YÖK, yükseköğretime girişte meslek liseleri ve imam-hatip liselerine yönelik katsayı farkı uygulamasını kaldırdı. Genel ve meslek lisesi mezunlarına eşit katsayının uygulanacağı yeni sisteme göre, yükseköğretime girişte iki sınav uygulanacak.
28 Şubat’ta yapıldı
28 Şubat 1997’de RP-DYP koalisyonunda MGK bir bildiri yayımlayarak, irticai faaliyetlere karşı mücadele çağrısı yapmıştı. 8 yıllık kesintisiz ilköğretimin yasalaşmasının ardından YÖK Genel Kurulu, 1999’da, İHL ve meslek lisesi mezunlarının alanlarında bölüm seçmeleri durumunda AOBP’lerini 0.5, alan dışı program seçmeleri durumunda 0.2 ile çarpılması kararını almıştı. 2003’te bu katsayılar 0.3 ve 0.8 olarak değiştirilirken, 2004’te AKP Hükümeti bir yasa tasarısı hazırlayarak katsayıların kaldırılmasını öngörmüştü. Ancak eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yasayı veto etmişti.
Yeni sistem nasıl işleyecek?
Lise ayrımı yapılmaksızın tüm adayların yerleştirme puanları hesaplanırken ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları (AOBP) 0.15 katsayısıyla çarpılacak. İHL ve meslek lisesi mezunları alanları dışındaki tıp, hukuk, kamu yönetimi, iktisat gibi bölümleri seçerken genel lise mezunları ile eşit şartlarda olacak.
YÖK Genel Kurulu, gelecek yıl uygulanacak yeni üniversiteye giriş sistemini karara bağladı. Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, Prof. Dr. Atilla Eriş, Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul, Prof. Dr. Fikret Şenses katsayı değişikliğine muhalefet şerhi koydu. YÖK’ten yapılan açıklamada yeni sistemin fırsat eşitliği ve kişisel başarıyı ön plana çıkaracağı vurgulandı. Yeni sistem şöyle olacak:
– Birinci aşama Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), ikinci aşama Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) olacak. YGS’den alınan puan ile lisans programlarına yerleştirilebilmek için katılınması gereken LYS’ye girmeye hak kazanılacak. YGS’de 40 Türkçe, 40 matematik, 40 sosyal bilimler, 40 fen bilimleri toplam 160 soru bulunacak. YGS, 160 dakika olacak. Adayların YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6 puanları hesaplanacak.
– LYS’ye giren adayların Matematik-Fen; MF1- MF-2, MF-3, MF-4, Türkçe Matematik; TM-1, TM-2, TM-3, Türkçe-Sosyal; TS-1, TS-2 gibi puan türleri hesaplanacak. Adaylar tercihlerini bölümün puan türüne göre yapacak. Örneğin tıp fakültesine MF-1, bilgisayar mühendisliğine MF-2 puan türüyle yerleştirilecek. Bölümlerin hangi puan türüne göre öğrenci alacağı bugün ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın yapacağı basın toplantısında açıklanacak.
Ortak katsayı
– 0.3 ve 0.8 farklı katsayıları yerine genel ve meslek lisesi ayrımı olmaksızın tüm adayların yerleştirme puanları hesaplanırken AOBP’leri 0.15 katsayısıyla çarpılacak. Öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunları alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde AOBP’leri önce 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak. Bunun sonucunda bulunan değer, 0.15 katsayısı ile çarpılarak yerleştirme puanı hesaplanacak. Öğretmen lisesi mezunlarının 2009-ÖSS’de AOBP’leri 0.24 ek katsayısıyla çarpılmıştı.
– Yeni sistemde ön lisans programlarına YGS puanıyla girilecek. Eğer aday LYS’ye girmişse ve LYS puanı yüksekse adayın yüksek olan puanıyla istediği önlisans programına girmesine imkân verilecek.
İHL genel liseliden avantajlı
– İHL dahil tüm meslek liseliler istedikleri her fakülteyi tercih edebilecek. Tıp veya mühendislik fakültesini sadece fen alanından mezunlar değil, tüm okul türlerinden mezun olanlar tercih edebilecek ve bu adaylara farklı katsayı uygulanmayacak.
– Örneğin, bir İHL mezunu İlahiyat Fakültesi’ni tercih ederse AOBP’si önce 0.06 ile çarpılacak, elde edilen değer 0.15 ile çarpıldıktan sonra yerleştirme puanı bulunacak. İHL’li hukuk, tıp, mühendislik gibi bölümleri tercih ederse genel liseli ile aynı şartlara sahip olacak. İHL ve genel lise öğrencisi arasında fark bulunmayacak. Ancak, sözel puan türünde sınava giren İHL öğrencileri tıp isterse LYS’deki Matematik-Fen sorularını çözecek.
– Yeni sistemdeki en yüksek puan ÖSS’deki gibi 300 değil 500 olacak. AOBP’ler ise 100-0 arasında değil 500-100 arasında hesaplanacak. Katsayıların 0.15 olması ile okuldan gelecek en yüksek puan 75, en düşük puan 15 olmuş olacak. Böylece okulun etkisi de azaltılmış olacak. 500 puana en fazla 75, en az 15 eklenecek. Böylece mevcut sistemdeki okulun yüzde 21 etkisi yeni sistemde maksimum yüzde 17’ye indirilmiş olacak.
Yeni sisteme tepkiler
Karşı oy kulanan YÖK üyesi Prof. Dr. Fikret Şenses, yeni sistemin iktidar partisinin amaçlarıyla YÖK’ün amaçları arasındaki örtüşme derecesini açıkça ortaya koyduğunu ve toplumun duyarlılıklarının gözardı edildiğini belirtti. Eski YÖK üyesi Prof. Dr. İsa Eşme, düzenlemenin imam hatipler için yapıldığını vurgularken, “Yarar sağlamayacağı fikrindeyim. En büyük zararın eğitim birliği bakımından olacağı inancını taşıyorum” dedi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç ise kararı, “YÖK AKP’nin oyuncağı oldu”diye değerlendirdi.