Yanukoviç: Türkiye İle Yeni Dönem Başlıyor

Olaylar
Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanmasına yönelik görüşmelerin başlaması ve bugün imzalanan vizelerin kaldırılmasına yönelik anlaşmaların, iki ülke işb...
EMOJİLE

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanmasına yönelik görüşmelerin başlaması ve bugün imzalanan vizelerin kaldırılmasına yönelik anlaşmaların, iki ülke işbirliğinin geliştirilmesi açısından yeni imkanlar sağlayacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Başbakanlık Merkez Bina’da ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la çok stratejik görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, karşılıklı anlayış ve güven içinde iki ülkenin stratejik ortaklığını daha da pekiştirecek somut projeler üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

İki ülke arasındaki siyasi, ticari, kültürel, ekonomik ilişkileri ele aldıklarını anlatan Yanukoviç, enerji ve ulaşım alanındaki öncelikleri daha somut bir şekilde belirttiklerini ifade etti.

Yanukoviç, "Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanmasına yönelik görüşmelerin başlaması ve aynı zamanda bugün imzalamış olduğumuz vizelerin kaldırılmasına yönelik anlaşmalar bizim işbirliğimizin geliştirilmesi açısından yeni imkanlar sağlıyor" dedi.

Ticaret hacminin artması için de insanlar ve malların serbest geçişinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Yanukoviç, Türkiye’nin 2023 hedeflerini de desteklediklerini söyledi.

Yanukoviç, enerji kaynaklarının ulaşımında yolların çeşitlendirilmesi ve nükleer enerji alanlarında da işbirliği konularını da ele aldıklarını ifade etti.

Yanukoviç, Ukraynalı bir gazetecinin sorusu üzerine yılbaşı tatilini Ukrayna’da geçireceğini, eğer Karpat dağlarında kar olursa oraya gitmeyi, olmaması durumunda ise Kiev’de kalmayı planladığını söyledi.

Enerji alanındaki işbirliğine ilişkin bir soru üzerine de Yanukoviç, Türkiye ve Ukrayna olarak enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi için çalışma yapacaklarını dile getirdi.

Yanukoviç, karar aşamasına gelen projeleri de gizli tutmayacaklarını ve hemen açıklayacaklarını bildirdi.

Basın toplantısı öncesinde Erdoğan ve Yanukoviç, Yüksek Düzeyde Stratejik Konsey Toplantısı’nın ortak açıklamasını imzaladılar.

Ayrıca, toplantı öncesi, iki ülke arasında vatandaşların karşılıklı seyahatlerinde vize muafiyeti uygulanması, yatırım, balıkçılık, bitki koruma, hava ulaştırma, kültür ve mali işbirliği alanlarında çeşitli belgeler de imzalandı.

AA