İşte İki Aşamalı Yeni Sistem

Eğitim Güncel
ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, dün yeni üniversiteye giriş sistemini anlattı. İlk aşama Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) gelecek yıl nisan ayında, ikinci aşama Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ise Hazir...
EMOJİLE

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, dün yeni üniversiteye giriş sistemini anlattı. İlk aşama Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) gelecek yıl nisan ayında, ikinci aşama Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ise Haziran ayında yapılacak. Yarımağan, yeni sistemle ortaöğretim başarı puanının sınava etkisinin yüzde 16-21 seviyelerinden yüzde 13 oranına çekildiğini söyledi. "Dershaneye ilgi artacak" eleştirisini kabul etmeyen Yarımağan, şöyle konuştu: "Buna katılmıyorum. Adaylar zaten dershanelere gidiyor. 3 soru yerine 10 soru soracağız diye öğrencinin daha çok dershaneye gitmesine gerek yok. Veliler öğrencileri zaten dershaneye yolluyor. Biz dershanelere gidişi artırıcı bir sistem getirmiyoruz. Ya da bunun için çaba sarf etmiyoruz."

İŞTE YENİ SİSTEM
Aralarında imam hatiplerin de bulunduğu meslek liselerine yönelik katsayı dezavantajını kaldıran YÖK Genel Kurulu, üniversiteye giriş sistemini de tepeden tırnağa değiştirdi. Yeni sisteme göre Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Nisan ayının ilk haftasında yapılacak. Sorular ortak müfredata dayanacak. Soruların büyük kısmı 9. sınıf öncesinde okutulan dersleri kapsayacak. Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri’nde 40’ar olmak üzere 160 soru sorulacak. Adaylara 3 saat süre verilecek. Bu sınavda elde edilecek puanlar sonucunda üç taban puan oluşacak: Taban Puanı-1: Bu puanla önlisans programları ile açık öğretim programları tercih edilecek. Taban Puanı-2: Bu, ikinci aşama için baraj puanı. Taban Puanı-3: Lisans programlarını tercih ederken etkisi olacak puan. Yine YGS‘de 6 puan türü oluşacak. YGS-1 ve YGS-2 puan türleri SAY-1, YGS3 ve YGS-4 puan türleri SÖZ-1, YGS-5 ve YGS-6 puan türleri EA-1 yerine kullanılacak.

İKİNCİ AŞAMA HAZİRAN’DA
İkinciaşama olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Haziran’ın ikinci yarısında yapılacak. Öğrenciler, matematik, fen bilimleri, edebiyat ve coğrafya, sosyal bilimler ve yabancı dil olmak üzere 5 oturumda sınava girebilecek. Öğrenciler, tercih edecekleri bölüme göre bu sınavlardan
istediklerine girebilecekler.

Sorunları çözemeyiz
İlköğretim ve ortaöğretim sistemlerinde gerek öğrenci sayıları gerekse öğretmen ve personel açısından büyük sistemler olduğuna işaret eden Yarımağan, "3 saatlik bir sınavla bu sistemlerin sorunlarını gidermek veya handikaplarını yok etmek veya onları iyileştirmek mümkün değil. Eğer ortaöğretim sisteminin birtakım sorunları varsa biz o sorunlara yenilerini eklememeye çalışıyoruz. Sorunları çözemeyiz" dedi.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/