Katsayı Adaletsizliğine Son!

Eğitim Güncel
Yeni üniversiteye giriş sisteminde, farklı katsayı uygulaması kaldırıldı. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı 0,15 katsayısı ile çarpılacak.   Adaylard...
EMOJİLE

Yeni üniversiteye giriş sisteminde, farklı katsayı uygulaması kaldırıldı. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı 0,15 katsayısı ile çarpılacak.  

Adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları 0,6 ek katsayı ile çarpılarak, ek puan olarak eklenecek.

YÖK Genel Kurulu, 2010 yılında uygulamaya konacak yeni üniversiteye giriş sistemi ile ilgili detayları belirledi. Genel Kurul sonrası yapılan yazılı açıklamada; Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı’ndaki (LYS) ağırlıklı puanların her birinin, kendi içinde en büyüğü 500, en küçüğü 100 olan puanlara dönüştürüleceği belirtildi.

Açıklamaya göre; Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları (AOBP), en büyüğü 500, en küçüğü 100 olacak şekilde hesaplanacak. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları, 0,15 katsayısı ile çarpılacak. Adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanlarının 0,06 ek katsayı ile çarpımı sonucunda bulunan değer, ek puan olarak eklenecek.

Meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için, bir LYS puan türünün yanı sıra bir de YGS puan türü belirlenecek. Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın adayların bu programlara yerleştirilmesinde bu iki türden puanlarının büyük olanı esas alınacak.

SORU SAYILARI

YGS’de adaylara; Türkçe’den 40, Temel Matematik’ten (Geometri dahil) 40, Sosyal Bilimler’den 40, Fen Bilimleri’nden 40 olmak üzere toplam 160 soru yöneltilecek. YGS toplam 160 dakika sürecek.

LYS1’de; Matematik’ten 50, Geometri’den 22 ve Analitik Geometri’den 8 olmak üzere toplam 80 soru; LYS2’de Fizik’ten 30, Kimya’dan 30 ve Biyoloji’den 30 olmak üzere toplam 90 soru ; LYS3’te Türk Dili ve Edebiyatı’ndan 56, Coğrafya-1’den 24 olmak üzere 80 soru; LYS4’te Tarih’ten 44, Coğrafya – 2’den 16 ve Felsefe Grubu’ndan 30 olmak üzere toplam 90 soru yöneltilecek.

LYS-1 ve LYS-3’ün sınav süresi 120 dakika; LYS – 2 ile LYS -4’ün sınav süresi 135 dakika olacak. Yabancı dil sorularının yer alacağı LYS-5’in soru sayısı ise 80, süresi 120 dakika olarak gerçekleşecek.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/