Avrupa Ülkelerinde Eğitim Sistemi Nasıl?

Eğitim Kurumları
TBMM Araştırma Merkezi, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin Genel Kurul’da ele alınmasının öncesinde Avrupa’nın 29 ülkesinin eğitim sistemlerinin yapısını inceleyen bir araştı...
EMOJİLE

TBMM Araştırma Merkezi, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin Genel Kurul’da ele alınmasının öncesinde Avrupa’nın 29 ülkesinin eğitim sistemlerinin yapısını inceleyen bir araştırma.

TBMM Araştırma Merkezi, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin Genel Kurul’da ele alınmasının öncesinde Avrupa’nın 29 ülkesinin eğitim sistemlerinin yapısını inceleyen bir araştırma yaptı.

İncelenen ülkelerde zorunlu eğitimin en az 8 yıl sürdüğü, bu sürenin Portekiz ve Hollanda gibi bazı ülkelerde ise 12 yıla kadar çıktığı belirlendi. Zorunlu eğitime başlama yaşı Avrupa ülkelerinin çoğunda 6, zorunlu eğitimi okul öncesi eğitimde başlatan ülkelerde zorunlu eğitime başlama yaşı 5’e kadar düşüyor.
En erken zorunlu eğitime başlama yaşı Lüksemburg’ta. Bu ülkede, 4. yaştan itibaren -iki yılı okul öncesi eğitim olmak üzere- zorunlu eğitim başlıyor.
İlköğretime başlama yaşı Hollanda, İngiltere ve Malta’da 5, Estonya, Finlandiya, Fransa, İsveç ve Litvanya’da 7, diğer Avrupa ülkelerinde ise 6 olarak uygulanıyor.
Bulgaristan, Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, Letonya, Lüksemburg, Macaristan ve Polonya’da zorunlu eğitim, okul öncesi eğitim zamanında başlatılırken, zorunlu eğitimin sonu genellikle ortaöğretimin birinci kademesinin bitimine denk geliyor.
Bazı ülkelerde zorunlu eğitim bütünleşik tek bir yapı olarak kurgulanmışken diğerlerinde kademeli olarak ele alınıyor.
Belçika, Bulgaristan, Fransa, İrlanda, Hollanda, Avusturya, Slovakya ve İngiltere’de birinci kademe ortaöğretimden ikinci kademe ortaöğretime geçiş zorunlu eğitim devam ederken yapılıyor. Hollanda, Belçika, Almanya, Polonya ve Portekiz’de zorunlu eğitim ortaöğretimin ikinci kademesini de kapsıyor.

”1980 sonrası…”
Araştırmada, 1980 sonrası Avrupa’da, zorunlu eğitimin hem süresinin uzadığı hem de zorunlu eğitime başlama yaşının aşağı çekildiği ifade edildi.
Söz konusu ülkelerde zorunlu eğitimin en az 8 yıl sürdüğüne dikkat çekilen araştırmada, şunlar kaydedildi:
”Bu süre Letonya, Lüksemburg, Malta ve İngiltere’de 11 yıla; Portekiz ve Hollanda da ise 12 yıla çıkmaktadır. Zorunlu eğitime başlama yaşı genellikle 6’dır ancak özellikle okul öncesi eğitimin son bir ya da iki yılını da zorunlu eğitime dahil eden ülkelerde 5’e düşmektedir.
Bulgaristan, Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, Letonya, Lüksemburg, Macaristan ve Polonya’da zorunlu eğitim okul öncesinde başlamaktadır. Bu ülkelerden Litvanya ve Lüksemburg’da okul öncesi eğitimin son iki yılı diğerlerinde ise son yılı zorunludur. Ancak genel yaklaşım zorunlu eğitimin başlangıcının ilköğretimle olmasıdır.”

AA

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/