Meslek Rehberi IV

Eğitim Güncel
Kamu Yönetimi Devletin çeşitli kademelerinde ekonomik ve sosyal yönden gelişme sağlayacak kişileri yetiştirme ile ilgili eğitim verilir. Kamu yönetimi mezunları, çalıştıkları kurumlardaki pozisyonları...
EMOJİLE

Kamu Yönetimi

Devletin çeşitli kademelerinde ekonomik ve sosyal yönden gelişme sağlayacak kişileri yetiştirme ile ilgili eğitim verilir. Kamu yönetimi mezunları, çalıştıkları kurumlardaki pozisyonlarına göre: Kaymakam, Müfettiş, Yönetici gibi ünvanlar alırlar. Devlet sektöründe çalışanlar, hükümet tarafından, uygulanmak üzere gönderilen kanun ve emirlerin ilgili dairelere iletilmesini ve bunların uygulanmasını sağlar, yanlış ve eksik uygulama olup olmadığını denetler. Kamu Yönetimi mezunları, başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere bakanlıkların tümünde idari görevlerde çalışabilirler. Özel sektörde yönetim mekanizmasının çeşitli kademelerinde görev alabilirler.

Kamu Yönetimi Programının Amacı : Kamu yönetimi programının amacı devlet teşkilatının çeşitli kademelerinde sistemin ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinden sorumlu elemanları yetiştirmek ve bu konuda araştırma yapmaktır.

Kamu Yönetimi Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Kamu yönetimi programında siyaset ve sosyal bilimler, yönetim bilimleri, kentleşme ve çevre sorunları, siyasal teoriler, siyasal düşünceler tarihi, devlet olgusu ve kökeni, siyasal iktidar, siyasal rejimler, anayasa, hukuk gibi alanlara ilişkin dersler okutulmaktadır.

Kamu Yönetimi için Gereken Nitelikler : Bu alanda çalışmak isteyenlerin üstün bir genel akademik yeteneğe sahip, düşüncelerini yazılı ya da sözlü olarak ifade edebilen, sosyoloji, psikoloji, mantık, felsefe ve tarihe meraklı ve bu alanlarda iyi yetişmiş kimseler olmaları gerekir. Ayrıca, halkla ve üst makamlarla devamlı etkileşim halinde çalışan yöneticilerin sağlam bir mantığa, inandırma gücüne, insan davranışlarının nedenlerini algılama yeteneklerine sahip olması beklenir.

Kamu Yönetimi Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Üniversitelerin kamu yönetimini bitirenler çalıştıkları kurumda pozisyonlarına göre "Kaymakam", "Müfettiş", "Yönetici" gibi ünvanlar alırlar. Devlet sektöründe çalışan kamu yöneticisi, hükümet tarafından, uygulanmak üzere gönderilen kanun ve emirlerin ilgili dairelere iletilmesini ve bunların uygulanmasına sağlar; yanlış ve eksik uygulama olup olmadığını denetler, halkın dilek ve şikayetlerini dinler, ilgili yerlere havale eder. Özellikle vali ve kaymakam gibi kamu yöneticileri, bulundukları il veya ilçelerin güvenliğinden, ekonomik ve sosyal yönden gelişmelerinden sorumludurlar.Diğer resmi ve özel kuruluşların yönetim birimlerinde yönetici olarak çalışan mezunlar kanun ve yönetmeliklerin uygulamasını sağlar, bu konuda diğer personeli denetler, kısaca yönetim biliminin ilkelerini çalıştığı kurumda uygular.

Kamu Yönetimi Mezunlarının Çalışma Alanları : Kamu yönetimi mezunları başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere bakanlıkların tümünde idari görevlerde çalışabilirler; özel sektörde yönetim mekanizmasının çeşitli kademelerinde görev alabilirler.

