Bu Yıl ÖSS’ye Girenler Çok Şanslı

Eğitim Güncel
Yıl boyunca heyecanla beklenen son Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) dün yapıldı. Yaklaşık 1 milyon 350 bin aday üniversiteyi kazanabilmek için ter döktü. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Z...
EMOJİLE

Yıl boyunca heyecanla beklenen son Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) dün yapıldı. Yaklaşık 1 milyon 350 bin aday üniversiteyi kazanabilmek için ter döktü. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bu yıl üniversitelere 950 bin civarında öğrencinin yerleştirileceğini açıkladı. İki üç yıl içinde isteyen herkesin yükseköğretimde okuyabileceğine dikkat çeken Özcan, rekabetin artık üniversite değil ‘çok iyi bölümler’ için yapılacağını vurguladı. 
 
 ÖSS’ye giren öğrencileri rahatlatan YÖK Başkanı, geçmiş yıllarda kontenjanların çok düşük tutulduğunu, son yıllarda ise üniversitelerin imkanlarının daha iyi kullanıldığını anlattı. Özcan, mesleki eğitime yönelik çalışmaların tamamlanması ve eski lise mezunlarının önemli bir kısmının üniversiteye girmesi ile ÖSS’ye başvuru sayısının her geçen yıl azalacağını kaydetti. Açıköğretimde bu yıl patlama beklediklerini ifade ederek, geçmiş yıllarda açıköğretimde hiç açılmayan Türk dili ve edebiyatı ile uluslararası ilişkiler gibi bölümlerin ilk defa bu yıl öğrenci alacağını bildirdi. Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer yeni üniversitelerin açılmayan bölümlerini devreye sokabilir, ikinci öğretimi daha akılcı kullanabilir, açıköğretimden yeteri kadar faydalanabilirsek kontenjan sıkıntımız kalmayacak ve herkes üniversiteye gidebilecek. Bunları da iki üç yıl içinde tamamlayacağız. Zaten son iki yıldır başvuran öğrencilerin yarıdan fazlasını üniversiteye alabiliyoruz. İki yıl sonra ben giderken bu işi halletmiş oluruz."

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, diploma notlarının zamanında bildirilmesi halinde sonuçların bir ay içinde açıklanacağını söyledi. 2009 ÖSS’de, sınav güvenliğini tehdit eden herhangi bir olay olmadığını belirten Yarımağan, kontenjanlarla ilgili kılavuzun ay sonunda basılabileceğini bildirdi. Sınavda 30’ar soruluk 8 test yer aldı. Ön lisans programlarını tercih edecek adayların ilk 4 testi yapmaları, lisans programlarını seçeceklerin ise bunlara ek olarak, alanları doğrultusundaki 2 testi daha yapmaları istendi. Temmuzun ortalarında açıklanması planlanan sınav sonuçları, ÖSYM’nin internet adresinden duyurulacak. Değerlendirmede; ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DİL, ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-SAY-2 ve ÖSS-EA-2 puanları hesaplanacak. Ön lisans ve açıköğretimi tercih edebilmek için 145, lisans programlarını tercih edebilmek için de 165 baraj puanı aşmak gerekiyor. ÖSS soru ve cevapları, http://oss2009-sorular.osym.gov.tr adresli internet sayfasında yer alıyor. Bu arada üniversitelerin dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adaylar, 21 Haziran’da yapılacak Yabancı Dil Sınavı’na (YDS) katılacak. YDS’de 32 bin aday ter dökecek.

YÜZDE 15 EK KONTENJAN

YÖK üniversite kontenjanlarını geçen yıl yüzde 25, bu yıl ise yüzde 15 oranında artırdı. 2009 ÖSS’ye giren 1 milyon 350 bin aday ile sınavsız geçişten yararlanacak 100 bin öğrenci, 615 bini bulan kontenjan için yarışacak. Kontenjanların 534 binini devlet, 80 binini ise vakıf üniversiteleri oluşturacak. Açıköğretim fakültesi ile üniversiteye yerleştirilecek kişi sayısı 950 bini bulacak. Geçen yıl 328 bini açıköğretim 833 bin kişi üniversiteyi kazanmıştı.

 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/