Değişim Liderleri Zirvesi İstanbul’da başladı

Olaylar
Al Gore, Kofi Annan, Beşir Esad, Aart De Geus, Tun Abdullah Badawi, Prof. Vito Tanzi, Prof. Paul Collier, Stephen Kinzer, Helen Clark gibi dünya liderlerini, devlet adamlarını, iş dünyasının küresel a...
EMOJİLE

Al Gore, Kofi Annan, Beşir Esad, Aart De Geus, Tun Abdullah Badawi, Prof. Vito Tanzi, Prof. Paul Collier, Stephen Kinzer, Helen Clark gibi dünya liderlerini, devlet adamlarını, iş dünyasının küresel aktörlerini, akademisyenleri ve bürokratları İstanbul’da buluşturan “Değişim Liderleri Zirvesi” başladı.

TÜGAV (Türk Gelecek Araştırmaları Vakfı) ve İstanbul Üniversitesi tarafından, bu yıl ilki 14-15 Mart tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve dünyanın farklı bölgelerinden ekonomi, siyaset, bilim dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren “Değişim Liderleri Zirvesi” 14 Mart’ta yapılan açılış konuşmaları ile başladı.

T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov, T.C. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, TÜGAV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eyüp Özgüç ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in açılış konuşmaları ile başlayan Değişim Liderleri Zirvesi’nin; her yıl tekrarlanacak bir “İstanbul Dünya Politik Forumu”na dönüşmesi ve İstanbul’un, uluslararası politik karar alma merkezlerinden biri konumuna gelmesi hedefleniyor.

Küresel ekonomiden, dünya barışına; farklı inançlardan, medya bağımsızlığına; uluslararası diplomasiden, enerji ve çevre politikalarına kadar birçok konu başlığının değerlendirildiği zirve; Suriye Cumhurbaşkanı Beşir Esad, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark, Fransa 165. Başbakanı Lionel Jospin, Hollanda Eski Başbakanı Wim Kok, Malezya 5. Başbakanı Tun Abdullah Badawi, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç, Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov ve Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarıq Alhashimi gibi politikaya yön veren onlarca seçkin ismi İstanbul’da ağırlıyor.

Harbiye’deki İstanbul Kongre Merkezi’nde iki gün boyunca yaklaşık 20 oturum, iş konseyleri ve birçok paralel oturum ile dünyanın gözlerini İstanbul’a çeviren zirve kapsamında; uluslararası sosyal ve ekonomi politiğinde yaşanan gelişmeler, katılımcıların dahil oldukları dönüşüm ve değişim süreçlerinin arka planları değerlendiriliyor; ileriye yönelik perspektifler ve öngörüler ele alınıyor.

Yaptığı açılış konuşmasında; dünya liderlerinin her yıl İstanbul’da bir araya geldiği, küresel ve bölgesel işbirliğine yönelik farklı görüşlerin gündeme getirildiği, dünyanın gelecek öngörülerine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı, güç dengelerindeki değişimin sorgulanacağı, etkin ve sürekli bir platform oluşmasına olanak sağlanacağına dikkat çeken Ahmet Eyüp Özgüç: “Türkiye, bölgesinde ve dünyada herkesle konuşabilen tek ülkedir. İşte tam da bu nedenle Dünya Politik Forumu İstanbul’da her yıl yapılmalıdır ve İstanbul; dünyanın en önemli istişare ve karar alma merkezlerinden biri olmak zorundadır” dedi.

Sivil toplum ve üniversite işbirliği ile çok sayıda özel kurumun sponsorluk desteğinin yanı sıra; Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü tarafından da katkı sağlanan zirve; 15 Mart’ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yapılacak kapanış konuşması ile son bulacak.

Kofi Annan ve Al Gore İstanbul’da…

1997-2006 yıllarında Birleşmiş Milletler Örgütü’nün 7. Genel Sekreteri olarak görev yapan, Nobel Barış Ödülü sahibi Kofi Annan ile Amerika Birleşik Devletleri 45. Başkan Yardımcısı olmasının yanı sıra; iklim değişiklikleri konusunda dünyayı bilinçlendirme çalışmaları sebebiyle Nobel Barış ödülü sahibi Al Gore, zirvenin dikkat çekici isimleri arasında bulunuyor. Al Gore, 14 Mart 2011, Pazartesi günü saat 17.45’te Finansbank Grup CEO’su Dr. Ömer Aras moderatörlüğünde “21. Yüzyıl Çevre ve Ekonomi Stratejileri” başlıklı konuşmasıyla zirvede yerini alırken; Birleşmiş Milletler 7. Genel Sekreteri Kofi Annan ise; 15 Mart 2011, Salı günü saat 17.15’te Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk moderatörlüğünde uluslararası diplomasinin beş kuralını anlatacak.

Zirvede dikkat çekenler…

14 Mart 2011, Pazartesi günü saat 14.15’te gazeteci-yazar Soli Özel moderatörlüğünde yapılacak “Ortadoğu Barışı Mümkün mü?” başlıklı oturumda, T.C. Başbakanlık Başdanışmanı İbrahim Kalın, gazeteci-yazar Zvi Bar’el, Washington Ortadoğu Enstitüsü Başkanı Wendy Chamberlin ve yazar Cengiz Çandar konuşma yapacaklar.

15 Mart 2011, Salı günü saat 09.30’da Cengiz Çandar moderatörlüğünde yapılacak oturumda ise Oxford Üniversitesi Öğretim Üyesi, Avrupalı Müslümanlar Network’ü Başkanı Prof. Tariq Ramadan, Al-Ahram Gazetesi yazarı Eric Walberg, TBMM 23. Dönem Milletvekili Şükrü Elekdağ ve Tunus Kalkınma Bakanı, Demokratik Parti Bşk. Ahmed Nejib Chebbi Ortadoğu’da yaşanan tarihsel değişim ve gelecek dönemde Ortadoğu’yu neler beklediğine ilişkin konuşma yapacaklar.

14 Mart 2011, Pazartesi günü saat 15.45’te T.C. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez moderatörlüğünde yapılacak oturumda; Appeal of Concience Vakfı Başkanı Haham Arthur Schneier, Rum Ortodoks Patriği Patrik Bartholomoes, Türkiye Yahudi Cemaati Hahambaşı Haham Isak Haleva, George Washington Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hossein Nasr ve Vatikan Dinlerarası Diyalog Konseyi Genel Sekreteri Başpiskopos Pier Luigi Celata farklı inançlar ve ortak değerler üzerine konuşma yapacaklar.

TÜGAV hakkında (Türk Gelecek Araştırmaları Vakfı)

Türkiye’nin geleceğine ve dünyayla ilişkilerine pozitif öngörü ile bakan Türk Gelecek Araştırmaları Vakfı, çalışmalarını 1987 yılından bu yana sürdürmektedir ve Türkiye’de bu alanda kurulan ilk vakıftır. TÜGAV, ülkemizin yarınlarına yönelik düşünce, proje ve stratejiler geliştirmekte ve ülkemizin geleceğin dünyasında hak ettiği yeri bulacağından hareketle; Türkiye’nin küresel düzeyde belirleyici bir aktör olmasının sorumluluğuna hazırlanmasına katkıda bulunmayı temel görevleri arasında görmektedir.