Hürriyet’te yer alan habere göre, Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, toplumda ailelerde yaşanan problemler ve boşanma olaylarının artması nedeniyle Müftülük bünyesinde bulunan Aile İrşat Bürosu’nda bir ekip kurduklarını söyledi. ‘Alo Fetva’ hattına gelen vatandaşların talepleri doğrultusunda ailelerinde sorun yaşayan, boşanma aşamasına gelen veya boşanmış çiftlerle görüşüldüğünü belirten Müftü Hayrettin Öztürk, aile birliğinin devam etmesi çalıştıklarını dile getirdi. Ailelerle yapılan görüşmelere zaman zaman kendisinin de katıldığını söyleyen İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, son 2.5 yılda boşanmış ve boşanma aşamasındaki 41 çiftin yardım istediğini ve yapılan görüşmeler sonucunda 29’unun barıştığını dile getirdi.
ÇOCUKLARINA BÖYLE BİR VEBAL ÖDETMEYE HAKKI YOK
Ailelerin dağılmaması için yaptıkları bu çalışmaya çok önem verdiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, “Müftülüğe ait ’Alo Fetva’ hattına gelen aramalarda çiftlerden ailelerinin dağılmaması için bizden yardım isteyenler oluyor. Bazen hanımlar, bazen ise erkekler talep ediyor. Biz de eşlerle görüşüp onlara aile birliğinin önemini anlatıyoruz. Bir kısmını barıştırıyoruz. Tamamen boşanmış çiftleri yeniden buluşturduğumuz da oluyor. Ama bunun yanında önce barışıp sonra tekrar ayrılanlar da var. Bazen de barıştıramıyoruz. Boşanmalar konusunda ailelerin çok dikkatli olması lazım. Bunun faturasını çocuklarımız ödüyor. Hiç kimsenin çocuklarına böyle bir vebal ödetmeye hakkı yoktur. Barıştırdığımız çiftlerin çocuklarının yüzlerindeki mutluluğu, gözlerindeki sevinci gördüğümüzde yaptığımız bu çalışmanın ne kadar güzel ve önemli olduğunu bir defa daha görüyoruz” diye konuştu.
Bazen Alo Fetva Hattı’nı arayan kadınların korktukları için eşleriyle Müftülük görevlilerinin konuşmasını sağlayamadıklarını belirten Müftü Öztürk, “Bir kadın bizden yardım istiyor. Ancak ’Eşim bilmesin. Eşimin yanına giderseniz benim haber verdiğimi anlar. Bana sıkıntı olur ama bize yardım edin. Ailem yıkılmasın’ diyor. Böyle durumlarda biz aile babasının çalıştığı yeri öğreniyoruz. Oraya normal vatandaş gibi gidiyoruz. Bu kişi ile arkadaşlarımız bir sohbet kuruyor. 3-4 ay sürüyor. Zaman içinde bu kişi kendisi ailesinde yaşadığı problemleri anlatıyor. Müftülük görevlimiz de sohbetler sırasında bu kişiye dinimizde gerektirdiği şekilde tavsiyeler veriyor. Ailenin ve aile birliğinin önemini anlatıyor. Tabi bu uzun süren bir durum. Bu şekilde yardımcı olduğumuz az da olsa aileler de oldu” dedi.
İNTERNET VE ÇETLEŞME EVLİLİKLERİ BİTİRİYOR
Müftü Öztürk, yapılan görüşmelerde aile birliğinin bozulmasına bir çok nedenin sebep olduğunu gördüklerini dile getirerek “Eşlerin babalarından kalan maaşı almak için anlaşmalı boşanıyorlar. Bunların bir çocuğunun daha sonra evlilik birliğinin bozulmasıyla sonuçlandığını gördük. Bu ailelerle ilgili zaten kurumlarımızca yasal takipler yapılıyor ancak bu durumdaki aileler böyle bir şey yapmasın. İslam’a aykırı işler yapmasınlar. Yine çiftler kıskançlık nedeniyle ayrılabiliyorlar. Özellikle eşlerin birinin iş için il dışına, yurt dışına çıkılması boşanma olaylarına neden olabiliyor. İnternet olayı ve çet olayı da var. Eşini yatırıp internetin başında bir başkasıyla çetleşme suretiyle evlerini terk eden kadınlar ve erkekleri de görüyorum. Bu da son zamanlarda büyük sıkıntılardan birisi. Bu hususa da çok dikkat edilmelidir. Bazı hanımlar izledikleri dizi gibi kendi ailesini de öyle zannediyor. Kuşkulanıyor şüpheye düşüyor. Bu nedenle de boşanmaların olduğunu gördüm. Eşler birbirlerine karşı saygılı, sevgili olsunlar ve görevlerini yerine getirsinler” dedi.
HER İLÇEDE AİLE BARIŞTIRMA HEYETİ KURULACAK
Müftü Öztürk, yaptıkları yeni çalışma ile Samsun’un her ilçesinde Aile Barıştırma Heyetleri kuracaklarını belirterek. “Şimdi 17 ilçeye de bu heyetleri kurmayı planlıyoruz. Heyette bir avukat, psikolog, dini danışman, sosyolog ve ilçe müftümüz olacak. Bu heyet ailelerle görüşüp sorunların çözümü için destek olacak” diye konuştu.