‘Medya En Çok Aileyi Etkiliyor’

Evlilik
Röportaj: Gülay Gümüş Toplumun çekirdeğini oluşturan aile kurumu, medyanın zararları yayınlarının odağı durumunda. AKODER, (Aileyi Koruma Derneği) aileyi medyanın zararlı etkilerinden korumak ve bilin...
EMOJİLE

Röportaj: Gülay Gümüş

Toplumun çekirdeğini oluşturan aile kurumu, medyanın zararları yayınlarının odağı durumunda. AKODER, (Aileyi Koruma Derneği) aileyi medyanın zararlı etkilerinden korumak ve bilinçli medya izleyicisi oluşturabilmek amacıyla 2006 yılından beri hizmet veren bir dernek. AKODER’i ve çalışmalarını, dernek başkanı Ayşe Bostancı ile konuştuk.


AKODER ne zaman ve hangi amaçla kuruldu?
2004 yılnda bir girişim grubu olarak kuruldu AKODER. O zamanki ismimiz Aileyi Koruma Grubu idi. Medyada aile kurumunun yıpratılması, kadın, çocuk ve gençlerin medya yayınlarından en çok etkilenen, mağdur edilen, kullanılan kesim olması bizi böyle bir sivil etkinlik oluşturmaya iten sebeplerdi. 2006 yılında dernekleşti.

Medya çok farklı  şekillerde her insanın gündeminde. Tv, internet, cep telefonları, gazeteler, sinema filmleri, popüler müzik, dergiler, kitaplar, romanlar v.s.
Özellikle son yıllarda tv, internet-sosyal medya ve cep telefonu üçlüsüne dikkat etmek gerekiyor. Medyanın etki gücü  etki gücü artırıyor, ailenin ve okulun etki gücü azalıyor. Bu da  bilinçli ve etkili bir duruşu gerekli kılıyor.

AKODER’in faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz? 
AKODER’in birinci önceliği her ailede bir medya okur yazarı fikrinin yaygınlaştırmak ve aileyi medyanın etkilerinden koruyacak bir üst bilinç oluşturmak. Medyanın mesajlarını doğru okuyan,içeriğini eleştirel bir gözle değerlendirebilen, medya tuzaklarına düşmeyen, sürece müdahil olan, aktif, insiyatif kullanan kişiler olmak. Bunun için bilinçlendirme seminerleri yapıyor AKODER.
Medya dilini doğru ve etkili anlamak ve tedbirler üretmek için aylık basın bültenleri yoluyla medya içeriklerini olumlu yada olumsuz olarak değerlendirip, kamuoyunu bilgilendiriyor. Pozitifi öne çıkarma yaklaşımıyla düzenli olarak görsel-işitsel medyadan seçilen program önerileri yapıyor.
Yılda bir kez özel konulu bir bülten yayınlıyor. Son bülten konumuz medya ve gençlik idi. Bir önceki konu başlığımız internet ve aile idi.

BİMİP (Bilinçli medya izleyicisi projesi) isimli 2010 Eylül ayında dışa dönük ilk etkinliğini yaptığımız medya okur yazarlığı eğitimleri yapıyor AKODER. Bu ilk etkinliğe 20 STK temsilcisi iştirak etti. Rutin bir şekilde bu eğitimler devam ediyor.

AKODER, web sitesi yoluyla medya konusundaki makale, haber ve çalışmalar bir araya getiriliyor. Gençlerle haftada bir dernek merkezinde alanında uzman konu ve konuklarla hasbihallere, genç ve orta kuşağı buluşturan bir etkinliğe başladık.

Başka sivil organizasyonlarla işbirliği halinde aile ve medya bağlamında  bir çok faaliyete destek oluyor.

AKODER’in gelecek planları nelerdir?
Medyayı her alanda değerlendirmek için akademik ağırlıklı bir bilim kurulu oluşumu üzerine çalışyoruz. Öncelikli hedef tüm Türkiye’de her evde bir medya okur yazarı hedefi bunun için her türlü iletşim ve medya ortamını kullanarak bir bilinç oluşturmak. Bütün faaliyetlerimiz aslında bu ana hedefe hizmet etmek üzere düşünülüyor. BİMİP projesini yaygınlaştırmak  odaklandığımız konu.
Aralık ayı etkinlikleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Aralık ayı boyunca, Bayrampaşa Belediyesi’nde medya bilinci konulu bir paket programımız var.
Günlük medyadan seçilen  öneri listelerimiz  devam ediyor.
Haftalık genç-yetişkin  buluşmamız dernek merkezimizde  devam ediyor. Aylık bültenlerimizden ve öneri listelerimizden sizn sitenizi de haberdar edelim. Bize bir bölüm ayırın ve sürekli olarak basın bültenlerimiz, önerilerimiz,  genç-yetişkin kuşaklara  ulaşsın.

Etkinliklerinize ilgi nasıl, ne gibi tepkiler alıyorsunuz?
Yaptığımız işin önemi ve ciddiyeti yaptığımız her çalışmanın, en küçük faaliyetimizin bile ulusal boyutta bir etki oluşturması  bizi motive ediyor. Anadolunun değişik yerlerinden bize destek veren, çalışmalarımızı bulundukları bölgeye taşımak isteyen, temsilcimiz olmak istediğini belirten çok sayıda kişiyle muhatap oluyoruz. Özellikle eğitimcilerin desteğini çok önemsiyorum.Yaptığımız eğitimlere katılmak isteyen çok  kişi var.

Ancak dernek olarak çok zor şartlarda, maddi sıkıntılar içinde elimizden geldiğince, imkanlarımız elverdiği kadar çalışıyoruz. Bu çalışma üst düzey bir bilinç, birikim gerektiren, donanımlı bir ekiple yürütülebilecek bir çalışma. Medyanın olumsuz etkilerinden aileyi koruma iddiasında bir derneğe destek vereceklerinde az çok bir anlamda bu bilinçte olması gerekiyor. Bu anlamda maddi destekçi bulmak çok kolay olmuyor. Çok daha yaygın bir şekilde, maddi sıkıntılara takılmadan  bu çalışmaya odaklandığımızda etki gücümüz çok daha fazla artacak diye inanıyorum.

Bizimle çalışmak isteyen arkadaşları derneğimize bekliyoruz. Maile, telefonla iletişim kurabilir, web sitemiz aracılığıyla karşılıklı görüş alışverşinde, bilgi aktarımında bulunabiliriz. Teknik anlamda gençlerin desteğine ihtiyacımız var. Zira gençler bu konuda oldukça becerikliler.

On5yirmi5.com okurlarına neler söylemek istersiniz?
Gençler medyanın boy hedefi halinde olduklarının farkında olsunlar. Dünyayı ve ülkemizin şartlarını, gerçeklerini çok iyi okusunlar. Çok iyi gözlemlesinler. Oyunda oynaşta, eğlencede  tv, internet başında, cafelerde, barlarda birileri tarafından harcandıklarını, oyalandıklarını, toplumlarına, ailelerine, değerlerine yabancılaştırıldıklarını fark etsinler.

Bencil, hazzın peşine takılmış, vurdumduymaz, sorumsuz bir gençlik, israf edilmiş bir gençliktir. Gençlik insanın en büyük imkanıdır. Bu imkanı  insanlık hayrına kullanma bilincinde olsunlar.