Kırım Kongo kanamalı ateşine Türk aşısı

İlaç
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın, Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına karşı Türk bilim insanlarının yürüttüğü aşı çalışmasında sona yaklaşıldığını...
EMOJİLE

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın, Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına karşı Türk bilim insanlarının yürüttüğü aşı çalışmasında sona yaklaşıldığını belirtti. Söz konusu aşı projesinde hakem olarak yer alan Aydın, etik kurul izinlerinin beklendiğini aktardı.

Aydın Rusya’nın da benzer bir aşı geliştirdiğini ancak Türkiye’deki aşının daha gelişmiş olduğunu ifade etti:

” Bildiğim kadarıyla Türkiye, bir aşıyı sıfırdan ilk defa oturttu hatta erken teşhis kitlerini de hazırlıyorlar. Bu, tamamen Türk bilim adamları tarafından hazırlanmış bir çalışma.”

“Yeni keneler bulundu”

Aydın açıklamasında, küresel ısınmayla birlikte Türkiye’de vektör (hastalıkların insan veya hayvanlara bulaşmasını sağlayan canlılar) nitelikli rahatsızlıkların artmaya başladığını, Kuzey Afrika kökenli yeni keneler bulunduğunu da ekledi:

 “Küresel ısınmadan dolayı kuraklık ve susuzluk yaşanacağı söylenir. Hayır, önümüzdeki 30 yıl, önce vektör hastalıkları ve su kaynaklı hastalıklarda bir artış bekliyoruz. Veteriner hayvancılık alanında son yıllarda 3-4 kalem hastalığımız varken bunlar 15-20’ye çıktı.”

Dünya genelinde de havaların ısınmasıyla pek çok yeni kene ve sinek türü görülmeye başlandığını belirten Aydın, “Bunlarla hem insan hem de hayvan hastalıklarında belli bir artış görüldü. Örneğin Ege Bölgesi’nde hastalıklar arttı. Bu hastalıklar eskiden de dönem dönem görülürdü ama şimdi hem dönemlerini hem alanlarını genişlettiler” dedi.

KKKA nedir?

KKKA, çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaşıyor. Ancak, hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken, insanlarda öldürücü olabiliyor.

Aljazeera’ye göre KKKA’nın kuluçka süresi kene tutunmasından sonra genellikle 1 ile 9 gün arasında değişiyor.

Yüksek ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal, yüzde kızarıklık, ilerleyen safhada vücudun değişik yerlerinde kanamalar , gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülmesi hastalığın belirtileri arasında.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, çobanlar, mezbaha çalışanları, veterinerler, kamp ve piknik yapanlar, korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar hastalığın risk grubu kapsamında.

Uzmanlar, kenenin asla çıplak elle çıkarılmaması, ezilmemesi ve patlatılmaması konusunda uyarıyor.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/