Akşam gazetesinden Z. Kıvanç El’in haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı, geçim derdini müfredata aldı. İlköğretim 2’nci sınıf ‘Hayat Bilgisi’ dersinde, öğrenciler sınıfa elektrik ve su faturalarını getirip, karşılaştırma yapacak. Aile bütçesini inceleyecek olan minikler, ‘Para biriktirirsek neler alırız’ hayalini kuracak.
Danıştay’ın Hayat Bilgisi ders programını ‘demokrasi yönünden zayıf ve bilimsel olmadığı’ gerekçesiyle iptal etmesinin ardından Bakanlık, Hayat Bilgisi 1-2-3’üncü sınıf programını yeniden düzenledi. Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 14 Mayıs 2009 tarihindeki toplantısında alınan ve 18 Mayıs 2009’dan itibaren uygulamaya konulan yeni Hayat Bilgisi ders programında ilginç düzenlemeler de yer aldı.
Fatura karşılaştırması yapacaklar
Hayat Bilgisi 2’nci sınıf dersinde işlenecek bir ünitede yapılan düzenleme ile öğrencilerin elektrik ve su faturalarını okula getirmeleri istendi. Öğrenciler, birbirlerinin fatura tutarları arasında kıyaslama yapacak. Nasıl daha düşük miktarlı fatura getirebileceklerini konuşacaklar. ‘Faturalar’ başlıklı etkinlikte miniklerin, ‘Evdeki kaynakları bilinçli olarak tüketmeleri’ hedefleniyor.
Harcamayı gözlemleyecekler
İlköğretim 2’nci sınıf öğrencileri yine aynı ünitede, anne babalarının yanı sıra çevredeki yetişkinlerin nasıl para harcadıklarını gözlemleyecekler. Minikler, para harcamayı gerektiren bir amaç belirleyip bu harcamayı gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceklerini tartışacaklar.
Öğrenciler, ünite kapsamında ‘yeterince’ para biriktirdiklerini düşünüp, bu tutarla neler alabileceklerini ya da nasıl harcayacaklarını hayal edecekler. Ve ardından 3’üncü aşamaya geçilecek. Minikler bu kez de okula getirdikleri materyallerle satın almayı düşündükleri eşyaların maketini yapacaklar.
Ağaç sevgisi aşılanacak
Yine ilköğretim 2’nci sınıf Hayat Bilgisi dersine eklenen bir konuyla da öğrencilere ağaç sevgisi aşılanacak. Öğrenciler bu derste sınıftaki öğrenci sayısı kadar ağacın olduğu bir bölgeye gidecek. Bir ağaç seçip sarılmaları söylenecek. Miniklerden ‘bir insana sarılıyor’ gibi sarılmaları, gözlerini kapatıp ‘ağacı hissetmeleri’ istenecek. Katılımcılar, daha sonra da ağacın kendilerine ne söylediğini, kendilerinin ne cevap vereceğini anlatacak.