Yılmaz: En İyi 10 Ülke Arasına Gireceğiz

Olaylar
Türk İşbirliği Konseyi Ekonomi ve Kalkınma Bakanları toplantısına katılmak üzere Kazakistan’ın başkenti Astana’ya gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türk gazetecilerin sorularını cevapla...
EMOJİLE

Türk İşbirliği Konseyi Ekonomi ve Kalkınma Bakanları toplantısına katılmak üzere Kazakistan’ın başkenti Astana’ya gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türk gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Türkiye’nin küresel ekonomik krize rağmen ekonomide büyük bir başarı sağladığını, Türkiye’nin ekonomide sağladığı performansın bölge ülkelerinde büyük bir takdirle izlendiğini anlatan Bakan Yılmaz, birbirlerini tamamlayıcı mahiyette ekonomilere sahip ülkelerin mutlaka işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin şu anda dünyanın en gelişmiş 17’inci büyüklüğe sahip ekonomisi olduğunu hatırlatan Bakan Yılmaz, ”2023 yılı itibarıyla vizyonumuz 10 büyük ekonomi arasına girmek. Türkiye satın alma gücü bakımından da dünyanın en iyi 16’ıncı ekonomisi. İnşaallah önümüzdeki dönemde geçmişte gösterdiğimiz performansı gösterirsek, geçmiş 8-9 yıl içindeki performansı gösterirsek bu hedefe çok rahat ulaşabiliriz düşüncesindeyim” diye konuştu.

FERT BAŞINA 25 BİN DOLAR MİLLİ GELİR

2002 yılı sonunda 230 milyar dolar olan ekonomik büyüklüğün bu yıl itibarıyla 760 milyar doları aştığını anlatan Bakan Yılmaz, bunun kurdaki yükselişe rağmen gerçekleştiğini belirterek, ”Geçmişte 3 bin 500 dolar olan fert başına milli gelir, bugün 10 bin doların üzerine çıkmış durumda. Önümüzdeki süreçte 2023’e kadar ekonomimizi 2 trilyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bugünkünün aşağı yukarı 3 misli ekonomik büyüklük hedefliyoruz. Yine kişi başına milli geliri en az 25 bin dolar olarak ön görüyoruz. Dış ticaret hacminin ise 1 trilyon doların üzerinde olmasını hedefliyoruz” dedi.

Bütün bunların ülkedeki performansa ve bölgede sağlanacak işbirliklerine bağlı olduğunu anlatan Bakan Yılmaz ”O nedenle bu tür işbirliklerini çok önemsiyorum. Kazakistan ciddi potansiyeli, kaynakları olan bir ülke, Azerbaycan aynı şekilde, enerji anlamında başka alanlarda çok ciddi potansiyelleri olan ülkeler. Bunlarla Türkiye arasında geliştireceğimiz işbirliği, ticaret hem bütün bu ülkelere yarayacak, hem de halklarının daha müreffeh hale gelmesine imkan sağlayacak” diye konuştu.

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için sınırlarının ötesindeki kaynakları, potansiyeli görmesi gerektiğini anlatan Yılmaz, bunların görülmemesi halinde hedeflerin yakalanmasının mümkün olmayacağını söyledi.

KÜÇÜK YATIRIMCI GELİ ELDE ETTİĞİ PARA İLE BORÇLANSIN, RİSK ALMASIN

Bakan Yılmaz, dövizde serbest kur sisteminin uygulandığını piyasanın arz ve talebine göre ihtiyacına göre, fiyatın belirlendiğini, Merkez bankasının sadece spekülatif hareketlere karşı müdahalede bulunduğunu son zamanlarda döviz fiyatlarında yaşanan gelişmenin ise Türkiye’nin cari açığı açısından faydalı olacağını vurguladı.

Yılmaz, küçük ve orta ölçekli yatırımcılara ise, ”Hangi para ile gelir elde ediyorlarsa, o para ile borçlansınlar, kur risklerini üstlenmesinler” tavsiyesinde bulundu.

GÜÇLÜ BİR YÖNETİM TÜRKİYE’NİN GÜVENCESİ…

Küresel ekonomik kriz beklentileri ile ilgili olarak da Bakan Yılmaz, ”Türkiye’nin borç oranları bu sene yüzde 40’ın altına inecek inşaallah. Yani borçlarımızın milli gelire oranı yüzde 40’ın altına inecek inşaallah. Halbuki bugün krizle uğraşan ülkelerde borç yükü hızlı bir şekilde artış gösteriyor. Yine bir çok ülkede bankacılık sistemi çok zayıf, bunlardan kaynaklanan riskleri var. Türkiye’de böyle bir risk de yok, bankacılık sistemimiz çok sağlam. Bir tek bankamızın bir problemi çıkmadı. Mali disiplin Türkiye’de önemli, bütçe açığımız bizim çok düşük. Bütün bunlardan daha önemlisi Türkiye’de güçlü bir yönetim var, güçlü bir liderlik var, siyasi istikrar var. Bir çok ülkede maalesef bu yok. Bir çok ülke doğruyu bildiği halde, neyin yapılması gerektiğini bildiği halde, yeterli siyasi irade oluşturamadığı için krizlerin üzerinden gelemiyor. Türkiye ise güçlü bir yönetime sahip ve atılması gereken adımları atıyor” diye konuştu.

Bakan Yılmaz, her türlü alternatife karşı Türkiye’nin hazırlıklarının tam olduğunu ve atılması gereken adımları zamanında attığını kaydetti.

AA