Gelinliğin vazgeçilmez parçası gelin buketleri, her mevsim farklı çiçekler açarken gelinlere de mutlu bir ömür ve şans sunuyor.
Gelin buketlerinin nereden çıktığına dair dünyada bir çok hikaye yer alıyor. Tüm bu hikaye ve efsaneler büyüsünü kaybetmeden günümüzde de varlığını hissettirmeye devam ediyor. Gelin buketlerinin ortaya çıkışı eski Roma veya Yunan tarihine dayandığı söylenir. Bir rivayete göre de o dönemlerin İngiltere’sinde senede bir banyo yapıldığından; gelinler, pis kokuları damatları ürkütmesin diye ellerinde taze ve kokulu çiçeklerle törene katılırlardı. Gelin buketlerin de kullanılan her bir bitki ayrı bir dileği ve hikayeyi içinde saklıyor. Bir zamanlar bir gelin elindeki buketi bekar kızlara şans getirsin diye atmış bir kere o günden beri ne bekar kızlar ne de gelin adayları gelin buketlerinden vazgeçemiyor.
Gelin buketi ve aromalı büyülü bitkiler
Eski Roma’da ve İskandinavya kültürlerinde genç kızlar düğün törenlerinde şans getirmesi ve kötü ruhları kovmak için aromalı otlar taşırlardı. Aynı zamanda Yunan kültüründe sağlam ve uzun ömürlü ilişkiyi sembolize etmek için aromalı bitkilerin yanında sarımsakta kullanılırdı. Sarımsak kötü ruhları ve dilekleri yani kem gözlere karşı kullanılıyordu.
Gelinlere yapılan çiçek ve bitkilerden oluşan taç, doğanın bir hediyesi olarak kabul edilirdi. Nedimeler de teşekkür simgesi olarak törende yer alıyordu. Gelin ve damadın başından geçirilen çelenkler, düğün törenlerini süslerdi. Çelenk, gelinin ve damandın başına tutulur onlara uzun ömürlü evlilik getirileceğine inanılırdı. Günümüzde de zaman zaman bu sahneler karşımıza çıkıyor. Çelenkler sevgi ve mutluluk sembolü olarak kabul ediliyor. Çelenkte kullanılan sarımsak kötü ruhları uzaklaştırmayı, dereotu şehveti, adaçayı ise bilgeliği temsil ediyor. Damat ve gelinin başından atılan gül yaprakları da şans ve bol sevgiyi sembolize ediyor.
Günümüzde gelin buketi inanışı
Günümüzde hala gelin buketleri gelinlerin vazgeçilmezi. Duvaksız gelin düşünemediğimiz gibi buketsiz bir gelinde düşünemiyoruz. Ama bazı ülkeler gelin buketi konusunda günümüzde daha özel inançlara sahipler. Suriye’de yaşayan göçmen kadınlar çiçek açmış portakal ağacı dalı taşıyorlar. Portakal ağacının hem çiçek hem de meyve barındırıyor olması, mutlu evliği ve bebeği sembolize ediyor. Ayrıca Avusturya’da gelinler halen yaşamı sembolize ettiğine inanılan çiçekler ile taçlandırılıyor. Hindistan’da da hala gelin ve damada tören sırasında gelin veya damadın kardeşleri iyi niyetlerini ve dileklerini çiçek serperek gösteriyorlar. Günümüzde evlilik bazen korkutucu gibi gözükse de biraz büyü işleri olumlu hale çevirebilir.
Mevsime göre özel gelin buketleri
Günümüzün buket modasını mevsimsel özelliklerine göre, Beşiktaş’ta yer alan çiçek uzmanı Flower House’a sorduk. Mevsimlere göre gelin buketlerinde kullanılan çiçekler:
Kış aylarında
Şakayık – Buardiya – Ekvator gülü
İlkbahar aylarında
Orkide – Krem güller – Beyaz güller
Yaz aylarında
Şakayık – Ortanca
Womenist.net