Dershanelerin dönüşümünü sağlayacak kanun tasarısı önceki gün Meclis’e sunulurken, eğitimciler de hayata geçirilecek düzenlemeleri değerlendirdi. Yeni Şafak’ın haberine göre, Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, dönüşümde dershane sahiplerine makul birçok seçeneğin sunulmasının önemli olduğunu belirterek, ‘Dershanelerin kapatılması sonrasında kurslar ve 12 yaşın altındaki çocuklar için etüt merkezlerinin serbest bırakılması ve dershane sahiplerine bol menülü ve makul seçenekler sunulması hem müteşebbisleri hem de öğrenci ve ailelerini zor durumda bırakmama adına önemlidir’ dedi.
ÖĞRETMENLER MAĞDUR EDİLMEMELİ
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, dershane öğretmemelerinin bakanlık bünyesine alınma süreciyle ilgili olarak, ‘Atama bekleyen 300 bine yakın öğretmenin olduğu bir ortamda KPSS ve alan sınavı şartı aranmaksızın bakanlığa ayrılmış öğretmen kadrolarına, dershane ve etüt merkezi öğretmenlerinin atanması, atama bekleyen öğretmenlerin haklarının ihlalini teşkil edecektir. Bu itibarla, dershane ve etüt merkezi öğretmenlerinden bakanlık kadrolarına atanacaklar yönünden 2014 yılı için ayrılan öğretmen kadrosu kontenjanına dokunmaksızın yeni kadro tahsisi yapılmalı, bu suretle atama bekleyen öğretmenlerimiz mağdur edilmemelidir’ şeklinde konuştu.
BİRLEŞME SEÇENEĞİ ÖNEMLİ
Sınav eğitim Kurumları Kurucusu Metin Özer, ‘Kanunun iyi tarafları çok. Dershanelere teşvikte 25 yıl arsa tahsisi olması iyi seçenek. Dönüşümde öğretmenlerin bakanlık bünyesine alınması da sektörü rahatlatacaktır. Birkaç dershanenin şirketlerini birleştirmeye yönelik düzenleme de anlamlı çünkü çok küçük işletmeler tek başına okul açamaz’ dedi.
EK ADIMLARA İHTİYAÇ VAR
SETA Eğitim Direktörü Bekir Gür, dershane yasa tasarında dershanelerin dönüşümüne ilişkin bir sürpriz olmadığını belirterek, ‘Şu ana kadar yetkililer tarafından kamuoyuna açıklanan hususlar derli toplu bir şekilde resmiyet kazanmış durumda. Hükümet, kararlılığını bir kez daha ortaya koymuş oldu. Bazı ek adımlara ihtiyaç var. Ücretsiz telafi eğitimi imkanları güçlendirilmeli. Sınavla öğrenci alan lise sayısı azaltılmalı. Üniversite giriş sistemi yeniden gözden geçirilmeli’ şeklinde konuştu.