Aile ve Sosyal Politikalar Malatya İl Müdürlüğünün hazırladığı "Koruyucu ve Kollayıcı Hizmetler" adlı proje kapsamında oluşturulacak komisyon, boşanmak için mahkemeye başvuran ailelerin yuvalarının kurtarılmasına yönelik çalışmalar yapacak.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hidayet Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Koruyucu ve Kollayıcı Hizmetler" adlı bir proje hazırladıklarını, bu proje kapsamında oluşturulacak komisyonun, yuvaların dağılmasının nedenlerini araştırarak, nedenleri ortadan kaldırıp eşleri boşanmaktan vazgeçirmek için girişimlerde bulunacağını belirtti.
Malatya Emniyet Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı, İl Müftülüğü ve Malatya Adliyesi’nin proje ortağı olduğunu ifade eden Bozkurt, hazırladıkları projeyi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e Malatya’ya yaptığı ziyarette sunduklarını bildirdi.
Bir psikolog ve sosyoloğun da bulunacağı komisyonun, boşanmak için mahkemeye başvuran ailelerin evliliklerini kurtarmaya yönelik çalışma yapacağına işaret eden Bozkurt, komisyonun, boşanma gerçekleşmeden ve aile içi şiddet yaşanmadan önlemeye gayret edeceğini ifade etti.
Bir evlilikte problem çıkıp çiftlerin boşanmak için mahkemeye başvurmaları halinde komisyonun devreye gireceğini belirten Bozkurt, şunları kaydetti:
"Bir vatandaşımızın boşanmak için mahkemeye dilekçe vermesi halinde ilk celsede boşanma ihtimali yüzde 1’e yakın. Mutlaka 3 aylık bir süre veriliyor. Bu süre içerisinde komisyona görev düşecek. Daha önce köylerimizde, gelenek ve göreneklerimizde akil adamlar, ak sakallı insanlar vardı. Bu kişiler ailelerde problem çıkınca çiftleri bir araya getiriyordu. ‘Yavrum senin derdin ne-‘ diye soruyorlardı. Bu anlamda problemi aile dağılmadan önlüyorlardı. Artık ataerkil aileden çekirdek aileye dönüştük. Bireysellik başladı. Bizim gayemiz, bu akil adamların işlevini görmek. Bu çekirdek aileye rehberlik yapmak."
Boşanma durumuna gelen bir çok çiftin basit nedenlerle ayrıldığını ifade eden Bozkurt, "Bazı çiftler oturup konuşmamışlar bile. Çiftler boşandıktan sonra büyüklerin haberi oluyor" ifadesini kullandı.
Hidayet Bozkurt, bu girişimlerinin geleneğin kurumsallaştırılması anlamına geldiğini belirterek, "Daha önce akil adamlar devreye girdi. Şimdi kurumlar sorunu komisyon marifetiyle yerelde halletsin, sorun mahkemeye taşınmasın" diye konuştu.
Komisyonun bir araya getirip görüşeceği çiftlerin sorunlarına çözüm bulmak için çalışacağını ifade eden Bozkurt, "Maddi bir sorun varsa halledilebilir mi- Bunun üzerinde duracağız. Olayın dini bir boyutu mu var- Dini anlamda bilinçlendirmek için çalışma yapacağız. Olayın cinsel bir boyutu varsa ona bakılacak" dedi.
Çiftlerin ayrılmaya kararlı olması halinde çocukları varsa bununla alakalı neler yapılabileceğine bakacaklarını bildiren Bozkurt, "Çocukların ailenin yanında kalması ile alakalı nasıl destek sağlanabilir- Bunun üzerinde duracağız. Ama özellikle aile dağılmadan, çocuklar çocuk yuvasına, kadın konuk evine, erkek de farklı bir yere gitmeden nasıl müdahale edebiliriz, bunun için çalışma yapacağız" diye konuştu.
Türkiye İş Kurumu Malatya İl Müdürlüğü ile de görüştüklerini kaydeden Bozkurt, işsizlik nedeniyle dağılacak bir yuvayı kurtarmak için bu tür durumdaki ailelere istihdamda pozitif ayrımcılığın yapılacağını aktardı.
Sosyal Yardımlaşma Vakfının da bu tür durumdaki aileye ayni ve nakdi yardım yapmasını sağlayacaklarını da bildiren Bozkurt, "Daha kalıcı yardım gerekiyorsa kurumumuzdan nakdi yardım bağlanacak" dedi.
"Proje tüm Türkiye’ye örnek olacak"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de projeyi çok güzel ve uygun bulduğunu anlatan Bozkurt, Malatya’dan başlatacakları projenin tüm Türkiye’ye örnek olacağını belirtti.
Komisyon marifetiyle saha çalışması yapacaklarını ifade eden Bozkurt, aile içi şiddetin önlenmesinde de komisyonun önemli işlev göreceğini söyledi.
"Problemleri çözünce insanların böyle bir problemle kurumların karşısına çıkabilme ihtimalini azaltmış olacağız" diyen Bozkurt, artık hedeflerinin olay yaşandıktan sonra yarayı sarmak değil, yaranın oluşmasını önlemek alacağını aktardı.
Son yıllarda Malatya’da boşanma oranlarının da arttığını kaydeden Bozkurt,
"Halkımızın kültürel dokusundan kaynaklanan yarayı ortaya çıkarmama geleneği var. Ama biz mutlaka şiddetin önüne geçmek istiyoruz" diye konuştu.
Komisyonun savcılıktaki şiddet dosyalarını da inceleyeceğini ifade eden Bozkurt, "Şiddet eğitim seviyesinin düşük, imanın az olduğu yerlerde yaşanıyor. Şiddet sanki erkeğin dini bir hakkıymış gibi algılanıyor. Komisyonda görevli İl Müftülüğü uzmanları Hazreti Muhammed’in bu konuyla alakalı yaklaşımlarını, kadınların bir emanet olduğunu, korunması, kollanması gereken çok önemli bireyler olduğunu anlatacak" dedi.
AA