Kimya Mühendisliği

Kimya Mühendisliği Bölümünde kimya biliminin sağladığı bulguların endüstriye uygulanması, kimyasal üretim yapacak tesislerin tasarımı, kimyasal maddelerin işlenmesinden ürünlerin pazarlanmasına kadar geçen süreçlerin değerlendirilmesi, denetim ve geliştirme çalışmalarının yapılması gibi konularda eğitim ve araştırma yapılır. Tekstil, plastik, ilaç, deterjan, boya vs. Fabrikalarında işletme, plan-proje ve kontrol ünitelerinde çalışılabilir. Mezunlar, kimya mühendisliğinin çok geniş uygulama alanlarını kapsayan fabrika ve işletmelerin, işletme, plan-proje ve kontrol ünitelerinde çalışmaktadırlar.Ancak kimya mühendisliği alanında işsizlik, diğer mühendislik alanlarında olduğundan daha fazladır. Bunun nedeni yetiştirilen kimya mühendisi sayısının ihtiyaçtan fazla oluşu ve ülkemizde kimya endüstrisinin, dışarıdan aktarılan ve genellikle ileri bir düzeyi yansıtan bir endüstri oluşudur.

Kimya Mühendisliği Programının Amacı : Kimya mühendisliği programı, kimya biliminin sağladığı bulguların endüstriye uygulanması; kimyasal üretim yapacak tesislerin tasarımı; yapımının amaca uygunluk açısından denetlenmesi; kimyasal maddelerin işlenmesinden ürünlerin pazarlanmasına kadar geçen süreçte değerlendirme, denetim ve geliştirme çalışmalarının yapılması gibi konularda kuramsal ve uygulamalı eğitim vermekte ve araştırma yapmaktadır. Kimya mühendisliği bölümleri modern kimya mühendisliğinin temellerini öğretmenin yanı sıra endüstri ve örgütleme problemlerine ilişkin gerek teknik gerekse teknik olmayan bilgilerin eğitimini de üstlenmiştir.

Kimya Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Kimya mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4 yıldır. Birinci ve ikinci sınıfta verilen temel mühendislik bilgilerinden sonra, öncelikle öğrenciye kimya mühendisliği bilimi öğretilmektedir. Daha sonra bu temel bilgilere dayanarak endüstriyel işlemlerde kullanılan araçların tasarımı incelenir ve tasarım bilgilerinin işlem kontrolü ve ekonomi bilgileri ile sentezi yapılarak endüstriyel tesisler projelendirilir. Kimya mühendisliği bölümlerinde ayrıca öğrencilere kimya sanayini tanıtmak, pratik bilgiler ve beceri kazandırmak amacıyla kimya sanayi kuruluşlarında işletme stajı yaptırılmaktadır.

Kimya Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Kimya mühendisliği alanında çalışmak isteyen bir kimsenin, normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip, matematik, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi konularına ilgili, bilimsel merakı olan, sabırlı ve insanlarla olumlu ilişkiler kurabilen bir kimse olması gerekir.

Kimya Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Kimya mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar "Kimya Mühendisi" ünvanı almaktadırlar. Kimya mühendisi çalıştığı kurumda mühendislik faaliyetlerinin her çeşidi ile ilgilidir. Kimyasal üretim yapacak fabrika ve araçları planlar, desenini hazırlar, kurar (kurucu mühendislik), bol ve ucuz üretim elde etmek için uygun yöntemler seçer, üretimi denetler (üretici mühendislik), kimyasal maddeler ve üretimler üzerinde araştırmalar yapar (araştırıcı mühendislik). Yapma kauçuk, plastik, antibiyotikler, deterjan vb. kimya mühendislerinin uğraştığı ürünlerdir.

Kimya Mühendislerinin Çalışma Alanları : Teknoloji karşısında kimya mühendisleri edilgen bir duruma düşmekte, üretim sürecinin dışında kalmaktadır. İş alanlarının artması kimya sektöründeki gelişmeye bağlı kalmaktadır.

Kontrol Sistemleri Teknolojisi

Kontrol Sistemleri Teknolojisi  programının amacı, endüstride kullanılan makinelerde ve motorlu araçlarda hava, ısı ya da basıncı kontrol eden aletlerin bakımı, onarımı ve işletilmesi alanında ara insan gücü yetiştirmektir. Kontrol sistemleri teknikeri, kamu sektörüne veya özel sektöre ait fabrika ve atölyelerde çalışabilirler veya özel işyeri açabilirler.

Kontrol Sistemleri Teknolojisi Programının Amacı : Kontrol sistemleri teknolojisi programının amacı, endüstride kullanılan makinelerde ve motorlu araçlarda hava, ısı ya da basıncı kontrol eden aletlerin bakımı, onarımı ve işletilmesi alanında çalışacak ara insan gücü yetiştirmektir.

