Tev Bursuyla 61 Genç

Eğitim Güncel
Türk Eğitim Vakfı’nın(TEV) bursuyla eğitimlerini yurtdışında sürdürmeye hak kazanan 61 öğrencinin isimleri dün açıklandı. Gurur tablosuna adını yazdıran gençlerin hayat öyküleri, başarı örnekler...
EMOJİLE

Türk Eğitim Vakfı’nın(TEV) bursuyla eğitimlerini yurtdışında sürdürmeye hak kazanan 61 öğrencinin isimleri dün açıklandı. Gurur tablosuna adını yazdıran gençlerin hayat öyküleri, başarı örnekleriyle dolu.
 
Türkiye’nin dört bir köşesinde yaşayan, okumak için dar gelirli ailelerinin tüm olanaklarını zorlayan zeki, başarılı gençler onlar… Ali, okulu bile olmayan bir köyde doğdu. Eğitimini sürdürürken, çiftçi babasına domates tarlasında yardım etti. Köyünün üniversite mezunu tek genci. Çiğdem, Malatyalı. Ekonomik krizle iflas eden babasının, “operacı” kızı, gururu. Gamze, Harvard ismini duyduğunda 13 yaşındaydı. Babasına “Ben de orada okuyabilir miyim?” dedi; “Çok çalışırsan evet” yanıtını aldı. Çok çalıştı ve başardı. Ali, Çiğdem ve Gamze’nin de aralarında bulunduğu 61 genç, şimdi Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) verdiği bursla yurtdışına giderek eğitimlerini yüksek lisans ve üst ihtisasla perçinleyecek.

1 milyon dolarlık mali yük

TEV, yurtdışı bursu kazanan 61 öğrencinin isimlerini dün İstanbul’da Divan Kuruçeşme’de düzenlediği toplantıda açıkladı. TEV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç’un bursiyerlere tavsiyesi, döndükten sonra toplumdan aldıkları desteği topluma aktarmaları oldu. Koç ayrıca bu bursların vakfa yıllık mali yükünün, yaklaşık 1 milyon dolar olduğunu da belirtti.

Seçkin okullarda ders başı

Bu yıl burs alacak 61 öğrenciden sadece 6’sının tüm giderleri TEV kaynaklarından karşılanırken, diğer bursiyerlerin eğitim giderleri ise işbirliği yapılan ülkelerden sağlanan kaynaklarla finanse edilecek. Bursiyerlerin yüksek lisans ve üst ihtisas eğitimi alacağı üniversiteler arasında Harvard, Michigan, Columbia, Carnegie Mellon gibi ABD’nin önde gelen üniversiteleri de yer alıyor.

TEV bursiyeri öğrencilerden bazıları da Avrupa’da London School of Economics ile Manchester, Münih Teknik ve Gottingen üniversiteleri gibi seçkin okullarda yüksek lisans ve üst ihtisas eğitimi alacak.

İşte Bursiyerler, İşte Hayat Öyküleri

Köyünde okul yoktu!
Ali Aba (23):
Balıkesir Sındırgı’nın Çakıllı köyünden olan Ali, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Köylerinde ilkokul bile olmayan Ali, eğitimini sürdürürken bir yandan da babasıyla tarlalarında çalıştı; salçalık domates, biber ekti. Başarılı okul hayatında vizyon sahibi çiftçi babası ile ev hanımı annesinin etkisi olduğuna inanıyor. Kemal Derviş’in London School of Economics mezunu olduğunu öğrenince kendine bu okulu hedef aldığını söyleyen Ali, Derviş’in mezun olduğu okulda yüksek lisansını burslu olarak yapacak.

‘Baba, Harvard nedir?’

Gamze Mine Top (27): Erzincanlı öğretmen bir ailenin zeki kızı. ODTÜ İşletme mezunu. Harvard ismini ilk kez bir okul dosyası üzerinde gördü. 13 yaşındaydı babasına “Harvard nedir?” diye sorduğunda… “Dünyanın en iyi okulu” cevabı üzerine, babasına “Ben de Harvard’a gidebilir miyim?” dedi ve “Çok çalışırsan evet” yanıtını aldı. Çok çalıştı ve ABD’de Harvard Üniversitesi’nde İşletme Yönetimi üzerine yüksek lisans bursu aldı.

Vefakâr babanın çalışkan oğlu

Halil Çolak (23): Bursalı, Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu. Kuruyemişçi babası 2001 krizinde işyerini kapatmak zorunda kaldı. Üniversiteyi 2004’te kazanana dek babasının kendisini okutmak ve ailesini geçindirmek için manavlıktan kasaplığa ne iş olursa yaptığını anlatan Halil, üniversiteyi de TEV’in bursuyla bitirmiş. 3 kez üstün başarı ödülünü alan Halil, babası 2008 kriziyle yine işinden olunca TEV’e başvurmuş. Halil, Danimarka’da Politecnico Di Torino Üniversitesi’nden yüksek lisans bursu aldı.

Ablalarının kitaplarıyla okudu

Ayşe Aslı Ekşi (23): Afyonlu, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu. Polis kızı Ayşe, dört kız kardeşi gibi üniversiteyi bitirdi. Evin en küçük kızı olan Ayşe, okul yaşamı boyunca ablalarının kitaplarını okudu, kıyafetlerini paylaştı. Her zaman başarılı bir öğrenci olan Ayşe, Almanya’da Humboldt Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nün yüksek lisans bursiyerlerinden.

Emekli maaşıyla eğitim

Çiğdem Sığırcı (25): Malatyalı, İstanbul Üniversitesi Opera Bölümü mezunu. Ekonomik krizle zor bir yaşam süren Çiğdem, elektrikçi babası 2001 krizinde iflas edince, babaannesi ve dedesinin emekli maaşıyla okulunu tamamladı. Kendisi gibi sanat eğitimi alan ağabeyinin ekonomik kriz yüzünden okulunu yarım bırakmak zorunda kaldığını anlatan Çiğdem, Fransa’da yüksek lisans yapacak.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/