İşte en gözde farklı isimler

Evlilik
Aileler, ismin güzel bir anlam taşıması değil, dikkat çekici olması gerektiği düşüncesiyle sözlük ve internet sitelerinden ‘hiç verilmemiş, duyulmamış isimler’ bulmaya çalışıyor. 2 aylık k...
EMOJİLE

Aileler, ismin güzel bir anlam taşıması değil, dikkat çekici olması gerektiği düşüncesiyle sözlük ve internet sitelerinden ‘hiç verilmemiş, duyulmamış isimler’ bulmaya çalışıyor.

2 aylık kız çocuklarına şans manasına gelen ‘Talia’ adını veren Alkan ailesi onlardan sadece biri. Sıradan bir isim olmasını kesinlikle istemeyen Mustafa-Derya Alkan çifti, çocuklarına farklı ve değişik bir isim bulmak için sanal ortamda uzun araştırmalar yapmış. İsmin anlamının çok önemli olmadığını ifade eden anne Derya Alkan, “Yaygın ve gelenekselleşmiş isimler yerine dikkat çekici, hiç kimsede olmayan bir isim arıyorduk. İnternetten Talia ismini bulduk. Bebeğim herkesin ilgi odağı oluyor, her zaman dikkat çekiyor. İleriki yıllarda da isminin avantaj sağlayacağını düşünüyoruz.” diyor.

Çocuğuna benzersiz bir isim koyma merakı saran diğer bir aile de Hacer-Hüseyin Kandemir çifti. Çiftin, ‘güzelliği ile ünlü’ anlamına gelen Eyşan isminde bir kız çocuğu var. Hacer Kandemir, diğer isimlerden farklı olması için bu ismi verdiklerini söylüyor. Anne Hacer, “Klasik isimler herkeste vardı. Biz çocuğumuzun farklı olmasını istiyorduk.” ifadelerini kullanıyor.

FARKLI İSİMLER, EBEVEYNİN İDEALLERİNİ YANSITIYOR

Uzman Psikolog Yücel Sözer, ailelerin çocuklarına farklı isim koyarken bu isimlerin kendi hayatlarında istedikleri ama gerçekleştiremedikleri ideallerini simgelediğini belirtiyor. Günümüzde anne ve babaların çocukları üzerinden var olmaya çalıştığını belirten Sözer, bunun en büyük sebebinin ebeveynin kendinde gördüğü yetersizlik olduğunu söylüyor.

Sözer, “Aileler, çocuklarını diğerlerine benzemeyen, herkes gibi olmayan, özel bir yere koyma çabası içerisinde. Çocuklarına sıra dışı ve ilgi çekici isimler koyarak kendilerini daha farklı ve iyi hissediyorlar. Ayrıca anne ve babalar çocukla ilgili gelecek planlarını yaparken, farkında olarak ya da olmayarak kendi yaşamlarında gerçekleştiremedikleri ideallerini de simgeleştiriyor. Birtakım değerleri, koyduğu isimle çocuğa yansıtıyor.” şeklinde konuşuyor. Sözer, ‘Dikkat ve ilgi çeksin’ diye konulan farklı isimlerin çocuğun özgüvenini zedelediğini iddia ediyor.

YIL DEĞİŞTİ, ADIMIZ DA DEĞİŞTİ

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’nün yaptığı istatistiklere göre 1980’li yıllara kadar Mehmet, Ahmet, Mustafa, kızlarda ise Fatma, Ayşe, Hatice isimleri yaygındı. 80’lerde geleneksel yaygın isimlerin arasına Murat, Dilek, Özlem, Serpil, Hülya, Sümeyye, Tuğba, Rabia, Elif, Kübra, Betül gibi isimler girdi. Aileler modernite ile geleneği aynı isimde barındırmaya çalıştı. Zeynep Sude, Ayşe Ece, Mustafa Berk, Emine Naz vb. isimler, o yılın en gözde isimleri arasında yer aldı. 90’lı yıllarda isimlerin sonuna ‘nur’ eklendi. Son yıllarda, ‘ismin güzel bir anlam taşıması’ndan geçildi, hatta bir anlam taşıması zorunluluğu dahi ortadan kalktı. ‘Farklı olması ve kulağa hoş gelmesi’ yeter şartları oluşturdu.

En gözde farklı isimler:

Erkek: Pamir, Laçin, Merih, Sonat, Ulaç, Keyhan, Abay, Andaç, Pozan, Berke, Utkan.

Kız: Su, Renk, Bade, İlçim, Delfin, Dirim, Deren, Ceren, Bilun, Ildır, Durul, Erce, Püren, Dilmen, Artun, Belin, İzgi, Beliz, Beste

Kız-erkek: Ada, Ümür, Özgü, Destan, Ilgın, Ogan, Doruk, Doğa, İlter, Bilhan, Vurgun.

Ünlülerin çocuklarına verdikleri isimler: Su, Pars, Derin, Güney, Alya, Deniz, Türkü, Alin, Nehir, Selin, Lara, Rüzgar, Defne, Alara, Can, Ares, Duru, Melisa, Ada, Atlas.