Hackathon nedir ve ne değildir !

Deneyler
Ülkemizde Hackathon yarışmaları popülerliğini artırmaya başladı. Hackathon belli bir ortak fikre sahip insanların belirli bir süre içerisinde, takım çalışması halinde aynı ortamda aynı havay...
EMOJİLE

Ülkemizde Hackathon yarışmaları popülerliğini artırmaya başladı. Hackathon belli bir ortak fikre sahip insanların belirli bir süre içerisinde, takım çalışması halinde aynı ortamda aynı havayı soluyarak inovatif fikirlerini kodlara dökme halidir. Projenin ilk satır ve son satır koduda o ortamda yazılmalıdır. Bir nebze bu yarışmaya fikrin beyin fırtınası ile birleşip kısa süre içerisinde yazılması da diyebiliriz.

Hackathon yarışmaları en çok markaların işine yaramaktadır. Çünkü yeni ürünler geliştirirken zaman zaman tıkanabilmekte, iş geliştirme bölümü de yeni fikir bulurken zorlanabilmektir. Yeni bir şey üretmek/bulmak gerçekten zordur. Tam bu noktada içerisinde kodlarla da işlerin yapıldığı bir şirket ortaya çıkıyor ve Hackathon düzenliyor. Kendi belirlediği bir kategoride belirli bir süre (1 gün ile 1 hafta arasında değişebilmekte) içerisinde bir fikrin/projenin yazılmasını istiyor (daha önce yazılmamış olması gerekiyor). Yazdığınız projenin ise daha önce yapılmamış yeni bir çözüm barındırması gerekiyor. Facebook belli aralıklarla kendi çalışanların da katılabildiği Hackathon’lar düzenliyor ve şu anda da facebook’ta kullandığınız özelliklerin bir çoğu hackathon’lardan çıkma fikirlerdir. Bu yüzden önem derecesi çok yüksektir.

Süre bitiminde her takım jüriye tek tek sunumunu yapar projesini anlatır. Bu arada geçtiğimiz günlerde katıldığım bir hackathon’da bir jüri sürekli olarak yarışmacılara gelir modeliniz ne diye soruyordu? Bu burada sorulacak bir soru değildir. Buradan çıkan projeler para kazandırabilir de kazandırmayabilir de. Sizin ürününüzü geliştiriyorsa zaten getirisi farklı şekilde olacaktır.

Facebook’un her ek özelliği para kazandırmayı mı hedefliyor? Hayır. Ne olur bu durumda? Daha iyi bir kullanım sunar, ürün geliştirilir, kullanıcılar daha fazla zaman geçirir ay da zevk alır. Para kısmına takıldıysanız zaten dolaylı olarak getirisi olacaktır. Hackathon projesi, doğrudan para kazandırılması için yazılmaz! bu alanda fikirler hayat bulur. İnovatif özellikler keşfedilir.

Hackathon, bir girişim yarışması da değildir. Sırf yeni para kazanma modeli bulunacak diye adına Hackathon verdiğiniz bir yarışma düzenlemeyin. Yanlış algılanıyor, diğer fikri olan insanların da şevki kaçıyor. Reklam amaçlı hackathon düzenlenmez.

Diğer bir ayrıntı; daha öncesinde yarışmalara katılmış, hızlandırma programlarından faydalanmış ya da mentorluk almış bir proje ile başvuramazsanız. Bu yasak olduğu gibi (zaten yasak olmalı) etik de değildir. Bunun aksini yapmak, hackathon kültürünü zedeler. Nice fikirlerin yok olup gitmesine de sebep olabilir. İnsanlar bir daha bu yarışmalara başvurmaz, sonrasında inovatif fikirler gelmiyor düşünür durursunuz.

Anlatmak istediğimi özetlersek; bir hackathon düzenleyeceksek facebook hackathon‘u örnek alabiliriz. Bu klasmanda yapmanızı zaten beklemiyoruz ancak kuralları doğru uygulamak açısından güzel bir örnek olacaktır. Dünyadaki diğer örneklere de inceleyebilirsiniz./Hilmi Öğütücü- egirisim.com

  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/