Türkiye Eğitimde Model Oluyor

Eğitim Güncel
Meslekî eğitimi Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin seviyesine çıkarmayı amaçlayan Mesleki Eğitimi Geliştirme Projesi (MEGEP) kapsamında kurulan Ulusal Mesleki Eğitim Bilgi Merkezi (MESBİL), Bulgari...
EMOJİLE

Meslekî eğitimi Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin seviyesine çıkarmayı amaçlayan Mesleki Eğitimi Geliştirme Projesi (MEGEP) kapsamında kurulan Ulusal Mesleki Eğitim Bilgi Merkezi (MESBİL), Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya gibi AB ülkelerine örnek oldu.

Sistemi yerinde incelemek için Türkiye‘ye gelen eğitim uzmanları, projeyi ülkelerinde uygulamaya başladı. Her öğrenciye en uygun mesleğin kazandırılmasını amaçlayan sistem için öğrencilerin meslekî eğilim ve bilgi düzeyleri ölçüldü. Ülkeler, sistem kapsamında ilk olarak iş piyasası ihtiyaç analizi yaptı. Proje başkanlığı yapan Türkiye, katılımcı üç ülkenin MESBİL‘i doğru uygulayıp uygulamadığını da denetliyor.

Mesleki eğitimde Türkiye’nin gerisinde yer alan Bulgaristan, projeyi transfer etmek için başvuran ilk ülke oldu. İstanbul’a gelen Bulgar eğitim uzmanları, projeyi yerinde inceledi ve sistemden çok etkilendi. Bulgaristan‘ı gören Romanya da projeyi transfer etmek için başvurdu. Sonrasında ise Yunanistan, meslekî eğitimi geliştirmek için projeye dâhil oldu. Proje üreticisi Türkiye ve 3 ülke, önce İstanbul’da, ardından da Bulgaristan’ın başkenti Sofya ve Yunanistan’ın Patra şehirlerinde bir araya gelerek müzakereler yaptı.

Projeyi transfer eden ülkeler, öncelikle iç piyasa ve ihtiyaç analizi yapıyor. Günümüzde hangi mesleklere ihtiyaç duyulduğu, gelecekte hangi mesleklerin popüler olacağı ya da hangilerinin ortadan kalkacağına yönelik kapsamlı bir araştırma gerçekleştiriyor. Öğrenciler üzerinde yapılan düzenli araştırmalar ile meslek tercihleri ve karakter uygunluğuna bakılıyor. Belirlenen nokta mesleklerle ilgili 5 farklı dilde kapsamlı birer tanıtım CD‘si hazırlanarak öğrencilerin kullanımına sunuluyor. Meslek tanıtımlarına ise akademisyen ve iş dünyasında aktif görev yapan işadamları katılıyor. 355 bin Euro‘luk projenin 2010’un Ekim ayına kadar tamamlanması planlanıyor.

Proje Koordinatörü Şaban Berk, katılımcı ülkeler tarafından hazırlanan çalışmaların uygulamaya konulmadan önce Türkiye’ye gönderildiğini ve kendileri tarafından kontrol edildiğini belirtti. Yapılan araştırmalar sonunda elde edilen bilgileri değerlendirerek en popüler meslekleri bulduklarını belirten Berk, "Daha önce hep biz AB ülkelerinden yenilik transfer ediyorduk. Artık Türkiye de özgün çalışmalarını AB’ye üye ülkelere ihraç ediyor." dedi.

Geleceğin meslekleri: AŞÇILIK, KAMERAMAN MARANGOZLUK, SERAMİK USTALIĞI

Projeye dâhil ülkelerin iş piyasasında yapılan Beceri İhtiyaç Analizi anketinin sonuçlarına göre Avrupa’da meslek lisesi düzeyinde gelecekte popüler olacak meslekler şöyle:

Hizmet sektörü: Satış danışmanlığı, resepsiyonistlık, aşçılık, kuaförlük

Üretim veya imalat: Yazılımcı, elektrik-elektronik uzmanı, ahşap teknolojisi ve ince marangozluk uzmanı, laborantlık.

Medya ve güzel sanatlar: Kameraman, program editörlüğü, grafik tasarımcısı, seramik.