İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmecileri Esnaf Odası’nın (İSTDO) açtığı dava sonucunda ruhsatsız halde düğün faaliyeti yapılamayacağına hükmeden mahkemenin kararı Yargıtayca onandı.
AA’nın haberine göre, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz ile İSTDO Başkanı Ümit Yaşar Demir, düzenledikleri basın toplantısında, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Başkanlığı’nın ruhsatında “düğün salonu” yazmayan bir iş yerinin düğün faaliyeti yapamayacağı kararını onadığını bildirdi.
İSTESOB Başkanı Yılmaz, toplantıda yaptığı konuşmada, düğün salonu açılmak istenen binanın inşaat ruhsatında “özellik arzeden bina” ibaresinin olması gerektiğini söyledi.
İnşaat ruhsatında “özellik arzeden bina” ibaresi bulunmayan yerlerde düğün salonu açılamayacağını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
“Bu karar bize tebliğ edilince biz de işletme sahiplerinin kapatılmayla karşılaşmaması için bunu duyurmak istedik. Çünkü bu tüm Türkiye’yi ilgilendiriyor, sadece İstanbul’u değil. Biz de diyoruz ki, 100 bin kişiye yakın vatandaşımız buradan ekmek yiyor, onlara istihdam sağlanmış.
Bu sadece düğün salonu olarak görülmemeli. Bunun yanında kuyumcular, tekstilciler, gelinlikçiler, çiçekçiler, pastacılar gibi birçok işletme sahibi ve çalışanları bu sektörden ekmek yiyor. Bu nedenle ‘özellik arzeden bina’ ibaresinin çıkarılması lazım. Belediyemiz bir Meclis kararı alsın. Bu ibareyi aramasın.”
‘EN MUTLU GÜNLERİ KÖTÜ SONLA BİTMESİN’
İSTDO Başkanı Demir bu karardan sonra gerekli ruhsatı bulundurmayan işletmelerin kapatılacağını aktararak, “Düğün yapmayı düşünen vatandaşlarımızı uyarıyorum; en mutlu günlerinin kötü sonla bitmesini istemiyorlarsa ruhsatlı işletmelerde düğünlerini yapsınlar. Çünkü aylar öncesinde randevu aldıkları işletmenindüğün günü ruhsatı nedeniyle kapatıldığını görebilirler. Buna mutlaka dikkat etsinler” diye konuştu.
Ayrıca, kararla birlikte, korularda saraylarda otellerde ve restoranlarda da düğün yapmak artık yasal değil.