Evleneceklere Çeyiz Kılavuzu

Evlilik
Havaların ısınmasıyla alışveriş telâşı başladı. Bilhassa da bu yaz evlenecekler için. Zaman kısıtlı, bütçe sınırlı ama alınacaklar listesi kabarık. "Neyi nereden almalı?" sorusunun cev...
EMOJİLE

Havaların ısınmasıyla alışveriş telâşı başladı. Bilhassa da bu yaz evlenecekler için. Zaman kısıtlı, bütçe sınırlı ama alınacaklar listesi kabarık. "Neyi nereden almalı?" sorusunun cevabı herkesin dilinde çok farklı. Bizden tavsiye: Farklı ürünleri bir arada bulunduran çarşılara bakmadan evlenmeyin.

Bugünlerde dost meclislerinde telâşe aynı. Ya bir evlenen var ya da onun yakını. Akıllarda pek çok soru… Mutfak eşyalarını nereden almalı, hangi mobilya daha kullanışlı, tüller, perdeler, halılar, banyo aksesuarları da cabası… Peki ya birbirine benzeyen ama her markada ufak değişiklikler gösteren beyaz eşyalar, onlar nasıl olmalı? Markaya para vermeli mi? Spot ürünlere mi yönelmeli? Zaman kısıtlı, bütçe sınırlı ama alınacaklar listesi kabarık. Akıl veren çok fakat her kafadan ayrı ses çıkıyor. O halde ürünleri karşılaştırmak yine size kalıyor. İşte benzer ürünleri bulabileceğiniz ve fiyat karşılaştırması yapabileceğiniz mekânlar…

Mutfak malzemelerini bir arada bulabileceğiniz ve bir günde tüm ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz adreslerden biri Eminönü Mercan Yokuşu ve Hasırcılar Caddesi. Birçok kişi Eminönü’ne kaliteli ürün bulamayacağı endişesiyle gitmiyor fakat gezip gördüğümüz kadarıyla, pek çok markada bulabileceğiniz ürünler buradaki ufak mağazalarda mevcut. Duş ahizesinden banyo aksesuarlarına, çöp kovasından takım çantalarına, ütü masalarından çamaşır askılarına, çelik tencerelerden kek kalıplarına varasıya çeşitlilik var. Fiyatlar diğer semtlere oranla uygun. Ama fiyat uygun geldi diye girdiğiniz ilk dükkândan alışveriş yapmayın, çünkü başka bir dükkânda daha ucuzunu bulabiliyorsunuz. Basit bir örnek verelim. Mesela tahta bir kaşık, bir yerde 2 lirayken, hemen yan mağazada 5 lira. Üstelik boyutu, kalınlığı ve markası da aynı.

Kaliteyi mıknatısla test edin

Mercan Yokuşu’ndan alabileceğiniz temel ihtiyaçların fiyatları ise şöyle: Çelik tencerelerin küçük boyları 20 liradan başlıyor, büyük boyları ve desenlileri 60’a kadar çıkıyor. Tabii burada çelik tencere, tava, çaydanlık, çay takımı satan birçok dükkân var. Dolayısıyla kalitelisini ayırt etmek çok zor. Ama biz püf noktasını öğrendik. Yapmanız gereken tek şey yanınızda mıknatıs götürmek. Mıknatıs tencereye yapışmıyorsa anlayın ki ürün kaliteli çeliktir. Yapışıyorsa uzak durmakta fayda var. Ütü masalarının fiyatları da 25-85 lira arasında değişiyor. Ütü masası bezinin kalınlığı ve mekanizmanın kalitesi fiyatta etken. Fakat neredeyse tüm ütü masalarında yanmaz kumaş kullanılmış. Yine bir diğer temel ihtiyaç Hasırcılar Caddesi’nde bulabileceğiniz kirli sepetleri. Sepetlerde ve sebzeliklerde fazlasıyla seçenek var. Kaliteleri de büyük mağazaların ürünlerini aratmıyor. Kirli sepetlerinin fiyatları boyutlarına göre 30-40-50 lira civarında. Sebzeliklerse biraz daha pahalı. 120-150 TL arasında değişiyor. Bu caddede bebek, sünnet, nikâh şekeri malzemeleri, kına gecesi için süslemeler, ambalaj malzemeleri de var.

Yine civarda, son dönemde kadınların gözdesi haline gelen silikon ve teflon kek kalıplarını da bulabilirsiniz. Silikon kalıpların 6 tanesi 5 lira. Teflon kalıpların fiyatları ise epey farklılık gösteriyor. 3’lü setler 20 TL olabildiği gibi tanesinin 50 TL olduğu kalıplar var. Fiyat farkının sebebini satıcılar şöyle açıklıyor: "Ucuz olanlar teflon değil aslında. Teneke üzerine sprey boya ile boyanmış ürünler. Diğerleri çelik üzerine teflon kaplama ve 5 yıl garantisi var. Sağlık açısından da daha uygun."

Renkli saksılar, mumlar, dekoratif aksesuarlar, avizeler, saklama kapları, dibekler ve daha nicesini burada bulabilirsiniz. İllaki marka arayışındaysanız Paşabahçe, Şişe Cam, Hisar, Porland, Gürallar, Schaffer, Karaca gibi büyük markaların ürünleri de mağazalarda mevcut. Markaların kendi mağazaları da civarda bulunuyor.

