İş Aramaktan Korkmayın!

Eğitim Güncel
“Mezun olmak için daha kötü bir yıl olamazdı…”  Yeni mezunlar bu cümlelerle iş ararken ki umutsuzluklarını anlatıyorlar. Oysa araştırmalar, bu gençlerin bütün yolları denedikte...
EMOJİLE

Mezun olmak için daha kötü bir yıl olamazdı…”  Yeni mezunlar bu cümlelerle iş ararken ki umutsuzluklarını anlatıyorlar. Oysa araştırmalar, bu gençlerin bütün yolları denedikten sonra umutsuzluğa düştüklerini değil, piyasa şartlarına bakarak iş aramaya bile gerek görmediklerini ortaya çıkarıyor. Üniversiteli ve yeni mezunlar için kurulan insan kaynakları portalı kariyerGENÇ’in araştırmasına göre 2009 yılında üniversiteden mezun olanların büyük bölümü bu yıl aktif olarak iş aramamış.

İki başvuru yeter!

Üniversitelerin üç ve dördüncü sınıf öğrencileriyle yeni mezunlardan oluşan beş bin 700 kişilik grubun katıldığı araştırma, gençlerin iş beklentileriyle ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan her 5 yeni mezundan 2’si, işsiz kalma korkusuyla bu yıl iş aramak yerine eğitimlerine devam etmeyi tercih ediyor. Gençlerin öncelikle tercihleri yüksek lisans, dil kursu ve çeşitli sertifika programlarına katılmaktan yana. Bunun yanında yurtdışı eğitim programlarına başvuranların da bu yıl arttığı görülüyor.

Araştırmanın en ilginç sonuçlarından biri de, yeni mezunların iş arama eğilimleriyle ilgili. Araştırmaya katılan yeni mezunlar bu yıl ortalama 1.9 iş ilanına başvurduklarını belirtmiş. kariyerGENÇ Genel Müdürü Nurettin Özdoğan, işten çıkarılma haberlerinin etkisiyle gençlerin iş bulma umudunun azaldığını söylüyor: “İyi bir CV doldurmalarına ve kendilerine uygun birçok ilanla karşılaşmalarına rağmen yeni mezunlar başvuruda bulunmuyor. Ekonomik kriz 2009 mezunlarının büyük bir kısmını kariyer hedeflerinde değişikliğe götürdü. Her 10 yeni mezundan 4’ü aldıkları eğitim dışında pozisyonlara iş başvurusu yaptı.”

Gençlerin en çok başvuru yaptığı alanlar ise şöyle sıralanıyor: Mühendisler, satış ve pazarlamayla ilgili pozisyonlara; fen-edebiyat fakültesi öğrencileri, müşteri temsilcisi, satış yöneticisi gibi pozisyonlara; iletişim fakültesi öğrencileri de çağrı merkezi temsilciliği gibi pozisyonlara başvuruyor.

Öğrenciyken CV hazırlamak gerek

Araştırmanın üç ve dördüncü sınıf öğrencileriyle ilgili bölümlerinde de benzer eğilimler ortaya çıktı. CV konusundaki soruları yanıtlayan her 10 öğrenciden 7’sinin hazırda bir CV’si olmadığı görüldü. Gençler, CV hazırlamak için bir nedenleri olmadığını belirterek “Ciddi biçimde iş aramaya başlayınca hazırlayacağız” diyor.

kariyerGENÇ İş Geliştirme Müdürü Samet Ensar Sarı, üniversitelerin iş hayatına hazırlama noktasında daha etkili olması gerektiğini vurgulayarak araştırmayla ilgili şunları söylüyor: “Araştırmamıza göre her 10 gençten 4’ü CV hazırlamakla ilgili bir fikre sahip değil. Buna ek olarak her 10 gençten 6’sı şimdiye kadar hiç iş ya da staj olanağı aramadığını belirtiyor. Bu rakamlar gençlerin iş dünyasına hazırlıkta çok bilinçli hareket etmediklerini ortaya koyuyor.”

Projelerde çalışmayı sevdiler

Araştırmada bilgi bankasındaki CV’lerin doluluk oranları da incelenmiş. Yeni mezunların CV’lerinde daha önce yaptıkları projeler ve çalışmalar bölümünde yer alan ortalama etkinlik sayısı bir buçuk olarak görülüyor. Buna karşılık üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinin CV’lerine bakıldığında aynı bölümde etkinlik sayısı 1.8’e çıkıyor. Samet Ensar Sarı, “ Üniversite öğrencilerinin gözünde sosyal aktivite ve projelerde yer almanın, iş dünyasındaki önemi her geçen yıl daha çok anlaşılıyor” diyor.

En aktif iş arayanlar endüstri mühendisleri

* İş ya da staj yeri arama konusunda en aktif bölüm öğrencileri sırasıyla Endüstri mühendisliği, İşletme – iktisat öğrencileri olarak ortaya çıkıyor.
* En pasif ise fen – edebiyat ve iletişim fakültesi öğrencileri.
* Buna üniversite gözüyle bakıldığında da en aktif öğrenciler Bilkent, İTÜ, Yıldız Teknik ve Dokuz Eylül üniversitelerinden çıkıyor.
* En pasif üniversitelere bakınca da genel olarak Anadolu’dakiler öne çıkıyor. Onlar için iş fırsatları sınırlı, gençler daha çok lokal şirketlerde çalışmayı tercih ediyor.

kariyerGenç’ten CV önerileri

* Hazırladığınız CV, "Ben bu işi yapabilirim ve kendimi bu konuda geliştirebilirim" mesajını veriyor olmalı.
* Okulda gördüğünüz derslerin içeriklerinden bahsederek başvuracağınız iş pozisyonu için nasıl yararlı olacağınızı belirtmeniz mümkün.
* Ders dışı yaptığınız faaliyetleri, katıldığınız eğitim, seminer, konferans ve benzeri aktiviteleri sıralayarak size neler kattığını açıklayabilirsiniz.
* Mümkün olduğu kadar kolay anlaşılan, açık ve net bir CV yazmaya çalışmalısınız. CV hazırlarken çok uzun ya da çok kısa olmamasına özen göstermelisiniz.
* Düzgün, anlaşılır ve yaratıcı bir şekilde hazırlanmış CV’ye sahip olan adaylar, işe alım sürecinde öne çıkıyor.
* Neden bu işe girmek istediğinizi ve kariyer hedeflerinizi açıklayan kısa bir ön yazı yazmanız artı puan sağlayacaktır.