Kontrol Sistemleri Teknolojisi Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Kontrol sistemleri teknolojisi programında başlıca, matematik, bilgisayar, genel-teknik, iletişim elektrik-elektronik ilkeleri, mikro elektronik sistemler, ölçme ve kontrol, ve hidrolik, tesis ve işlem kontrolleri gibi dersler yer almaktadır.

Kontrol Sistemleri Teknolojisi için Gereken Nitelikler : Kontrol sistemleri teknolojisi programında okumak isteyen bir öğrencinin matematiğe ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı olması gerekir. Ayrıca kişinin algılama, mekanik ilişkileri görebilme gücüne, el ve parmak becerisine sahip ince ayrıntıları algılayabilen dikkatli bir kimse olması, alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanması beklenir.

Kontrol Sistemleri Teknolojisi Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Kontrol Sistemleri Teknolojisi programını bitirenlere "Kontrol Sistemleri Teknikeri" ünvanı verilir. Kontrol sistemleri teknolojisi teknikeri, termostad gibi ısıyı ayarlayan aletleri, çeşitli makine ve tesisatlarda havayı, gazı veya basıncı ölçen alet ve sayaçların üretimi işlerinde makine mühendisinin gözetim ve denetimi altında çalışır; bu aletleri monte eder, bakımını ve onarımını yapar.

Kontrol Sistemleri Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Kontrol sistemleri teknikerleri kamu sektörüne veya özel sektöre ait fabrika ve atölyelerde çalışabilirler veya özel işyeri açabilirler.

Kimya Öğretmenliği

Eğitim fakültelerinde ortaöğretim (liseler, meslek liseleri, akşam liseleri vb.) öğretmen ihtiyaçlarını karşılamak üzere, eğitim öğretim ve araştırma yapar. Öğretmen olmak isteyen bir kimsenin sözel ifade gücüne sahip, insanlara birşeyler öğretmekten hoşlanan, sabırlı ve yaratıcı bir kişi olması beklenir. Ayrıca eğitim programının çeşitli alanlarda yürütüldüğü için öğretmen olmak isteyen kişinin, yetenekli olduğu ve ilgi duyduğu bir alanı seçmesi gerekir.

 

 Karşılaştırmalı Edebiyat

Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü, nihai olarak, geniş kapsamlı bir “Batı” edebiyat ve kültürü (plastik sanatlar ve müzik de dahil olmak üzere) öğrenimi vermek üzere kurulmuştur. Bu bakımdan, amaçları ve programı, “karşılaştırmalı edebiyat” teriminin genellikle anlattığı, “iki edebiyat”ın karşılaştırmasından daha geniştir. Bu arada, dört yıllık öğrenim boyunca, Türk edebiyatında da yeterli aşinalık sağlanacaktır. Son sınıf, daha çok çağdaş dünyanın yakından tanınması için gerekli çalışmalarla geçecek, dolayısıyla bu aşamada, “Batı” sınırlarını bir ölçüde aşılarak, günümüzün dünya çarpında ürünleri incelenecektir. Mezun olunca, seçmeli derslerde, bu bölümü bitirdikten sonra edebiyatçı, yazar, eleştirmen, sanat tarihçisi veya çevirmen olarak çalışmak isteyenlere bu alanlarda yeterli donanımı sağlayacak bilgiler verilecek, pratik çalışmalar yapılacaktır. Karşılaştırmalı Edebiyat programının amacı plastik sanatları ve müziği de içine alan geniş kapsamlı bir Batı Edebiyatı ve Kültürü yanında Türk ve dünya edebiyatını tanıyan elemanlar yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.

Karşılaştırmalı Edebiyat Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Karşılamalı Edebiyat programında metin analizi, batı kültür tarihi, mitoloji, roman gelişimi, tiyatronun gelişimi, sanata giriş, batı edebiyatında kahraman tipleri, pratik eleştiri, eleştiri kuramları, Türk edebiyatı, çağdaş düşünce akımları ve çeviri gibi dersler verilir.

Karşılaştırmalı Edebiyat için Gereken Nitelikler : Karşılaştırmalı Edebiyat programında okumak isteyenlerin üstün bir sözel yeteneğe sahip, okumayı seven, edebiyata ve sanata ilgi duyan, okudukları üzerinde düşünüp tartışmaktan hoşlanan kimseler olmaları gerekir.

