Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) düzenlediği meslek kursları, işsiz vatandaşların umudu haline geldi.
Bakanlıkça “uzaktan eğitimle” verilen elektrik tesisatçılığı yetki belgesi, bilgisayar işletmenliği, bilgisayar destekli tasarım, ön muhasebe, emlak danışmanlığı kurslarına bugüne kadar katılan 74 bin vatandaşın çoğu, aldıkları belgelerle ya kendi işini kurdu ya da bir işe girdi.
MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, özellikle KOSGEB kredilerinden yararlanmak isteyen girişimciler ile herhangi bir ulusal veya uluslararası projeye dahil olmak isteyenlerin karşılaştıkları sorunların başında, girişimcilerin alanlarıyla ilgili bilge, beceri ve deneyimlerini belgelendirememeleri geliyor.
Meslekte yeterlilik belgeleri
Milli Eğitim Bakanlığı, kurum bünyesinde açılan kurs ve sertifika programları ile meslekte yeterlilik belgesi vererek, işsiz vatandaşların kabiliyetlerini geliştirmeleri ve işgücü piyasasında yer almalarını sağladı.
10. Kalkınma Planı’nda eğitim-iş gücü-istihdam ilişkisinin daha sağlıklı yürütülmesine yönelik hedefler konulurken, planda işe başvuranların sahip oldukları yetenek ve becerileri iş gücü piyasasında belgelendirmeleri isteniyor, böylece işverenlerin de bu belgelere göre doğru insanı doğru işe yerleştirmesi hedefleniyor.
Milli Eğitim Bakanlığı da herhangi bir eğitim almadan çalışarak beceri kazananların sahip oldukları becerilerini belgelendirmelerine ve böylelikle istihdam imkanını arttırmaya yönelik uygulamalar geliştiriyor.
MEB verilerine göre, işsiz gençlerin iş bulmalarının önündeki en büyük engel, yapmayı düşündükleri meslekle ilgili belge veya sertifikaya sahip olmamaları olarak gösteriliyor. MEB’e bağlı Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu, açtığı meslek kursları ile işsiz gençlerin meslek edinmelerini ve önceki öğrenmelerini belgelendirmelerini sağladı.
Okulun uzaktan eğitim yoluyla verdiği eğitimlerden geçen birçok işsiz vatandaş, aldığı belgeyle ya kendi işini kurdu ya da bir işe girdi.
Çalışanlar için uzaktan eğitim büyük fırsat
Özellikle AB’ye uyum sürecinde sertifika ve belgeler, her geçen gün daha önemli hale geldi. Belgesi olmayan işsiz vatandaşlar gerek kamuda, gerekse özel sektörde iş bulmakta zorlanıyor.
İş yeri açmak veya bazı teşviklerden yararlanmak isteyenlerden de kurmayı düşündüğü işle ilgili bir sertifika ya da belgeye sahip olması isteniyor. MEB, uzaktan öğretimle meslek kazandırmayı ve bu yolla onları hayata hazırlamayı amaçlıyor.
Kurumun uzaktan eğitimle belge vermesi ise herhangi bir kursa devam edecek zamanı olmayanlar için oldukça cazip görünüyor.
Sertifika programına katılanlar, kurs sonrası Bakanlık tarafından yapılan merkezi sınavda başarılı olmaları durumunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikaya sahip oluyorlar. Bakanlıkça “uzaktan eğitimle” verilen elektrik tesisatçılığı yetki belgesi, bilgisayar işletmenliği, bilgisayar destekli tasarım, ön muhasebe, emlak danışmanlığı kurslarına bugüne kadar 74 bin vatandaş katıldı.