YÖK Başkanından Önemli Açıklamalar

Eğitim Güncel
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Marmara Üniversitesi Senatosu’nun "bölünme" talebini değerlendirdiklerini ve bu üniversitenin bölünmesiyle ilgili karar aldıklarını açıkladı. Di...
EMOJİLE

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Marmara Üniversitesi Senatosu’nun "bölünme" talebini değerlendirdiklerini ve bu üniversitenin bölünmesiyle ilgili karar aldıklarını açıkladı. Diğer üniversitelerden bu yönde bir başvuru gelmediğini belirten Özcan, "Üniversite nasıl bölünmek istediklerini de belirtmiş. Onlar bir isim önermiş, ama YÖK yeni bir isim çalışması yapacak. Marmara 1, Marmara 2 olabilir mi, bilmiyorum" dedi.

Kontenjanları yüzde 15 arttı

YÖK Genel Kurulu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın başkanlığında dünkü toplantısının ardından bu yıl ÖSS sınavına girecek adayları çok yakından ilgilendiren bir açıklama yapıldı:

2009 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ele alınarak karara bağlandı. Devlet üniversitelerinde ön lisans ve lisans programlarının kontenjanları yüzde 15 arttı. Buna göre 2008-2009 öğretim yılında yaklaşık 465 bin olan öğrenci kontenjanı 2009-2010 öğretim yılında 534 bine çıkarıldı. Vakıf üniversitelerindeki ön lisans ve lisans programlarının kontenjanları ise yüzde 20 artırıldı. 2008-2009 öğretim yılında yaklaşık 67 bin olan kontenjan 2009-2010 öğretim yılı için 84 bine yükseltildi.”

‘Plansız, programsız artış’

YÖK’ün beş üyesi ise kontenjan artırılmasına karşı çıktı. Prof. Dr. Engin Ataç, Prof. Dr. Mustafa İlhan, Prof. Dr. Tunçalp Özgen, Prof. Dr. Fikret Şenses ve Bülent Serim’in dağıttığı karşı oy yazısında “Herhangi bir plana ve programa dayanmadan öğrenci kontenjanlarının artırılmasının doğru olmadığı düşüncesiyle karara katılmıyoruz” denildi.

Fen-Edebiyat güçlendirilecek

Özcan, istihdam sıkıntısı yaşayan Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerine de öğretmen olabilmeleri için mezuniyetten sonra almaları gereken 1.5 yıllık formasyon eğitimlerini, dört yıllık eğitimleri sırasında alabilecekleri müjdesini verdi. Özcan, “Fen-Edebiyatların sayıları çok fazla oldu. Bu fakültelere öğretmenlik formasyonu ile güçlendirmek istiyoruz. Bu fakülte mezunlarının öğretmenlik yapmasını istiyoruz. Mesela formasyonu dört yılın içine yedirmek istiyoruz” dedi.

Tıpta İngilizce dönemi

YÖK Başkanı Özcan, tıp fakültelerindeki kontenjan artışının İngilizce eğitimi de beraberinde getireceğini söyledi:

“Tıp fakültelerinde biraz daha kontenjan artırıyoruz. Tıpta İngilizce eğitimleri başlattık. 40 kişi Türkçe’ye alınıyorsa, 40 kişi de İngilizce’ye alınacak. Gazi ve Atatürk üniversitesine böyle öğrenci alacak.” Özcan, araştırma görevlilerine yurtdışı kapısını açtıklarını da belirtti: “Bir projeye başladık. Üniversitelerinde doktoralarını tamamlayan, yeterliliği geçen ve tezine yeni başlama durumunda olan araştırma görevlilerinin hepsini bir yıllığına yurtdışına göndermek istiyoruz. Bunun usul ve esaslarını da hazırladık. Hangi ülkeyi istiyorlarsa gitmelerini öneriyoruz. Yıldız Teknik Üniversitesi ’nden bir arkadaşımız müracaat etti, ona sanıyorum altı ay 12 bin avro para verildi ve yurtdışına gönderildi.”

Atamalar

YÖK Genel Kurulunda, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanlığı’na Prof. Dr. Halil Güneş, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı’na Prof. Dr. Süleyman Tanyolaç atandı