Bursa’da Bir Umut Derneği üyesi kadınlar, yasağı protesto etmek için yürüdü. Dernek Başkanı Aysel Danışman, "Toplumsal hayatta özgürlük her bireyin hakkıdır." ifadelerini kullandı.
Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz hafta eşi Emine Erdoğan‘ın 3 yıl önce başörtüsü sebebiyle GATA‘ya alınmadığını ve bunun, kendisini son derece üzdüğünü söylemişti. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili yaptığı açıklamada olayı "Keşke yaşanmasaydı." diyerek yorumlamıştı. Başbakan’ın açıklamalarının ardından kamuoyunda GATA’ya yönelik büyük bir tepki oluştu. Son olarak dün Bursa’da Bir Umut Derneği üyesi kadınlar da tepkilerini yürüyüş yaparak gösterdi. Dernek üyeleri, "Başörtülü anne, şehit annesi olmuyor mu? Kurtuluş Savaşı’nda başörtülü top taşıyan analarımız unutuldu mu?" diyerek yasağı eleştirdi. Yeşil’deki dernek binasından Orhangazi Parkı’na kadar yürüyen grup, başörtüsü yasağına tepki gösterdi. "Özgürlük, kılık kıyafete bağlı değildir. Kapalı ve açık olmasına siyasi bakılmamalı, kadınız, örtüyü seve seve takarız." şeklinde slogan atan kadınlar, Orhangazi Parkı’nda bir basın açıklaması yaptı.
Bir Umut Derneği Basın Sözcüsü Meryem Orhan, TBMM‘de yaşanan tartışmaları kınadıklarını ifade etti. Hakarete varan rahatsız edici olayın, kadınları rencide ettiğini dile getiren Orhan, başörtüsünden dolayı GATA’ya ziyaretçi alınmamasını da eleştirdi. Başörtülü annelerin de şehit anası olduğuna vurgu yapan Orhan, şunları söyledi: "Bugün burada başı açık kadınlar olarak başörtüsüne yönelik baskıya tepki gösteriyoruz. Başörtülü kadın da bir asker annesidir. Ziyaret yasağını yaşayanlar başı açık bir kadın da olsaydı aynı tepkiyi verecektik. Kurtuluş Savaşı’nda başörtüleriyle top taşıyan annelerimizi, bugün örtülerindeki iğne yüzünden hiçbir yerden alıkoyamayız."
ÜNİVERSİTEDEKİ YASAĞIN HESABINI KİM VERECEK?
Bir annenin başörtüsünden dolayı yavrusunun mezuniyet törenine dahi alınamadığını hatırlatan Bir Umut Derneği Başkanı Aysel Danışman ise örtüsü yüzünden okuyamayan genç kızların yıkılan hayallerinin hesabını kimin vereceğini sordu. Danışman, "Seçildiği halde Meclis’te başörtüsünden dolayı yer alamayan kadın, başkasının hakkına zarar vermediği müddetçe özgürlük hakkına sahiptir. Modern ülkelerde özgürlükleri kılık-kıyafet belirlemez. Kadın, kadın olmadan önce insan olarak kabul edilmelidir. Unutmayalım ki kadın aynı zamanda bir eş, bir anne, bir kardeştir. Toplumsal hayatta özgürlük her bireyin hakkıdır." diye konuştu.