YÖK Değişiyor!

Eğitim Güncel
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçimden sonra hazırlanacak yeni anayasa ile birlikte YÖK’ün yapısının yeniden düzenleneceklerini belirterek, ”YÖK, üniversiteler arasında koordinasyonu sağl...
EMOJİLE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçimden sonra hazırlanacak yeni anayasa ile birlikte YÖK’ün yapısının yeniden düzenleneceklerini belirterek, ”YÖK, üniversiteler arasında koordinasyonu sağlayan, denetleyen ve belli alanlarda akreditasyon sağlayan bir kurum haline dönüştürülecektir” dedi.
     Başbakan Erdoğan, AK Parti’nin seçim beyannamesindeki hedefleri sıralarken, üçüncü ana başlığın, ”Güçlü Toplum” olduğunu belirterek, 2023’e doğru eğitimin her zaman olduğu gibi yine AK Parti iktidarının en öncelikli gündemi olacağını söyledi.
     Birkaç yıl içinde 81 ilde okul öncesi eğitimin, zorunlu eğitim kapsamına alınacağını anlatan Başbakan Erdoğan, ”Biz, 2023’ü konuşuyoruz” dedi.
     Öğretim üyesi sayısını, kısa ve orta vadede öğretim üyesi başına 20 öğrenci düşecek şekilde 80 bine çıkarılacağını, 2023 yılında ise bu sayının 100 bine yükseleceğini bildiren Erdoğan, ”2011 seçimlerinden sonra hazırlanacak yeni anayasa ile birlikte YÖK’ün yapısı da yeniden düzenlenecektir. YÖK; üniversiteler arasında koordinasyonu sağlayan, denetleyen ve belli alanlarda akreditasyon sağlayan bir kurum haline dönüştürülecektir” diye konuştu.
     Gelişmiş üniversitelerin yurt dışında kampüs açmalarının teşvik edileceğini, 2023 yılında birçok ülkede Türk üniversitesi kurulmuş olacağını belirten Erdoğan, ayrıca meslek lisesi oranını yüzde 65’e çıkaracakların, düz lise oranını ise 35’e indireceklerini söyledi.
     Her alanda olduğu gibi sağlık alanında da bugüne kadar yaptıklarıyla, millete kazandırdıklarıyla yetinmediklerini dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ”Halkımızın destek ve güveni ile Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye sadece kendi halkı için değil, bölge ülkeleri için de cazip bir sağlık üssü haline gelecektir.
     Her türlü hazırlığını ve mevzuat altyapısını oluşturduğumuz Kamu-Özel Ortaklığı modeli ile sağlık tesisleri, Ar-Ge birimleri, yüksek teknoloji merkezleri, sosyal yaşam alanları, sağlık bilimleri üniversitesi ve büyük rekreasyon alanlarının bir arada bulunduğu dev şehir hastaneleri oluşturacağız. Açık söylüyorum, sedye üzerinde, sokakta taşınan hasta istemiyoruz. ”
    
     -”GENÇLİK AJANSI”-
    
     2023 yılına daha etkin, girişimci, donanımlı, ahlaklı, evrensel değerler ile kendi tarihinden aldığı değerleri harmanlamayı bilen bir gençlikle gireceklerin ifade eden Erdoğan, ”Bu gençlik, kökü mazide olan bir ati anlayışıyla yetişen bir gençlik olmalıdır” dedi.
     2023 yolunda, gençliğin bir medeniyet düşüncesine ve tasavvuruna sahip olarak yetiştirilmesine, kabiliyetlerinin heba edilmemesine ve geleceğe ilişkin endişelerinin asgariye indirilmesine yönelik çalışmalar yapacaklarını anlatan Erdoğan, ülke gençliğine özgü ve daha fazla hizmet sunacak bir Gençlik Ajansı kuracaklarını bildirdi.
     Erdoğan, barınma ve yurt sorununun çözümünde TOKİ ile yapılan işbirliğinin yanında özel yurtları destekleyecek ve öğrencilere ucuz barınma imkanı sağlayacaklarını söyledi.
    
     -SOSYAL DESTEK PROJELERİ-
    
     Sosyal destek ve hizmetlerin hak temelli olarak bütünleşik bir şekilde sunulduğu bir sosyal destek sistemi kuracaklarını anlatan Erdoğan, sosyal destek ve hizmet politikalarını, sağlık, istihdam ve eğitim politikalarıyla uyumlu yürüteceklerini söyledi.
     Erdoğan, sosyal destek ve hizmet alanında, sağlık, istihdam ve eğitim hizmetleriyle birlikte Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) modeli çerçevesinde hane odaklı bir sisteme geçileceğini belirterek, şöyle konuştu:
     ”Böylece aile merkezli, vatandaşın ihtiyaçlarını yerinde ve ivedilikle gidermeye ve ailelere rehberlik hizmeti sunmaya yönelik bütüncül bir sistem kuracağız. Yoksullukla mücadelede önemli bir model olan SODES, önümüzdeki dönemde GAP ve DAP illerinin yanı sıra sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi düşük olan diğer illerde de yaygınlaştırılacak.
     Sosyal Konut Projesi sürdürülerek, yoksul ailelere teslim edilmek üzere ilk aşamada 50 bin, ikinci aşamada da 50 bin olmak üzere toplam 100 bin konut yapılacaktır. Bu konutlar ayda 100 TL taksitle verilecektir. Peşinatsız, faizsiz…”
 

AA