Davutoğlu’ndan Sınır Ötesi Harekat Açıklaması

Olaylar
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, terörü engellemek için terörle mücadele bağlamında son yapılan Kuzey Irak’a sınır ötesi harekat da dahil olmak üzere, istihbari ve öteki alanlarda ne gerekiyors...
EMOJİLE

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, terörü engellemek için terörle mücadele bağlamında son yapılan Kuzey Irak’a sınır ötesi harekat da dahil olmak üzere, istihbari ve öteki alanlarda ne gerekiyorsa yapılacağını belirterek, bu konuda MİT müsteşarı Hakan Fidan’ın hakkıyla görevini yaptığını, yapmaya devam edeceğini söyledi.

Davutoğlu, AK Parti Konya İl Başkanlığında İl Koordinasyon Toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, eski AK Parti Konya milletvekili adayı olan Halil Etyemez’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcılığına getirildiğini bildirdi.

Basın mensuplarının terör örgütü ile MİT arasındaki görüşmelere ilişkin haberler konusundaki soruları üzerine Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu konuya açıklık getirdiğini anımsattı.

Dünyanın her yerinde istihbarat teşkilatlarının görevlerinin belli olduğunu ve bu görevlerinde hiçbir sınırlama da olmadığını kaydeden Davutoğlu, ”Siyasi otoritenin verdiği görevleri yerine getirirler ve ülkenin bekası için o günkü şartlar içerisinde istihbarat toplamaktan, bağlantılı operasyonlara kadar yaparlar. Sayın MİT Müsteşarımız – o zaman MİT müsteşarı da değildi – bu görevi yaparken, ancak kendisine verilen görevi o zaman da ondan sonra da her alanda hakkıyla yerine getirmiştir” diye konuştu.

Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

”Sayın Müsteşarımızın belki de dış politikamıza en büyük katkı yapacağı hususlar, bugünlerde yurt dışı istihbarat ile ilgili attığı adımlardır. O konuda Türkiye’nin bekası ve terör belasının milletin üzerinden defedilebilmesi için atılması gereken her adım atılır. Bu konuda da Sayın başbakanımızın vurguladığı gibi hükümetimizin herhangi bir şekilde vermeyeceği bir hesap veya anlatamayacağı bir durum yoktur.

Ne gerekiyorsa, terörü engellemek için, terörle mücadele bağlamında son yapılan Kuzey Irak’a sınır ötesi harekat da dahil olmak üzere, orada da ne gerekiyorsa yapılacak, terörün bu ülkenin üzerinden kara bulutların dağıtılması için diğer alanlarda da istihbari alanda da ne gerekiyorsa yapılacak ve bu konuda Sayın Müsteşarımız hakkıyla görevini yapmıştır, yapmaya devam edecektir”

Türkiye’ye kurulacak NATO erken uyarı radarı ile ilgili istihbarat bilgilerinin İsrail ile de paylaşılacağı yönündeki haberler ile ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye-İsrail ilişkilerini düzeltmek üzere devreye girdiği yönündeki haberleri değerlendiren Davutoğlu, bugün Wall Street Journal gazetesine atıfta bulunarak bir gazetede bu haberin yer aldığını anımsattı.

Davutoğlu, ”Wall Street Journal’de Amerikalı bir yetkiliye atfen diyor. Bu yetkili kim, ne söylemiş, niçin söylemiş, hangi kontekstte söylemiş belli değil. Öylesine dinamik bir uluslararası konjonktürde yaşıyoruz ki ortalığı bulandırmak isteyen çok yetkili çıkıyor. Dolayısıyla bir kere kamuoyumuzun bu tür kendisinden menkul yetkililere ve bunlara dayalı olarak yapılan haberlere itibar etmemesini hususiyetle rica ediyorum” diye konuştu.

Kamuoyunun manipülasyonlara dikkat etmesini isteyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

”Türkiye’de de geçmişte ‘üst düzey bir yetkili şunları söyledi’ diye büyük fırtınalar kopardı. Bunları söyleyecek olan kişilerin karşımıza çıkıp söylemesi lazım. Kim olduğunu ilan etmesi lazım. Bizim Amerika’da muhatap olarak gördüklerimiz bellidir. Onlar da bizim bu konuya bakışımızı bilirler. Nedir bu bakışımız? Türkiye’de radar yerleştirilmesi -füze sistemi değil, hiçbir füze Türkiye’de konuşlanmadı.- Bu radar sistemi Lizbon’da NATO zirvesinde ele alınan bir NATO projesi ve Türkiye’nin de içinde olduğu ve Türkiye’nin ulusal güvenliğini de temin edecek bir projedir.

NATO üyeleri de bellidir. Bu üyeler dışındaki üyelere NATO’nun herhangi bir sorumluluğu da yoktur. Biz NATO’da oldukça da böyle bir imkanın nasıl kullanılacağına biz karar veririz. Zaten Türkiye’nin bu konudaki öncelikleri bellidir. Biz Lizbon zirvesinde bu prensipleri söyledik. Bu prensiplerin hepsi de yerine getirildiği için yani, Türkiye’nin bütünüyle korunma altına alınması, bu sisteme TSK ve yetkililerinin tam bir ulaşımının ve içinde bulunmasının, bütün o sistemin bizim denetimimizde olması, Türk egemenliğinin alanı içinde olması ve komuta kademesinde de NATO’da en üst düzeyde bir Türk generalin bu sistemle ilgili görev yapması… Bu şartlar yerine getirildiği için bu görüşülmüştür. Başka manipülatif yorumlara hiçbir şekilde itibar etmemek gerekir"