Somalili Öğrenciler Türkiye’de

Eğitim Güncel
26 Temmuz’dan beri Somali’de faaliyetlerini sürdüren Kimse Yok mu Derneği’nin ülkenin değişik bölgelerinden sınavla seçtiği 304 Somalili genç, Türkiye’ye geldi. Yarısına yakını...
EMOJİLE

26 Temmuz’dan beri Somali’de faaliyetlerini sürdüren Kimse Yok mu Derneği’nin ülkenin değişik bölgelerinden sınavla seçtiği 304 Somalili genç, Türkiye’ye geldi. Yarısına yakını yetim olan çocuklar Türkiye’nin farklı yerlerinde yer alan lise ve üniversite düzeyindeki okullarda eğitim görecek. Gençleri Türkiye’ye yolcu eden Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Şeyh Ahmed, Türkiye’ye gönderecekleri öğrencilerden, eğitimlerini tamamladıktan sonra ülkelerine dönerek hizmet etmelerini istedi.
 
Kimse Yok mu Derneği’nin gerçekleştirdiği organizasyonla 288’i liseli 304 genç Türkiye’de umut yolculuğuna çıktı. İlk defa yabancı bir ülkeye gidecek olmanın tedirginliğini ve heyecanını yaşayan öğrencilerin ailelerinde ise hüzün ve sevinç bir aradaydı. Öğrencileri uğurlayan Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Şeyh Ahmed, ülkesine yaptıkları yardımlardan dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye halkına teşekkür etti. Ahmed, Somali halkının da Türkiye’ye güven duyduğunu dile getirdi. Gençlerden 18 yaşındaki Fehima İsmail Cama’nın hayali, doktor olup ülkesine dönmek. Bahja Ismail Gadid adlı genç ise gelecekte mühendis olmak istiyor. Ülkede yaşanan iç savaştan olumsuz etkilendiklerini ve babasını çatışmalarda kaybettiğini anlatan Ayub Ali Hassan ise, "Babam öldükten sonra okumak için kendime söz vermiştim. Babam ölünce bu imkânım kalmamıştı. Şimdi çok şanslıyım ki bu dileğim gerçek olacak." diyerek duygularını dile getiriyor. Mogadişu’da yaşayan Hafsa Ömer Abdullah da Türkiye’yi çok merak ettiğini söylüyor. Sevdiği bir ülkede okumaktan mutluluk duyduğunu belirten Abdullah "Biz dört kardeşiz. Kendimi onlardan daha şanslı hissediyorum. Öğretmen olmayı ve geri dönüp ülkeme hizmet etmeyi istiyorum." diyor. Mogadişu’da yaşayan 40 yaşındaki Abdülkadir Salad Wehelie ise 14 yaşındaki oğlunu Türkiye’ye yolladığını anlatarak, "Somali’de hayat şartları zor. Çocuğumun Türkiye’de iyi bir okulda okumasını diliyorum." diye konuşuyor. Türkiye’nin en iyi özel okullarında okutulacak Somalili öğrencilere, Kimse Yok mu Derneği, sadece burs verecek. Eğitim, barınma, iaşe ve giyim gibi ihtiyaçlarını ise Türkiye’de okuyacakları okullar karşılayacak.

Zaman