Evlilik Öncesi Testler

Evlilik
Evlilik öncesi yaptırılması gereken testler konusunda çiftlerin yeteri kadar bilinçli olmadığını vurgulayan uzmanlar, bu testlere gereken önemin verilmediğini belirtiyor. Konu ile ilgil...
EMOJİLE

Evlilik öncesi yaptırılması gereken testler konusunda çiftlerin yeteri kadar bilinçli olmadığını vurgulayan uzmanlar, bu testlere gereken önemin verilmediğini belirtiyor.

Konu ile ilgili olarak, Medıcal Park Göztepe Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Kliniği Uzmanı Dr. Aytuğ Kolankaya Milliyet’in  sorularını yanıtladı:

• Evlilik öncesi test yaptırmak kanuni olarak gerekli görülüyor. Bu testler neleri içeriyor?

Bu testleri evlilik öncesi ve gebelik öncesi olarak 2 aşamalı değerlendirmek gerek. İlki, kanunun gerektirdiği ve zorunlu kıldığı testler, diğerleri ise kadın doğum uzmanları olarak bizlerin gebelik öncesi çiftlerin durumlarını tespit için gerekli gördüğümüz testlerdir. Devletin istediği testler içinde; ölümcül olabilen HIV/ Aids, bulaşıcı olan Hepatit B ve daha nadir rastlanan ama daha tehlikeli olan Hepatit C ile VDRL/ Frengi taraması yer almaktadır. Hemogram dediğimiz kan testi de genel olarak yapılıyor. Bu arada bu testle, Akdeniz anemisi taraması da yapılıyor. Akdeniz anemisine ülkemizde daha seyrek rastlansa da daha çok Kıbrıs’da görülüyor.

Taşıyıcı olan anne ve babanın çocuklarında hastalık riski çok yüksek oluyor. Gebelik öncesi testlere gelince de bizler, Rubella denilen kızamıkçığa bakıyoruz. Kızamıkçık gebeliğin erken döneminde ortaya çıkarsa; düşüklere, bebekte sağırlık ve çeşitli anomalilere neden olabilecek bulaşıcı bir hastalıktır. Toplumumuzda genellikle evlilik öncesinde %70-80 oranında geçirilmiş ve bağışıklık kazanılmış oluyor ama yine de yapılan tahlillerde bağışıklık kazanmadığı görülenlere mutlaka, aşılama yapıp birkaç ay beklemek gerekmektedir.

Bunun dışında mutlaka, kadından PAP-smear alıyoruz. Rahim ağzından bir sürüntü ile alınan bu testte, rahim ağzı kanseri riski ortaya çıkmaktadır. Normalde de kadınlar yılda bir kez bu testi yaptırmalıdır.Son olarak da, metabolik sendrom içeren durumları analiz ediyoruz. Örneğin, ailesinde şeker hastalığı olanlarda gebelik öncesi şeker taraması yapıyoruz;veya adet düzensizliği, kilo değişimi, metabolizması düşük olanlarda hipotiroidi denilen tiroid bezinin az çalışması durumu olabileceğinden, araştırmalarımızı bu yönde yapıyoruz. Bu sebeple hamileliği planlamadan önce, sağlıklı bir gebelik ve doğum geçirmek için mutlaka bu testleri yaptırmak gerekmektedir.
 
• Çiftelerden kadının evlilik öncesi doğum kontrol hapı ile korunuyor olması bu testleri etkiler mi?
 
Kesinlikle etkilemez.
 
• Çiftler sağlıklı bir tarama için ne tür merkezler tercih etmelidir?
 
Tüm bu testleri yapabilecek, konusunda uzman hekimlerin olduğu bir merkez seçilmelidir.
 
• Bu testler devlet geri ödeme kapsamında mıdır?

Tüm bu testler, devlet geri ödeme kapsamındadır.

Milliyet