Okula Uyum Problemi Yaşayabilirler

Eğitim Güncel
Okul, çocuğun duygusal, sosyal ve akademik becerileri edindiği hayatında tanıdığı ilk ve en önemli toplumsal  kurumdur Yeni öğretim yılı 24 Eylül 2009 Perşembe günü başlıyor. 1 milyon 350 bin öğr...
EMOJİLE

Okul, çocuğun duygusal, sosyal ve akademik becerileri edindiği hayatında tanıdığı ilk ve en önemli toplumsal  kurumdur

Yeni öğretim yılı 24 Eylül 2009 Perşembe günü başlıyor. 1 milyon 350 bin öğrenci, 620 bin öğretmen ders başı  yapacak. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilköğretime başlayacak öğrenciler için   " okula uyum programı"  çercevesinde okullar, 14-18 Eylül 2009 günü kapılarını açacak.

Bu yıl ilköğretime 1 milyon 350 bin, anaokullarına bir milyon öğrenci başlayacak. Yeni öğretim yılında okula ilk  defa ‘merhaba’ diyecek öğrenciler kadar öğrenci velileri de heyecanlı. Veliler çocuklarının okul korkusunu  yenmenin ve iyi bir şekilde okula hazırlamanın heyecanını yaşarken, öğrenciler de aile ortamından kopmanın  endişesini yaşıyor. Okula başlama konusunda her çocuğun tepkisi farklı olmakla birlikte, bu her öğrenci için  kritik bir dönem. Çünkü okula hazır olarak başlamak, öğrencinin sonraki yıllardaki akademik başarısını, sosyal gelişimini, okula, öğretmenlere ve derslere yönelik tutumunu da etkiliyor.

Okula başlarken çocuğun gösterdiği tepkiler ailesi ve çevresi ile 0-5 yaş döneminde geliştirdiği ilişki biçimine  göre şekillenir. Duygusal anlamda sağlıklı bir aile ortamında büyüyen, bağımlı kişilik yapısına sahip olmayan, kendine güvenen, girdiği ortamlarda kendini ifade edebilen ve yeni ilişkiler kurabilen çocukların okula uyum süreçleri hızlı olmaktadır.

Ancak anne babaya bağımlı, kendi başına hareket etmek için cesaretlendirilmemiş, koruyucu ve kollayıcı tutumu benimseyen ebeveynlerin çocukları okula başlama ve uyum sürecinde çeşitli güçlükler yaşayabilmektedir. Oysa  çocuğun ailesi ve yakın çevresi dışında kendine uygun arkadaşlar edinebilmesi, farklı sosyal çevrelere girmesi, yaşamsal deneyimler elde etmesi, akademik, sosyal ve duygusal olarak her yönden gelişmesine yardımcı olmaktadır.  Bu becerilerin gelişmesindeki en önemli etken ise aile eğitiminin yanı sıra nitelikli bir okul öncesi eğitim  yaşantısıdır.