2. Obama-Romney düellosunun galibi kim oldu?

Olaylar
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki başkanlık seçimi öncesi adaylar ikinci kez canlı yayında karşı karşıya geldi. Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçilerin adayı Mitt Romney, New York’ta seçm...
EMOJİLE

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki başkanlık seçimi öncesi adaylar ikinci kez canlı yayında karşı karşıya geldi.

Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçilerin adayı Mitt Romney, New York’ta seçmenlerin sorularını yanıtladı.

1 saat 40 dakika süren tartışmanın gündeminde ağırlıklı olarak ekonomi ve iç politika vardı.

Bütçe açığı konusunda Obama’ya yüklenen Mitt Romney, "Bizi Yunanistan olmaya sürüklüyorsun" ifadesini kullandı.

Enerji politikalarının da ele alındığı tartışma sırasında, Libya’daki konsolosluğa düzenlenen saldırı da gündeme geldi. Başkan Obama, Bingazi’deki konsolosluğa düzenlenen saldırı konusunda sorumluluğun kendisine ait olduğunu söyledi.

Başkan adayları 22 Ekim’de son kez canlı yayında karşı karşıya gelecek ve kararsız seçmeni tarafına çekmeye çalışacak.

ABD’deki başkanlık seçimleri 6 Kasım’da yapılacak.

İlk münazaraya göre daha canlı ve daha etkili bir Obama gördük. Romney de, Obama’yı aşmak ve daha fazla puan toplamak içn daha agresifti. Münazaranın en az iki anında taraflar ciddi ciddi tartıştılar ve bu anlar ABD standartlarına göre hayli sertti.

KİŞİSEL ALANA SALDIRI!
Konu enerjiydi ve Romney, yönetimin petrol aramaları için verdiği lisansları iptal ettirmesine değinerek, ‘kaç lisans iptal ettirdin?’ diye sordu ve Obama’nın üzerine yürüdü. Bu, yani kişisel alana saldırı, ABD’de alışılmadık bir durumdur…

Romney’nin Obama’ya ‘doğru söylemiyorsun’ dediği anda da, salondaki tarafsız seçmenlerin heyecan sesleri televizyondan duyuldu.

"BEN SENİN KADAR ZENGİN DEĞİLİM"
Unutulmaz anlardan biri de, Romney’nin Obama’nın emeklilik planlarına değindiği andı. Oldukça zengin olan ve yaklaşık 250 milyon dolar serveti olduğu belirtilen Romney, Obama’nın da emeklilik planlarında dış ülkelere yatırım olduğunu ima etti. Kendi yatırımları tartışma konusu olan Romney’nin ‘sen kendi emeklilik planına baktın mı?’ sorusuna Obama, ‘ben senin kadar zengin olmadığım için bakmıyorum’ yanıtını verdi.

"SENİNKİLER YAPTI"
Obama’nın kalabalığı güldürüdüğü an ise, Romney’nin, Obama’nın göreve geldiğinde 2 dolar seviyesinde olan benzin fiyatının şu an 4 doların üstüne çıktığını söylemesi üzerine yaşandı. Obama ‘evet fiyat düşüktü çünkü ekonomi yere yapışmıştı’ dedi ve Bush’u kastederek ‘bunu seninkiler yapmıştı’ ifadesini kullandı.

"TABUTLARI BEN KARŞILIYORUM"
Libya konusu da tartışıldı. Cumhuriyetçilerin, büyükelçiliğin güvenlik eksikliği giderilmediği için Obama’ya yüklendiği bilinirken, Obama sorumluluğu üzerine aldı: Büyükelçileri ben atıyorum, ailelerinden ben sorumluyum, tabutları da ben karşılıyorum…

ROMNEY SARSILDI!
Romney, Obama’nın bu olayı sulandırdığını söylemesi üzerine başkan, ‘ertesi gün terör saldırısı dedim’ dedi ve beklenmedik bir şey oldu. Moderatör, Romney’e ‘evet, ertesi gün terör saldırısı dedi’ demek zorunda kaldı. Bu ses tam duyulmayınca Obama tekrar söylemesini istedi ve moderatör de tekrarladı. Bu durumun Romney’yi sarstığı gözlendi…

OBAMA KAZANDI
Amerikan medyasına göre tartışmayı kazanan Obama.

Tartışma boyunca Obama, Beyaz Saray’daki ilk 4 yılında hayata geçirdiği icraatları daha kuvvetli tonda anlatırken, Romney’ye de çok daha sert vurgularla yüklendi. Obama, ilk münazarada hiç bahsetmeyerek destekçilerini şaşırttığı, Romney’nin ”yüzde 47” gafını da beklendiği gibi bu kez gündeme getirdi.

Romney de yine somuta inmese de kendi planlarından bahsetti ve Obama’nın ekonomik karnesine sert eleştiriler yöneltti. Ancak Romney’nin, ilk münazaranın aksine, bu sefer Obama’nın üzerine çok fazla gidemediği görüldü.

