1 Mayıs Coşkuyla Kutlandı

Olaylar
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sebebiyle Taksim ve çevresindeki güvenlik önlemleri tamamlandı. Taksim’e çıkan yollar, saat 07.00 itibariyle yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Galeriye gitmek için...
EMOJİLE

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sebebiyle Taksim ve çevresindeki güvenlik önlemleri tamamlandı. Taksim’e çıkan yollar, saat 07.00 itibariyle yaya ve araç trafiğine kapatıldı.

Galeriye gitmek için tıklayın…

 – İstanbul’da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlama programı, işçi ve memur sendikaları konfederasyonları, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden oluşan kortejlerin Taksim Meydanı’nda yerlerini alması ile başladı.
     1 Mayıs Tertip Komitesi’nin ortak açıklaması, DİSK Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yurtsever tarafından okundu.
     Yurtven, ”Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yol arkadaşlarımız, devrimciler, işçiler merhaba” diyerek başladığı konuşmasında, ”İşçiler, emekçiler, kamu çalışanları, işsizler, mimarlar, mühendisler, doktorlar, sağlık çalışanları, sanatçılar, aydınlar, yoksullar, dışlanmışlar, ezilenler sosyalistler, demokratlar, kadınlar, erkekler, gençler, yaşlılar, yüreği bu memleketin mutluluğu için atanlar hepinize tertip komitesi adına hoş geldiniz” dedi.
     Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayan Yurtseven, 1 milyon yüreğin bu meydanda, milyonlarca yüreğin de ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs alanlarında attığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     ”İnanıyoruz ki bu ses Türkiye’nin aydınlık geleceğinin sesi olacaktır. Bu ses, işsizliğe, açlığa, yoksulluğa karşı söylenmiş en güçlü cevap olacaktır. Bu ses, eşitliğin, özgürlüğün, barışın sesi olacaktır. Bu ses baskıya direnenlerin, teslim olmayanların haykırışı olacaktır. Bu ses, ülkemizde ve Ortadoğu’da emperyalist saldırganlara karşı haykırış olacaktır. Kapitalist sistemin yarattığı ekolojik tahribata, yoksulluğa, işsizliğe karşı emeğin haykırışı olacaktır.”
     Yurtseven, daha sonra alanda bulunanları, 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda, 1989’da Şişhane’de ve 1996’da Kadıköy’de öldürülenlerin özgürlüğü ve demokrasi mücadelesinde yitirilen yüzlerce insan anısına saygı duruşuna davet etti.
     Alandaki topluluğun bir dakikalık saygı duruşunda bulunmasının ardından ölen işçilerin isimleri okundu. Alanda bulunanlar ”Burada” diye yanıt verdi.
     Ardından da Ruhi Su Dostlar Korusu ve sanatçılar, ”1 Mayıs Marşı”nı okudu. Emek ve meslek örgütleri adına ortak açıklama da direnişte olan 2 işçi tarafından okundu.
    
     -İSTENMEYEN OLAYLAR-
    
     Bu arada, DİSK kortejinin Taksim Meydanı’na ulaşmak üzere kullandığı Cumhuriyet Caddesi üzerinde kurulan polis kontrol noktasında, kısa süreli arbede yaşandı. Bazı kişilerin bu sırada bariyerleri tekmelediği ve yıkmaya çalıştığı görüldü.
     Öte yandan, Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’na çıkarak terör örgütü elebaşının resminin yer aldığı bir bez parçası çıkartan maskeli bir kişi, daha sonra anıttan inerek ayrıldı.
     Ayrıca, barikatı aşarak anıta tırmanan bir grup da Atatürk heykelinin boynuna BDP flaması bağladı. Ellerinde parti bayraklarını sallayan ve yüzleri örtülü olan grup, anıttaki heykellerin üzerine oturarak kutlamayı izledi.
    
