ekonomik imkanları açısından da zorlukları var. Okulda zorunlu eğitimin yerine özellikle lise kısmında sertifika zorunluluğu (açık ,örgün,meslek vb.) getirilebilir."
on5yirmi5.com