İki taraf da birbirlerini doğruları söylememekle suçladı.

Amerikan televizyonlarında, münazara sonrasında yapılan ilk anketlere göre, ikinci açık oturumun galibi Obama oldu.

CNN televizyonunun anketinde, münazarayı izleyenlerin yüzde 46’sı Obama’yı galip ilan ederken, Romney’nin kazandığını düşünenlerin oranı yüzde 39’da kaldı.

CBS’in anketinde de ”Obama galip geldi” diyenlerin oranı yüzde 37, ”Romney kazandı” diyenlerin oranı da yüzde 30 oldu. Ankette, yüzde 33’lük kesim de münazaranın berabere bittiği görüşünü dile getirdi.

NELER YAŞANDI?
ABD Başkanlık seçimlerinin ikinci açık oturumu, ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Mitt Romney’in kıyasıya çekişmesine sahne olurken, ikili zaman zaman atıştı.

Obama ile Romney, New York’taki Hofstra Üniversitesi’nde, ekranları başındaki milyonlarca Amerikalı’nın önünde ikinci kez kozlarını paylaştı.

Romney’nin, tartışmada ”son sözü söyleyen” konumunda olmaya çalışırken birçok yerde Obama’nın sözlerini kesmesi veya süresi bitmesine rağmen ısrarla tekrar konuşmaya çalışması dikkatlerden kaçmadı.

Demokratlar, Romney’nin bu tutumunu ”saygısızlık” şeklinde nitelendirirken, Cumhuriyetçiler Romney’in tutumunu ”atiklik” olarak değerlendirip beğeniyle karşıladı.

Enerji konusunda Romney ve Obama’nın karşılıklı atışması, açık oturumun en tansiyonu yüksek anlarından biriydi.

Romney, Obama’yı enerji konusunda federal toprak ve sular üzerinde çalışan firmaların lisansını elinden almakla suçlarken Obama, ”Doğru değil Vali Romney” dedi. Romney ise ”Ne kadar kestin onları?” şeklinde sorması üzerine Obama, ”Vali Romney, açıkçası biz daha fazla petrol ürettik” şeklinde yanıtladı.

Romney’nin ”Hayır hayır kaç tane lisansı ve izni kestin?” demesi üzerine Obama, ”Vali Romney, bizim yaptığımız, birçok firma…” derken, Romney, tekrar sözünü keserek, ”Hayır, hayır, benim sorum var” dedi. Obama soruya cevap için ağzını açtığı sırada, Romney’nin tekrar sözünü kesmesi üzerine Obama, ”Soruya cevap vermemi istiyorsun…” diye müdahale etmek istedi. Ancak Romney yine, ”Ne kadarını kestin?” diye Obama’nın sözünü kesti.

Obama, daha soğukkanlı kalarak, cümlesini ”Soruya cevap vermemi istiyorsun. Ben de cevaplamayı isterim” diye tamamladı. Ama Romney, yine ”Tamam o zaman, nedir?” diye tekrardan müdahale etti. Obama ise soğukkanlı kalarak, seyircilere dönüp, federal topraklar üzerinde çalışma lisansı olup işletmeleri çalıştırmayanlar olduğunu, onlara ”Kamu arazisinde petrol araması mı yapacaksın, ya yap ya da hakkını kaybedersin” dediklerini anlattı.

-Obama’yı eleştirdi, ama aynısını yaptı-

Bunun ardından, Romney’nin tekrar Obama’nın sözlerine müdahalesi üzerine ikili arasında tansiyon yükseldi. Romney’nin, federal arazilerdeki petrol üretiminin azalttığı eleştirisi üzerine, Obama bunun doğru olmadığını söyledi.

Daha sonra Romney, aynı konuda söz aldı. Genellikle Romney sözlerini bitirirken konuşmak için ayağa kalkan Obama’nın, Romney kendisine soru soruyor gibi görünmesi üzerine yine ayağa kalktı ama Romney, arkasına dönüp, ”Birazdan size şans verilecek, şu anda ben konuşuyorum” dedi. Obama ise ”Eğer bana soru soruyorsan, ben de cevaplıyorum” dedi.

Ancak, Obama’yı ayağa kalktığı için eleştiren Romney, iki dakika sonra, daha Obama sözlerinin ortasındayken ayağa kalkıp, müdahale etmeye hazırlandı. Ancak, Obama, Romney’ye yönelik benzeri bir karşılık veya söz kullanmadı.

-Romney’den Obama ve moderatörü bastırma hamleleri-

Romney’nin, Obama ve CNN televizyonundan moderatör Candy Crowley’ye yönelik müdahaleleri tüm münazara boyunca sürdü.

İkilinin ilk atışmasından kısa süre sonra, benzer konuda Obama’nın konuşmasının ardından Romney de konuşmak istedi.