     -VAN VALİSİ İŞÇİLERLE HALAY ÇEKTİ
    
     Van Valisi Münir Karaloğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle işçilerle birlikte kutlamalara katıldı.
     Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri sendikası (Tes-İş) tarafından, İpekyolu Caddesindeki Özel İdaresi bahçesinde düzenlen, 1 Mayıs kutlamalarına katılan Vali Karaloğlu, burada yaptığı konuşmada, İşçi bayramı, emek ve dayanışma gününü kutladığını belirtti.
     Dünyanın her yerinde işçilerin emek ve hakları için meydanlarda olduğunu bildiren Karaloğlu, ”Bu meydanlarda kendi haklarını savunuyorlar. Tek temennimiz odur ki hiç bir meydanda gerginlik olmasın, kargaşa olmasın. Tüm meydanların barış ve kardeşlik içerisinde geçmesini diliyoruz. İşçi kardeşlerimizin emeklerine saygı duyulmasını istiyoruz.” dedi.
     Tes-İş Van Şube Başkanı Naif Balandı ise bugün işçi bayramını kaderciliğin ötesinde bir bayram havasıyla geçtiğini söyledi.
     Konuşmaların ardından Vali Karaloğlu ve beraberindeki sendika temsilcileri işçilerle birlikte halay çekerek 1 Mayıs’ı kutladı.

Ankara’da 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere Sıhhiye Meydanı’na gelen aralarında BDP’lilerin de bulunduğu bir grup ile Birleşik Kamu İş Konfederasyonu üyeleri arasında arbede çıktı. Arbedede, 2 sendikacı ile 1 basın mensubu hafif şekilde yaralandı.
     Ankara’da Sıhhiye Meydanı’nda kutlanacak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü için, siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin Sıhhiye Meydanı’na gelişleri sürüyor.
     Sıhhiye Meydanı’nda polis tarafından oluşturulan arama noktasına geldikleri sırada, aralarında BDP’lilerin de bulunduğu bir grup ile Birleşik Kamu İş Konfederasyonu üyeleri arasında arbede çıktı. Birbirlerine bayrak sopaları, tekme ve tokatlarla saldıran iki grup, yürüyüşü organize eden tertip komitesi üyeleri ve polis tarafından ayrıldı.
     Arbede sırasında 2 sendikacı hafif şekilde yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Anadolu Ajansı Foto Muhabiri Fırat Yurdakul da gözüne bir cismin isabet etmesi nedeniyle yere düştü. Meslektaşlarının yardımıyla alandan uzaklaştırılan Yurdakul’a, belediyeye ait bir araçta müdahale edildi. Foto Muhabiri Yurdakul, müdahalenin ardından görevine devam etti.
     Arbedenin ardından, Ankara Adliyesi önüne gelen Birleşik Kamu İş üyeleri adına Birleşik Büro-İş Sendikası Başkanı Haydar Şahindokuyucu açıklama yaptı. Şahindokuyucu, ”sınıf ve kitle sendikacılığı yaptığını iddia edenlerle, ayrılıkçı etnik temelli siyaset yapanlar, Cumhuriyet devrimlerinin savunucusu Birleşik Kamu-İş örgütüne saldırdılar” dedi.

15;21 – İşçiler sloganlar atarak dağılıyor

1 Mayıs etkinliklerine katılan işçi sendikaları, törenlerin ardından geldikleri güzergahtan ayrılıyor. Tarlabaşı güzergahından ilk ayrılanlar ise Emek Partisi ile BDP’liler oldu. Dağılma esnasında her hangi bir sorun olmadığı gözlendi.

14;58 – Büyüklere bayram çocuklara oyun

Taksim’de kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü renkli görüntülere sahne oldu. Büyükler verilen konserle eğlenirken, kutlamalara çocuklarıyla gelen aileler ise havanın da güzel olmasıyla Gezi Parkı’nda hoş vakit geçirdi.

1436 – Kutlamalara katılanlar dağılmaya başladı

Kutlamalara katılanlar dağılmaya başladı

SAAT 14:03 – Çarşı da meydanda

Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı, 1 Mayıs kutlamaları için Taksim meydanına geldi. Şişli’de toplanan Çarşı grubu, ‘Çarşı faşizme karşı’ şeklinde slogan atarak yürüyüşe geçti. Arama noktalarından geçen Çarşı üyeleri, kutlamalar için Taksim meydanına girdi.