Karşılaştırmalı Edebiyat Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri

Karşılaştırmalı Edebiyat Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Karşılaştırma Edebiyat programını tamamlayanlara "Lisans Diploması" verilir. Meslek elemanlarının yapacağı belli başlı işler ve üstlenecekleri sorumluluklar seçecekleri alanlara göre değişecektir. Fakat, bu alanların hangisinde çalışırlarsa çalışsınlar yazılı metinler üretmek, metinler üzerinde çalışmak işlerinin önemli bir parçası olacaktır.

Karşılaştırmalı Edebiyat Mezunlarının Çalışma Alanları : Mezunlar edebiyatçı, yazar, eleştirmen veya çevirmen olarak çalışabilecekleri gibi programın disiplinler arası içeriğinden dolayı sanat ve basın dünyasında da iş bulma imkanına sahiptirler.

Klasik Arkeoloji

Klasik Arkeoloji Bölümünde Anadolu’ da ve Anadolu dışında gelişmiş olan eski uygarlıklar hakkında bilgi toplamak amacıyla, toprak altında kalmış kalıntıları çıkarmak için kazı yapılar ve kalıntıların hangi uygarlığa ait olduğu anlaşılmaya çalışılır.

Klasik Arkeoloji Programının Amacı : Klasik arkeoloji programının amacı, insanın varoluşundan antik çağın sonuna kadar süren bir zaman içinde oluşan kültür ve uygarlıkları incelemek ve bu konuda eğitim yapmaktır.

Klasik Arkeoloji Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Arkeoloji programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda klasik arkeoloji, paleotik yerleşim biçimleri, Mezopotamya ve Önasya arkeolojisi, Arkaik Devir mimarlığı, kazı teknikleri, resim-fresk-mozayik gibi dersler verilir.

Klasik Arkeoloji için Gereken Nitelikler : Arkeoloji programında okumak isteyen bir kimsenin geçmiş uygarlıkları incelemeye meraklı, bilimsel araştırma yapmaya istekli, analitik düşünme gücü yüksek olması beklenir. Arkeoloji alanında başarılı olmak için hem modern hem de eski dillerden birini öğrenmek gereklidir.

Klasik Arkeoloji Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Arkeoloji programını bitirenler "Arkeolog" ünvanı ile görev yaparlar. Arkeologlar "Teknik Eleman" sınıfından sayılmaktadır. Arkeologlar tarih öncesi ve eski çağ tarih dönemlerinde yaşamış toplumların bıraktıkları her türlü kalıntıyı, kronolojik bir düzen içinde karşılaştırmalı olarak inceleyerek geçmiş dönemleri aydınlatmaya çalışırlar.

Arkeologların Çalışma Alanları : Arkeoloji mezunlarının en temel çalışma alanı müzelerdir. ayrıca, MTA’ da turizm kuruluşlarında da çalışma olanakları vardır.

 Laboratuvar :

Laboratuvar programı hastane, Laboratuvar ve kliniklerde kullanılan cihazların çalıştırılması, sağlık kuruluşlarında değişik tahlillerin yapılması, teknik sağlık personelin yetiştirilmesi konusunda teorik ve pratik eğitim yapar. Bu alanda eğitim görenler, sağlık ocakları, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel klinikler ve Laboratuvarlarda çalışacakları gibi Sağlık Bakanlığı teşkilatlarında da çalışabilirler.

 

 
Latin Dili ve Edebiyatı :

Latin Dili ve Edebiyatı programında İtalya’ nın Latium bölgesinde doğup gelişen Latin Dilinin gramer yapısı incelenmekte, bu dille meydana gelen edebiyat ve kültürün Roma İmparatorluğu’ nun kuruluşundan yıkılışına kadar gösterdiği gelişmeler ile bu kültür ve edebiyatın modern batı kültürünün ve hatta tekniğinin gelişmesine etkisi konularında eğitim yapılmaktadır. Mezunlar müzelerde, kütüphanelerde ve arşivlerde görev alabilirler. Latin dili ve edebiyatı programında İtalya’ nın Latium bölgesinde doğan ve gelişen Latin dilinin gramer yapısı incelenmekte, bu dille meydana gelen edebiyat ve kültürün Roma İmparatorluğu’nun kuruluşundan yıkılışına kadar kaydettiği gelişmeler ile bu kültür ve edebiyatın modern batı dillerinin kültürünün ve hatta tekniğinin gelişmesine etkisi konularında eğitim yapılmaktadır.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/