Borusan’dan “Tam Sayfa”lık özür geldi

Olaylar
Borusan Holding, Türkiye temsilcisi olduğu BMW ve Mini Cooper markalarının başörtülü kadınlara yönelik ayrımcı yaklaşımının haber yapılması üzerine dün bütün ulusal gazetelere tam sayfa ilan vererek a...
EMOJİLE

Borusan Holding, Türkiye temsilcisi olduğu BMW ve Mini Cooper markalarının başörtülü kadınlara yönelik ayrımcı yaklaşımının haber yapılması üzerine dün bütün ulusal gazetelere tam sayfa ilan vererek ayrımcılığı tasvip etmediklerini ve son derece üzgün olduklarını duyurdu.

BMW Türkiye temsilcisi Borusan’ın Ralli şampiyonu Burcu Çetinkaya’nın gazeteci Merve Kılıç ile birlikte özel bir tv kanalında sundukları otomobil programının Merve Kılıç’ın başörtülü olmasından dolayı sponsorluğuna son vermesi ve Mini Cooper marka yöneticisi Hakan Bayülgen’in "Sadece başörtüsü değil, siyasi parti olsaydı da tavrımız aynı olurdu. Bir Parti logosu olsaydı yine aynı şeyi söylerdik." şeklindeki açıklamasının yankıları sürüyor. Haberin Yeni Şafak gazetesinde yayınlanmasından sonra doğan tepkiler üzerine BMW Türkiye temsilcisi Borusan Holding hatasını düzeltmeye yönelik açıklamalarını sürdürüyor. Yılın ilk günü ulusal bütün gazetelere tam sayfa ilan veren Borusan Holding ‘Kamuoyuna Saygıyla’ başlığı taşıyan ilanında, "Herkesin dil, din, ırk, inanç, giyim ve yaşam tarzına saygımız sonsuzdur; ayrımcılık yapmamız asla söz konusu olamaz. Son günlerde Borusan Otomotiv ve Borusan Grubu hakkında bir sponsorluk görüşmesi ile ilişkilendirilerek ortaya atılan ‘ayrımcılık’ iddialarıyla ilgili ifadeleri kabul etmemiz mümkün değildir." denildi. Gazete ilanında "Yanlış algılanmaktan ötürü son derece üzgünüz" diyen Borusan açıklamasını, "İstemeyerek bir parçası olduğumuz bu durumdan etkilenen herkesin hassasiyetini içtenlikle paylaşıyoruz" cümlesiyle bitirdi.

"HERKESİN HASSASİYETİNİ PAYLAŞTIK"
Borusan Holding, yeni yılın ilk gününde dün tüm gazetelere tam sayfa ilan vermesinin nedeni olarak da üzgün olmaları ve halkın hassasiyetlerini paylaşmak olduğunu açıkladı. Gazetemizin konuyla ilgili sorusu üzerine Borusan Holding adına gönderilen yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Borusan Grubu, herkesin dil, din, ırk, inanç, giyim ve yaşam tarzına saygı gösteren bir yönetim anlayışına sahiptir. Geçtiğimiz hafta bir sponsorluk görüşmesiyle bağlantılı olarak oluşan "ayrımcı" ifadesi kurumsal değerlerimizi kesinlikle yansıtmamaktadır. Verdiğimiz ilanlarla, kamuoyuna bu durumdan duyduğumuz üzüntüyü ve etkilenen herkesin hassasiyetini paylaştığımızı anlatmayı istedik."

Yeni Şafak 28 Aralık 2011 tarihli sayısında Ralli Pilotu ve program sunucusu Burcu Çetinkaya’nın sponsorluğunun BMW ve Mini Cooper tarafından iptal edilmesini ve marka yöneticisi Hakan Bayülgen’in konuyla ilgili açıklamasını "Başörtülü Binince BMW Bozuluyor" manşeti ile haber yapması kamuoyunda adı geçen markalara yönelik büyük tepkilere neden oldu. Haberde ralli şampiyonu Burcu Çetinkaya ile sponsorluk anlaşması yapan Borusan firması, Çetinkaya’nın BMW’yi ekranda başörtülü partneri Merve Kılıç ile birlikte test etmesiyle sunucuyu uyarmış ve sponsorluk anlaşmasını iptal etmesi bilgisi yer alıyordu. Borusan’ın ‘imajımız bozuldu’ diyerek sponsorluğu iptal etmesi ve Mini Cooper Marka Direktörü Hakan Bayülgen’in gazetemizin sorusu üzerine olayı doğrulaması ve "Sadece başörtüsü değil, siyasi parti olsaydı da tavrımız aynı olurdu. Marka herhangi bir siyasi görüş, parti, logo, dini akım ya da diğer akımlarla özdeşleşemez." diyerek başörtüsünün siyasi simge kategorisinde değerlendirmesi ayrımcılık olarak değerlendirildi.

BMW SPONSORLUKLARI İPTAL
Haberimiz üzerine Motosiklet, Federasyonu ve Spor Toto Teşkilatı BMW markalı araçları pistlerindeki yarışlardan çıkarma kararı aldı. Toplumun tepkisi de BMW ve Mini Cooper marka araçlarını satmak şeklinde gerçekleşti. Yeni Şafak Gazetesi’nin "Başörtülülere Bozulan BMW’ler toplatılsın" manşeti ile yansıttığı tepkilerde tüketici dernekleri, ayrımcılık yapan firmanın araçlarını geri çağırması ve başörtülü bayanlardan özür dileme çağrısında bulundular.

Yeni Şafak