Bir süre öncesine kadar daha çok online oyunlar ya da eğitim çalışmaları için internete giren çocukların, sosyal paylaşım siteleri dolayısıyla sanal ortama daha çok ilgi gösterdiği belirlendi.
Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu,ODTÜve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı desteğiyle, ”Çocukların Sosyal Paylaşım Sitelerini Kullanım Alışkanlıkları” konusunda araştırma raporu düzenledi. Rapora konu olan araştırma, üç büyük ilde 9-16 yaş arası 524 çocuk ile birebir görüşme sonucu yapıldı.
AA muhabirinin rapordan derlediği bilgilere göre, söz konusu yaş grubundaki çocukların yüzde 70’i günde en az bir kere interneti kullanırken, yüzde 66’sı da günde en az bir kere sosyal ağlara giriyor ve ortalama 72 dakika zaman harcıyor. Rapora göre çocuklar internette geçirdikleri zamanlarının büyük çoğunluğunu sosyal ağlarda harcıyor. Facebook, yüzde 99 kullanım oranı ile çocukların gözdesi durumunda.
Ankete katılan çocukların yüzde 60’ı sosyal ağların ders çalışma sürelerine olumsuz etkisi olduğunu söylerken, yaklaşık yüzde 25’i de arkadaşlarına ve ailelerine daha az zaman ayırdıklarını ifade ettiler.
-GİZLİĞİ ÖNEMSEMİYORLAR VE ÜYELİK İÇİN YALAN SÖYLÜYORLAR-
Rapora göre çocuklar, kişisel bilgilerinin güvenliği konusunda yeteri kadar bilgi sahibi değil. Öyle ki söz konusu gençlerin sadece yarısı sosyal ağlara kaydolurken karşılaştıkları gizlilik ve kişisel bilgileri korumaya yönelik yönergeyi okumadıklarını ya da anlamadıklarını ifade ettiler.
Sosyal ağlarda erkek çocuklar, kızlara göre kişisel bilgilerini daha çok paylaşıyor. Çocukların yüzde 25’i ev adreslerini, yüzde 29’u cep ve ev telefonlarını ve yüzde 51’i aile bireylerinin isimlerini arkadaşlarıyla veya herkesle paylaşıyor. Raporda dikkat çeken bir önemli istatistik ise yüzde 65’inin tanımadıkları kişileri ”bir şekilde” arkadaş listelerine eklemesi.
Raporda altı çizilen bir diğer önemli husus ise sosyal ağlara üyelik için 13 yaş sınırı olmasına rağmen çocuklar daha büyük olduklarını belirterek siteleri yanıltıyor.
Söz konusu çocukların yüzde 83’ü ”Şimdiki arkadaşları ile iletişim kurmak” ve sadece yüzde 0,4’ü ”ders” içinFacebooksitesini ziyaret ediyor.
Sosyal paylaşım sitelerinde çocukların yüzde 41’i babalarıyla, yüzde 32’si de anneleri ile ”arkadaş” ve yüzde 3’ü bazı içerikleri ailesinden gizliyor.
-ÖNERİLER-
”Aileler, güvenliinternetve sosyal ağ kullanımı konusunda bilgilenmeli, çocuklarının bu ortamlarda ne yaptıklarını takip etmeli ve geçirdikleri zamanı kontrol etmelidir” denilen raporda değişik kesimlere şu uyarılarda da bulunuldu:
”Eğitimciler: Öğretmenler sosyal ağlarda karşılaşılabilecek riskler ve önlemler konusunda öğrencilerini bilinçlendirmelidir.
İnternet servis sağlayıcılar: Ailelerin evde internet kullanımını regüle edebilmelerine yönelik, kolay kullanılabilir yazılımlar sağlamalıdırlar. Ayrıca bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapmalıdırlar.
Sivil toplum örgütleri: Bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapmalıdır.
Sosyal ağ geliştiricileri: Özellikle çocukların karşılaşabileceği riskleri önlemek için gerekli araçlar ve servisler kurmalıdır. Küçük yaştaki çocukların kişisel bilgilerini paylaşması riskine yönelik mekanizmalar oluşturulmalıdır.
Devlet: İnternet’in ve sosyal ağların çocukların güvenli kullanımına yönelik düzenlemeler ve kanunlar yapmalıdır.”
AA