Lise öğrencileri arasında teknolojik ürünlerin kullanımı çok yaygın. Cep telefonunu günlük yaşamlarında önemli bir ihtiyaç olarak gören gençler, ‘kitap okumaya zaman bulamamaktan’ şikayetçi!
Lise öğrencileri arasında teknolojik ürünlerin kullanımı çok yaygın. Cep telefonunu günlük yaşamlarında önemli bir ihtiyaç olarak gören gençler, gün içinde önemli bir zaman dilimini, teknolojik aygıtların kullanımıyla geçiriyorlar. Bu yüzden de kitap okumaya hemen hiç zaman kalmıyor!
Özel MEF Okulları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi’nce “Lise öğrencilerinin yeni teknoloji ürünleri kullanım alışkanlıkları ile değer sistemleri üzerine bir çalışma’’ gerçekleştirildi. Bu çalışma, İstanbul’da 14-18 yaş arasında bulunan 533 lise öğrencisiyle yapıldı.
Çalışmada katılımcılara, yaşamlarında zorunlu bir kısıtlama durumu söz konusu olsa, nelerden vazgeçebilecekleri soruldu. Bu soruya yanıt veren gençlerin yüzde 52.2’si cep telefonundan, yüzde 36.8’i kitaplarından, yüzde 57.6’sı giysilerinden, yüzde 45’i bilgisayarından, yüzde 45’i müzikçalarından asla vazgeçemeyeceğini belirtti.
Gençlerin yüzde 41.3’ü, “Bilgisayar ve oyuna dalıp yemeği ve insanlarla konuşmayı unutmak” sorusunu “hiçbir zaman” olarak yanıtladı. Ancak, “ara sıra” (yüzde 25.3) ve “bazen” (yüzde 18.4) yanıtlarının toplam yüzdesine bakıldığında yüzde 58.7’lik bir oranın ara sıra da olsa bilgisayar nedeniyle bunları unuttuğu sonucu çıkıyor. “Cep telefonu kullanamadığında gergin hissetmek” konusuyla ilgili soruya verilen “biraz” (yüzde 29.1) ve “çok” (yüzde 23.4) yanıtları, gençlerin, yaşamlarında cep telefonu olmadan kendilerini oldukça gergin hissedebileceklerini gösteriyor.