4 Bin Yıllık Stratejiye Geri Dönüş

Eğitim Güncel
Tarihi geçmişi 4000 yıla dek giden, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş, Türklerin oynadığı en eski zeka ve strateji oyunu ‘Mangala Oyunu’ yeniden gençlerin beğenisine sunuluyor. Gençlik ve Sp...
EMOJİLE

Tarihi geçmişi 4000 yıla dek giden, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş, Türklerin oynadığı en eski zeka ve strateji oyunu ‘Mangala Oyunu’ yeniden gençlerin beğenisine sunuluyor. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nca, 2009 Aralık ayında kurulan ‘Çocuk Oyunları Şubesi’ ile unutulan sokak oyunlarını yeniden canlandırmak adına, ülke genelinde geniş çaplı çalışma başlatıldı.

Türklerde binlerce yıllık geçmişe sahip olduğu bilinen ‘Mangala Oyunu’ da bu değerlerden biri olarak kabul ediliyor.

Bazı Türk devletlerinde oynanmasına rağmen, son yıllarda Türkiye’de unutulmuş olan ‘Mangala Oyunu’, Türklerin dünya görüşünü yansıtan ve kültürüne ait folklorik detayları olan etnografik bir oyun. Tarihi araştırmalar, bu oyunun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını gösteriyor.

MANGALA OYUNU TÜRKİYE FİNALLERİ

Niğde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi Müdürü Gafur Emlek, 11 Temmuz 2010 tarihinde fikstür çekimleriyle başlayan Türkiye Finalleri’nin, çekişmeli karşılaşmalara sahne olduğunu ifade etti. Emlek, "Önce 12 gruba ayrılan 13-30 yaş aralığındaki gençler, grup maçlarını oynamıştır ve gruptaki karşılaşmalar sonucunda Kayserinin birinci olduğu mangala oyununda, Niğde Gençlik Merkezi üyesi Gül Tosun ile Türkiye 13.’sü olarak ilk kez katıldığımız yarışta başarı elde etmiş bulunmaktayızi. Mangala oyununu öğrenmek ve oynamak isteyen halkımız Gençlik Merkezi’mizden faydalanabilirler." dedi.

MANGALA, TARİH BOYUNCA KUMAR AMAÇLI OLARAK OYNANMAMIŞ

Mangala Oyunu hakkındra bilgi veren Gafur Emlek, şunları ifade etti:

"Dünyada ‘Coffee House’ kültürünün temelleri 1554 yılında İstanbul’da atılmış; İstanbul’dan sonra günümüz Avrupa’sında kahve kültürünün izleri 1650 yılından itibaren, neredeyse İstanbul’dan 100 yıl sonra görülmeye başlandı. Günümüze, bu güçlü temellerin atıldığı dönemin kahve kültürünü yansıtan sadece iki görsel kaynak miras kaldı. İki kaynak da İstanbul’da resmedilmiş. Mangala oyunu, iki görsel kaynakta da bulunan oyunlardan biri. Mangala, tarih boyunca kumar amaçlı olarak oynanmamış.

Yabancı seyyahlar, Türklerin bu oyunu saatlerce hiç tartışmadan zevkle oynadıklarını ve asla parayla oynamadıklarını seyahatnamelerinde anlatmışlardır. 2009 Aralık ayında kurulan Çocuk Oyunları Şubesi ile artık unutulan sokak oyunlarımızı yeniden canlandırmak adına ülke genelinde geniş çaplı çalışmalar başlatılmıştır. Millet olarak köklü bir geçmişe sahip olmamızdan ötürü birçok alanda önemli değerlerimiz bulunmaktadır. Türklerde 4000 yıllık geçmişe sahip olduğu bilinen Mangala Oyunu da bu değerlerden biri olarak kabul ediliyor."

MANGALA OYUNU KURALLARI

Mangala Oyunu, dikdörtgen şeklindeki Mangala tahtası, 48 taş ve 2 oyuncu ile oynanır. Oyuna kurayla başlanır. Her oyuncunun amacı; hazinesinde en az 25 taş toplamaktır. Bunu yapabilen oyuncu oyunu kazanmış olur.