Ancak moderatörün, bir sonraki soruya geçtiklerine yönelik sözleri üzerine Romney, ”O (Obama) ilk soruyu aldı, dolayısıyla bu soruda son yanıt hakkı benim” demesi üzerine moderatör Crowley, ”(Yöntem) böyle işlemiyor” yanıtını verdi. Romney’nin tekrar müdahale etmek istemesi üzerine moderatör, ”Size yine konuşma şansı vereceğim burada, söz veriyorum” diyerek Romney’yi sakinleştirdi.

Ancak Romney, moderatöre seslenerek, yine de konuya ilişkin açıklamasını yapmaya çalıştı. Moderatörün araya girmeye çalışmasına rağmen Romney, söylemek istediği sözleri söyledi.

Moderatör yeni soru için Obama’ya dönerken de Obama ”Sözlerimin kesilmesine alışkınım” diyerek imada bulundu.

Bunun yanında, ekonomi üzerinde konuşurken süresini aşan Romney, moderatörün müdahalesine rağmen konuşmasını bitirmeyi reddetmesi üzerine, moderatör tekrar araya girdi ama Romney’in konuşmakta ısrarı üzerine, bu kez araya Obama girmeye çalışırken, moderatör konuyu kapatarak, yeni soruya geçti.

-”Vali Romney, Çin’e karşı sert olacak son kişi sizsiniz”-

Münazarada ikili arasında Çin konusunda da ilginç bir diyalog yaşandı.

Romney, başkan olması halinde Çin’in daha çok üzerine gideceği, baskıyı artıracağını söyledi.

Obama ise ”Vali Romney’nin, istihdamı Çin’e taşıyan şirketlere yatırım yaptığı ve Çin’in kendi halkını gizli gözetlemesi için izleme cihazları üreten şirketlere de yatırım yapmaya devam ettirdiği düşünüldüğünde, (Romney’ye yüzünü dönüp) Vali Romney, Çin’e karşı sert olacak son kişi sizsiniz” dedi.

Romney de açık oturumun sonlarına doğru, göçmenlik konusunun konuşulduğu bir sırada Obama’ya yanıt olarak Çin konusuna tekrar dönmek istedi. Ancak, Obama, buna izin verilmemesi için müdahale etmeye çalıştı. Romney ise ”Başkan ben konuşuyorum” diye karşılık verirken, Obama’nın araya girmeye çalışması sonrası, ”Neden bitirmeme izin vermiyorsun? Devam edeceğim, devam edeceğim” diye Obama’ya çıkıştı.

Moderatör ise bu sırada, ”Vali Romney, konuşmanızı kısa tutabilir misiniz. Bütün bu insanları görüyorsunuz, hepsi sizi bekliyor. Konu dışında çıktık” diye uyarıda bulundu.

Bunun üzerine Romney, kendisinin Çin gibi ülkelere yatırımlarından bahsederken, konuyu Obama’nın maaşına getirerek, ”Hiç emekli maaşınıza baktınız mı?” diye sordu. Romney, daha Obama konuşmadan ikinci kez sözünü kesti. Obama da ”Bakmadım, seninki kadar yüksek değil, o yüzden bakması çok vakit almıyor, çok sık bakmıyorum ” diye konuştu. Bunun üzerine Romney, ”Size tavsiyem, kontrol edin maaşınızı, sizin de Çin’e yatırımınız var, senin de ABD dışında yatırımların var” dedi.

-Romney, önceki başkan Bush’tan ne kadar farklı-

Bir Amerikalı izleyici Romney’ye, Obama yönetiminden hayal kırıklığı duyduğunu ama kendisinin politikalarının da önceki başkan George W. Bush’unkine benzemesinden kaygı duyduğunu belirterek, Romney’ye, Bush’tan farkının ne olduğunu sordu.

Romney, kendisinin Amerika’nın enerji ihtiyacını, ”Araplara ve Venezuelalılara giderek değil, ABD’nin kendisinin sağlaması gerektiğini düşündüğünü ama Bush döneminde konuya böyle bakılmadığını” belirterek, ”İkinci olarak ben Çin’e baskı yapacağım, Başkan Bush yapmadı, üçüncü olarak dengeli bütçe oluşturacağım, Bush bunu da yapmadı. Son olarak küçük işletmelerin savunuculuğunu yapacağım” dedi.

Obama da Romney’yi, önceki başkan Bush üzerinden eleştirerek, ”Vali Romney’yi, George Bush’tan ayıran bazı noktalar var. Bush, Medicare’i senete çevirmeyi teklif etmedi. George Bush, kapsamlı bir göçmenlik reformunu benimsedi, sınır dışı etme çağrısı yapmadı. Bush hiçbir zaman aile planlamasının fonlanmasını kaldırmayı teklif etmedi. Bush ile Romney arasındaki farklılıklar ekonomi politikalarında değil ama Romney, konu sosyal politikalara geldiğinde bir noktada Bush’dan daha aşırı noktalara gidiyor ve bence bu yanlış” dedi.

haber7.com