SAAT 14:03 – Kısa süreli gerginlik

2011/05/01-taksim-1-mayis

SAAT 12:21 – Meydana girişler ve çıkışlar sürüyor

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün kutlandığı Taksim meydanına işçi ve memur sendikalarının girişi devam ederken, bazı vatandaşlar da kutlama alanını terk etmeye başladı.

SAAT 12:07: Türk-İş, Taksim’e giriş yaptı

Dolmabahçe’de oluşturulan TÜRK-İŞ korteji de DİSK, KESK ve HAK-İŞ konfederasyonlarının ardından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasının yapıldığı Taksim Meydanı’na giriş yaptı.

SAAT: 11:57 – Arama noktasında gerginlik

Taksim’deki 1 Mayıs kutlamaları için Harbiye’de kurulan arama noktasında Halk Cephesi üyeleri ile polis arasında gerginlik yaşandı. Arama noktasına gelen Halk Cephesi üyesi bir grup, polisin arama isteğine direnince gerginlik yaşandı. Eylemciler, ellerindeki flama sopalarını polise fırlattı. Polisle eylemciler arasındaki gerginlik sürüyor.

SAAT: 11:36 – Meydan teknolojik kasklarla görüntülendi

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için Taksim meydanına giriş yapıyor. Bu arada, çevik kuvvet polisleri için özel olarak üretilen teknolojik kasklar ilk kez kullanıldı.

SAAT: 11:31 – Arama noktasında polislerle tokalaştılar

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) öncülüğünde Taksim meydanına doğru yürüyen kortej, Harbiye’de kurulan arama noktasından geçmeye devam ediyor. Kortejin önünde yürüyen eski DİSK Başkanı ve CHP Milletvekili adayı Süleyman Çelebi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün arama noktasından geçtikleri sırada kendilerini karşılayan polis memurları ile tokalaştı.

SAAT: 11:30 – Kanlı 1 Mayıs’ta ölenler unutulmadı

Kanlı 1 Mayıs olarak bilinen 1977’deki olaylarda ölen 37 kişi, Kazancı yokuşunda anıldı. Taksim meydanına gelen sendikalar, yokuşta bulunan anıta karanfil bırakarak kanlı 1 Mayıs’ta hayatını kaybedenleri andı.

SAAT: 11:17 – Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk konuldu

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla, Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’na çelenk konuldu. Kazancı Yokuşu’ndaki anma törenin ardından Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Taksim Cumhuriyet Anıtı önüne gelerek, zemini kırmızı karanfil olan ve üzerinde de beyaz karanfillerle ‘1 Mayıs’ yazılı çelengi anıta bıraktılar.

SAAT: 11:06 – İşçiler Taksim meydanını dolduruyor

Taksim meydanında 1 Mayıs’ı kutlamak için Türkiye’nin birçok ilinden gelen işçiler, alanı doldurmaya başladı. DİSK öncülüğünden Şişli’den, KESK öncülüğünde Unkapanı’ndan ve Türk İş öncülüğünde Dolmabahçe’nden yürüyüşe geçen işçiler, Taksim meydanını doldurmaya başladı. İşçilerin alana gelişleri sürüyor.

SAAT: 10:10 – İşçiler, Taksim meydanına giriş yapmaya başladı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamak için Unkapanı tarafından gelen işçiler, Taksim meydanına giriş yapıyor. Kutlamaların yapılacağı alanda oluşturulan noktalarda vatandaşlar tek tek aranıyor.

SAAT: 10:06 – İşçilerden mehterli yürüyüş

Taksim meydanında 1 Mayıs’ı kutlamak için Dolmabahçe’de toplanan işçiler, mehter eşliğinde yürüyüşe geçti. Sabah erken saatlerde Dolmabahçe’de toplanan işçiler, davul zurna eşliğinde halay çekti. Daha sonra işçiler mehter takımının çaldığı marşlar eşliğinde Taksim meydanına doğru yürüyüşe geçti.