ABD’de yayımlanan bir araştırma, dünyada her yıl 13 milyon bebeğin erken doğduğunu gösterdi. Bu sorundan özellikle gelişmekte olan ülkelerin etkilendiğinin belirtildiği araştırmada, Afrika ve Asya’da bebeklerin yüzde 85’inden fazlasının (11 milyon) 37 haftadan önce doğduğu vurgulandı. Gelişmekte olan ülkelerde yetersiz beslenme ve bakımın bebeklerin erken doğmasına neden olduğu kaydedildi.
Bununla beraber ABD gibi gelişmiş ülkelerde de 25 yılda erken doğan bebeklerin sayısının yüzde 36 arttığına dikkati çekildi. ABD’de, hamile kalabilmek için bazı tekniklere başvuran 35 yaşın üzerindeki kadınların sayısının giderek artmasının erken doğumlara neden olduğu vurgulandı.
Araştırmaya imza atan Amerikan "The March of Dimes" yardım örgütünün başkanı Dr. Jennifer Howse, dünyada erken doğumların manevi, bedensel ve maddi bedeliyle aileler, sağlık sistemleri ve ekonomi için büyük bir sorun teşkil ettiğini ifade etti.
ABD’de erken doğan bebeklerin tedavisinin ve sağlık sorunlarının yıllık maliyetinin genellikle 26 milyar doları geçtiğini belirten Howse, çocuk ölümlerinin azaltılmasının ve anne sağlığının iyileştirilmesinin planlandığı BM’nin bin yıllık kalkınma hedeflerine ulaşmak için dünya liderlerinin önceliği erken doğumlarla mücadeleye vermesi gerektiğini vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü‘nün (DSÖ) son verilerine dayanılarak yapılan araştırma ve hazırlanan raporda, bu verilerin gerçek sayının altında olduğu da belirtildi.
DSÖ uzmanlarından Dr. Mario Merialdi, daha iyi veri alınabilmesi için istatistiklerin geliştirilmesinin gerekli olduğunu ve DSÖ’nün bu yönde çalıştığını kaydederken, Amerikan "Saving Newborn Lives/Save the Children USA" yardım kuruluşundan Dr. Joy Lawn, erken doğumu tanımlayan tüm uluslarca kabul edilmiş kriterlerin bulunmadığına dikkati çekti.
Lawn, erken doğumların neden olduğu kalıcı sağlık sorunlarının yaygınlığıyla ilgili ulusal ve bölgesel daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Rapor, bu hafta Hindistan’da yapılan, gelişmekte olan ülkelerdeki doğum kusurları ve buna bağlı sakatlıklar konusunda düzenlenen konferansta sunuldu.