BES’den 19 Mayıs Araştırması

Eğitim Güncel
-Türkiye’nin Okuma Alışkanlığı isimli çalışmaya göre; Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitap 235’inci sırada yer alıyor. -500 bin kahvehane ve 120 bin Cafe bulunan Türkiye&...
EMOJİLE

-Türkiye’nin Okuma Alışkanlığı isimli çalışmaya göre; Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitap 235’inci sırada yer alıyor.

-500 bin kahvehane ve 120 bin Cafe bulunan Türkiye’de kütüphane Sayısı 1412 olmasına rağmen sadece 400 tanesi uluslar arası kütüphane standartlarını taşıyor.

-Kütüphaneye gidenlerin sadece yüzde 8’i kitap okumaya gidiyor.

-Türkiye’de kitaba yılda harcanan para 45 sent.

-Günde ortalama 5 saat TV seyreden Türk halkı, kitap okumaya yılda yalnızca 6 saat vakit ayırıyor.

-Türkiye kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda.

-Japonya’da toplumun yüzde 14’ü, Amerika’da yüzde 12’si, İngiltere ve Fransa’da yüzde 21’i düzenli kitap okurken, Türkiye’de yalnızca binde bir kişi kitap okuyor.

-Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu’nda kitap okuma oranında Türkiye, Libya, Tanzanya, Kongo ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu dünya ülkeleri arasında 86’ıncı sırada yer alıyor.

-Bir Japon bir yılda ortalama 25 kitap okuyor, Bir İsviçreli bir yılda ortalama 10 kitap, bir Fransız bir yılda ortalama 7 kitap, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 bir kitap okuyor. Türkiye’de okuma alışkanlığına sahip 70 bin kişi bulunuyor.

-Türkiye’de bir kişinin kitap okumak için ayırdığı zamanın; 300 katını bir Norveçli, 210 katını bir Amerikalı, 87 katını bir İngiliz, 87 katını da bir Japon ayırıyor. Dünya ortalaması bile bizim ayırdığımız zamandan 3 kat fazla.

-Birleşmiş Milletlerin yaptırdığı bir araştırmada kitap için ayrılan bütçeye bakarsak; Norveçli 137 $, Alman 122 $, Belçikalı 100 $, Avustralyalı 100 $, Güney Koreli 39 $, Dünya ortalaması 1,3 $ iken bir Türk ise yılda ancak 0,45 $ ayırıyor.

-Ders ve okul kitapları hariç ABD’de yılda 72 bin kitap basılırken, Rusya’da 58 bin kitap, Japonya’da 42 bin kitap, Fransa’da 27 bin kitap, Türkiye’de ise 7 bin kitap basılıyor.

-Türkiye’de dergi okuma oranı yüzde 4 iken, televizyon izleme oranı ise yüzde 95.

-Türkiye’deki Gazete Okurlarının Yüzde 85’i Yalnızca Spor Ve Magazin Sayfalarını okuyor.

-Türkiye’de okunan kitaplar genellikle “siyaset, aşk, cinsellik” konularını işliyor.

-Türkiye’de en çok basılan yerli beş kitap: Keloğlan Masalları, Nasrettin Hoca Fıkraları, Cinsel içerikli kitaplar, Karadeniz Fıkraları ve Dini Bilgiler İlmihal kitapları,

-En çok basılan yabancı kitaplar ise La Fontaine Fablları , Ezop Masalları, Andersen Masalları, Çocuk Kalbi ve cinsel konulu kitaplar oluyor.

OKUMUYORUZ AMA HERŞEYİ DE BİLİYORUZ

Gençlik kitap okumadığı gibi ciddi televizyon programlarını bile izlemiyor. Ünlü yazarların ünlü kitaplarının adlarını bilmeyen Türk Gençliği futbolcuların ve mankenlerin künyesini, sevgililerini ise ezbere biliyor. TÜİK rakamlarına göre zorunlu eğitim çağı nüfusu dışında yüzde 12,5’i okuma yazma bilmeyen Türk halkı gazeteleri ve kitapları “Yalan Makinesi” diye adlandırırken, kitap ve gazetelerin yalnızca resimlerine bakıyor. Bunun yanı sıra teknoloji çağının getirdiği hızlı bilgi dolaşımı nedeniyle de gençlik kitap okumuyor ama her konuda bir fikre sahip.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, her ne kadar internet çağında yaşıyor olsak da kitapların öneminin ve insan gelişimindeki katkısının asla kaybolmayacağını bu nedenle anne babaların çocuklarına muhakkak kitap sevgisini ve kitap okuma alışkanlığını kazandırması gerektiğini kaydederek şu önerilerde bulundu;

"Çocuklarınıza bebeklik çağından itibaren kitap okuyun ve önemli günlerde çocuklarınıza kitap hediye edin. Okuduğu ve sizinle paylaştığı her kitap için onu ödüllendirin. Çocuğunuzu yaşına ve özelliklerine uygun kitaplarla tanıştırın.  Kitap okuma alışkanlığının çocukların bilişsel ve dil gelişiminde oldukça önemlidir."