Okul Servisleri Ne Kadar Güvenli?

Eğitim Güncel
Türkiye’de toplu taşıma aracı kullananlara gerekli eğitimin verilmemesi kazalara davetiye çıkarıyor. Avrupa ve ABD‘de toplu taşıma aracı sürücüleri, ehliyetin yanı sıra mesleki yeterlilik ...
EMOJİLE

Türkiye’de toplu taşıma aracı kullananlara gerekli eğitimin verilmemesi kazalara davetiye çıkarıyor.

Avrupa ve ABD‘de toplu taşıma aracı sürücüleri, ehliyetin yanı sıra mesleki yeterlilik ve psikoteknik gibi testlere tabi tutuluyor. Türkiye’de ise sadece sürücü belgenizin olması yeterli. Ehliyetini eline alan vatandaş şehir içinde otobüs, minibüs, dolmuş, taksi ve okul servislerinde direksiyonun başına geçiyor.

Ulaştırma Bakanlığı, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan şoförlere mesleki yeterlilik zorunluluğu getirdi. Uluslararası Yolcu Taşımacılığı, Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı, Uluslararası Eşya Taşımacılığı, Yurtiçi Eşya Taşımacılığı ve Tehlikeli Madde Taşımacılığı olmak üzere 5 farklı kategoride şoförlerden mesleki yeterlilik belgesi isteniyor. Ancak, şehir içinde yolcu taşıyan sürücülerde bu şart aranmıyor. Bu durum sık sık trafik kazalarıyla gündeme gelen servis şoförlerine çocuklarını emanet eden veliler başta olmak üzere duyarlı bütün vatandaşları endişelendiriyor. Yeni eğitim-öğretim döneminde eğitimsiz servis şoförleri öğrencileri taşımaya devam edecek.

Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Sami Güleçyüz, otobüs ve minibüs şoförlerinin sorumlu oldukları bir halk kitlesi bulunduğuna dikkat çekerek, kamu görevi yapan şoförlerin ciddi bir kontrol ve eğitimden geçmesi gerektiğini belirtiyor.

Güleçyüz, "Türkiye’de seyahat eden vatandaşların yüzde 95’i karayolunu tercih ediyor. Avrupa’da ise bu oran yüzde 10 civarında olmasına karşın sürücüler için ciddi bir kontrol söz konusu. Çünkü orada mal taşımacılığı ile insan taşımacılığı arasında fark var." diyor. Karayolu Trafik Yol Güvenliği Araştırma Derneği Başkanı İhsan Memiş de Türkiye’de sürücü belgesi alanların ölene kadar bir eğitim ve sağlık muayenesi kontrolünden geçirilmemesini büyük eksiklik olarak nitelendiriyor. Ülke genelinde trafik kazalarında her yıl 9-10 bin kişinin öldüğünü aktaran Memiş, bu sayının en aza indirilebilmesi için belediyeler ve otobüs firmalarının şoförlerini düzenli olarak sağlık muayenesi ve hizmet içi eğitimden (insan hakları ihlali, yolcu güvenliği gibi) geçirmesi gerektiğinin altını çiziyor.