Aşırı Kaygıya Yenilmeyin!

Eğitim Güncel
Uzmanlar, bu hafta sonu yapılacak Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı‘na (YGS) girecek öğrencilerin, sınav stresini atlatmaları için ilk 5 dakikada, bilgiye dayalı fen-matematik sorusu yerine 1-2 kısa ...
EMOJİLE

Uzmanlar, bu hafta sonu yapılacak Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı‘na (YGS) girecek öğrencilerin, sınav stresini atlatmaları için ilk 5 dakikada, bilgiye dayalı fen-matematik sorusu yerine 1-2 kısa Türkçe sorusu çözmelerinin faydalı olacağını bildirdi.

Uğur Dershaneleri Kurumsal İletişimden Sorumlu Müdür Yardımcısı ve ÖSYM uzmanı Turgay Polat, sınav sisteminin bu yıl değişmiş olmasının da bu yıl sınav kaygısını artırıcı bir faktör olarak ortaya çıkabileceğini söyledi.

”Belli düzeydeki kaygı gereklidir, çünkü kaygısız başarı olmaz” diyen Polat, ancak vücutta aşırı terleme, uykusuzluk, aşırı yemek yeme gibi etkilere yol açan kaygının dozunun gerekenden daha yüksek olduğunun göstergesi olduğunu belirterek, bu kaygıyı yenmek için öğrencinin özellikle sınava gireceği okulu, hatta sınıfı önceden görmesi gerektiğini söyledi.
Sınav başladıktan sonraki ilk 5 dakikanın da önemli olduğuna vurgu yapan Polat, şöyle devam etti:

”Sınava girecek gençler, ilk 3-4 dakika çok yoğun kaygı hissedecek. Eğer o dakikaları kaygısız geçirebilirlerse, kendilerini iyi bir motivasyona sokabilirlerse işleri çok kolay. Peki nasıl yapabilirler bunu? Genelde o 3-4 dakika, öğrencilerin çok karmaşık soruları çözmemeleri lazım. Fen, matematik, geometri soruları genelde karmaşık sorulardır.

O yüzden benim önerim ilk 5 dakikayı 1-2 kısa Türkçe sorusu çözerek geçirsinler. Kendilerini rahat hissedecek seviyeye geldiklerinde, artık sınav kaygısını atlatmışlardır.”