Neden Parçalanıyorlar?

Eğitim Güncel
YÖK’ün büyük üniversiteleri yeniden yapılandırma planı için model aldığı Sorbonne Üniversitesi, 1968’de yaşanan öğrenci olayları sonrasında 13’e bölünmüştü. Amaç üniversitenin kontro...
EMOJİLE

YÖK’ün büyük üniversiteleri yeniden yapılandırma planı için model aldığı Sorbonne Üniversitesi, 1968’de yaşanan öğrenci olayları sonrasında 13’e bölünmüştü. Amaç üniversitenin kontrol altında tutulabilmesiydi.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, öğrenci sayısı 40 binin üzerinde olan üniversitelerin yeniden yapılandırılacağını ve bunun için de 1970’li yıllarda Fransız Sorbonne Üniversitesi’nin bölünmesini getiren Fransız reformu temel alınarak yapılacağını açıkladı.

Model alınan Fransız üniversite reformu kendisine üç temel amaç koydu:

Eğitimin olabildiğince küçük öğrenci gruplarına verilmesi, kürsü sisteminin yerini departmanlara dayalı yeni bir sistemin alması ve enstitülerin disiplinlerarası eğitimi mümkün kılan kendi yönetim organizasyonlarına sahip olması…

KONTROL EDİLEBİLİR ÜNİVERSİTE
1968 öğrenci olaylarının etkilerinin derinden hissedildiği bir dönemde gündeme alınan reformların temel gerekçelerinden biri, üniversitelerin daha kolay kontrol edilebilmesiydi. Bu amaçla üniversitenin yönetimi akademisyenlerin, idari personelin ve öğrencilerin ayrı ayrı oluşturduğu parçalı kurullar arasında bölündü. Sonuç olarak dekanın ve akademik kadronun önceden sahip olduğu yetkilerin bir bölümü, akademik kadro dışındaki üniversite personeline geçti.