“Anlaşmalı Boşanmalara” Sıkı Takip

Evlilik
Boşandıktan sonra ölen anne ya da babasının emekli maaşını alabilmek için başvuruda bulunan kadınların dosyalarını inceleyen SGK İzmir İl Müdürlüğü, 567 çiftin muvazaalı yani danışıklı boşandıklarını ...
EMOJİLE

Boşandıktan sonra ölen anne ya da babasının emekli maaşını alabilmek için başvuruda bulunan kadınların dosyalarını inceleyen SGK İzmir İl Müdürlüğü, 567 çiftin muvazaalı yani danışıklı boşandıklarını tespit etti. 567 çifti hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürlüğü ekipleri, eşlerinden boşandıktan sonra sosyal güvenceleri bulunmadığı gerekçesiyle ölen anne ya da babasının emekli maaşının bağlanmasına yönelik yapılan başvuru dosyalarını incelemeye aldı.

Toplam 989 dosyayı inceleyen ekipler, başvuru sahiplerinin mahallelerinde komşuları, alışveriş yaptıkları esnaf ve apartman kapıcıları ile görüştü.

Ekipler, 567 çiftin boşanmalarına rağmen birlikte yaşadığını, kadının sosyal güvencesi bulunmadığı gerekçesiyle anne ya da babasının emekli maaşını aldığını belirledi. Muvazaalı (Danışıklı) boşandıkları belirlenen çiftlerin maaşları hemen kesilirken, haklarında cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Konuya ilişkin bilgi veren SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, sosyal güvenlik konusunda daha önce 3 ayrı kurumun ve farklı mevzuatların bulunduğunu, boşanan çiftler birlikte yaşasalar dahi kadınlara anne ya da babalarından emekli maaşı bağlanabildiğini, 1 Ekim 2008 tarihinde SGK Uygulama Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle, boşanma halinde kadınlara, maaş bağlanması için boşandıkları kişiyle yaşamama zorunluluğunun getirildiğini söyledi.

"Yetim Hakkı Yediklerini Bilmeliler"

SGK’nın hak dağıtan, yetim hakkını koruyan bir kurum olduğunu, haksız yere anne babaları üzerinden kendilerine emekli maaşı bağlatan kişilerin yetim hakkı yediğini bilmesi gerektiğini vurgulayan Keskin, konunun toplumda vicdani rahatsızlık uyandırdığına dikkat çekti.

Keskin, ”Komşusu, akrabası bu insanları biliyor ve hak etmeden aylık aldıklarının bilincindeler. Bu durumda hem devleti hem de kurumu görevini yapmadığı gerekçesiyle suçluyorlar. Rahatsızlık duyduklarını şikayetlerinde ifade ediyorlar. Bize gelen şikayetlerin çoğu akraba ya da komşu şikayetleri, bunun yanı sıra bizim şüpheli olarak gördüğümüz ve incelemeye aldıklarımız da var” dedi.

"Gelir Durumu İyi Olanlar da Var"

Keskin, ilginç durumlarla da karşılaştıklarını, gelir düzeyi iyi olmasına rağmen, bu parayı almak için muvazaalı boşanan çiftleri tespit ettiklerini belirtti.

İncelemelerin süreceğini, şüpheli görülen bin 400’ü aşkın dosyanın daha bulunduğunu dile getiren Keskin, SGK olarak her türlü şikayetin takipçisi olduklarını kaydetti.

Trt.net.tr