Yüzde 30 daha ucuz

Beyaz eşyada ucuzluk sloganıyla yaklaşık 3 yıl önce Topkapı’da açılan Timaş Spotçular Çarşısı, ev alışverişinde rağbet gören yerlerden. Ağırlıklı olarak beyaz eşyanın satıldığı mekânda, mobilya, küçük ev aletleri ve halı da bulmak mümkün. Ürünler ilk günden bu yana piyasaya göre yüzde 30, yüzde 35 daha avantajlı. Üstelik neredeyse her markanın ürünü var. Spot kelimesi alıcıları korkutsa da burada satılan beyaz eşyaların yüzde 95’i hiç kullanılmamış. Ucuzluk, mağazaların bayilik sistemiyle çalışmamasından kaynaklanıyor. Yanı sıra iç mekanizmasında ya da çalışmasında sorun olmayan fakat dıştan çok hafif hasarlı, ufak bir çiziği olan ürünleri de daha uygun fiyata satın alabiliyorsunuz. Üstelik dükkân sahipleri bu ürünler için de garanti veriyor. Çarşıda son model beyaz eşyaları da uygun fiyata bulabiliyorsunuz. Örnek verecek olursak; kadınların en çok tercih ettiği 7 kilogram kapasiteli, elmas kazan, A enerji sınıfı, ön yıkamalı, hatta 15 dakika kısa programlı çamaşır makineleri 550-600 TL’den başlıyor. Neredeyse bütün markaların bir arada olması da fiyat analizi yapmanıza olanak sağlıyor.

İki erkeğin hazırladığı ev tekstili tasarımları

Yatak örtüsü, nevresim takımları, bohçalar, masa örtüleri, peçeteler, havlular… Birçok markada, mağazada hatta pazarlarda bile çeşitlerine rastlamak mümkün. Bu tarz ürünlerde kadınların ayrıntı ve farklılık aradığı da malumunuz. Bu anlamda Erenköy’de bulunan birçok çeyiz mağazasında farklı ürünlere rastlayabilirsiniz. Bunlardan biri de Royal Home. Markanın ilginç yanı buradaki tüm çeyiz ürünlerinin 2 erkek tarafından tasarlanıyor olması. Hamit ve Eren Nazik kardeşlerin hazırladığı bu tasarımlar genellikle dantel ve brode ağırlıklı. Brodelerin tasarımını Hamit Nazik yapıyor. Bunların kumaşlara ve yatak örtülerine nasıl aplik edileceği ise Eren Nazik’in inisiyatifinde. İş paylaşımının bu şekilde yapıldığı mağazada özel ürünler olduğu için fiyatlar biraz pahalı. Örneğin dantel aplik edilen masa örtüsü ve 12 peçetenin fiyatı 650 TL. Yine K.Maraş’ta ev hanımlarına yaptırılan sırma nakışlı runnerların fiyatı 900 lira civarında. Sırma nakışlar makine işi olduğunda fiyatlar yarıdan fazla düşüyor. İpek şantuklara monte edilmiş Fransız dantelli masa örtüleri ve peçeteleri de ortalama 900 lira. 7 parçalı, (Şase, bohça, tesbihlik, seccade, Kur’an-ı Kerim kabı, namaz eteği ve kolluk) nakış işlemeli bohça setlerinin maksimum fiyatı 590 TL. Tüm bunların yanı sıra uygun fiyatlı ürünler de var. Örneğin Royal Home tarafından üretilen brodelerin maliyeti, yurtdışından getirilenlerden daha düşük olduğu için fiyatlar da yarı yarıya azalıyor. Üstelik bu brodelerin tasarımı Türkiye’de başka hiçbir yerde bulamayacağınız türden. Örneğin Eyfel Kulesi’nin ya da Topkapı Sarayı’nın işlendiği danteller, gençlerin tercihleri arasında. Mağazada beğendiğiniz tüm ürünlere karteladan seçeceğiniz farklı bir brode de uygulatabiliyorsunuz. 2 yıl önce kurulan firmanın Kozyatağı’nda da mağazası bulunuyor.

Her bütçeye uygun mobilya

İstanbul’da uygun mobilya denilince akla gelen iki yer MASKO ve MODOKO. Burada son trendleri, farklı ürün gruplarını, kullanışlı modüler parçaları, TV ünitelerini, kitaplıkları, sürgülü dolap sistemlerini hatta ev tekstili ürünlerini bulabiliyorsunuz. Uygun mobilyalar olduğu gibi yüksek gelir grubuna hitap eden ürünler de var. Zaten MASKO ve MODOKO’yu çekici kılan da bu özellikleri. Bir mağazada oturma grubunun fiyatını sorduğunuzda 800 TL cevabını alırken başka bir mağazada 25 bin TL rakamını duyabiliyorsunuz. İkitelli’de bulunan Masko’da 500’den fazla mağaza var. Ümraniye’de yer alan Modoko, Masko kadar büyük olmasa da yine de yüzlerce mağazayı bir arada bulunduruyor. Mobilyada daha uygun fiyatlar arıyorsanız, imkânınız varsa Bursa-İnegöl’e gidebilirsiniz.

Zaman