Türkiye genelinde Diyarbakır’da da hafta sonucu yapılacak Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ile Parasız Yatılı ve Bursluluk (PYB) Sınavı’nda görev alacak öğretmenlerin istenilen başvuruyu yapmaması kriz oluşturdu. Yaklaşık 60 bin öğrencinin katılacağı sınavlar için Valilik res’en görevlendirme yaptı. Eğitim- Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, 5 bin öğretmene ihtiyaç varken, 400 öğretmenin başvurduğu ve Valiliğin re’sen görevlendirme yaptığını ve bunun Danıştay kararlarına aykırı olduğunu söyledi.
Cumartesi günü yapılacak SBS için Diyarbakır’da yaklaşık 25 bin, pazarg ünü yapılacak PYB sınavı için de 35 bin öğrenci katılacak. Sınavlarda görevlendirmek için 5 bin öğretmene ihtiyaç duyulurken, öğretmen sendikalarının karar alması sonucu başvuru sayısı düşük kalınca, valilik tarafından re’sen görevlendirme yapıldığı iddia edildi. Milli Eğitim Müdürlüğü’nden okullara valilik oluru ile gönderilen yazıda, 9-10 Haziran 2012 SBS ve PYB sınavı için görevlendirmelerin sisteme aktarıldığı ve okulların 8 Haziran 2012 Cuma saat 11.00’e kadar çıktılarını almaları gerektiği belirtilerek, "Görevler otomasyon tarafından alfabetik sırayla verilmektedir. Görev iptali ya da değişikliği asla yapılmamaktadır. 9 Haziran 2012 Seviye Belirleme Sınavı ve 10 Haziran 2012 PYB Sınavı saat 10.00’da başlayacak olup, en geç saat 09.00’da görevlendirildiğiniz okulda hazır bulununuz" denildi.
’GÖREVLENDİRME KARARI KANUN DIŞI’
Valiliğin res’en görevlendirme kararına tepki gösteren Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, Valiliğin bu kararı kanun dışı olduğunu ileri sürdü. Birtek, "Danıştay kararları vardır. Görevlendirmenin 1 hafta önce yapılması gerekiyor. Sınavlara girmeyecek olan arkadaşlarımız sıkıntı yaşamayacaklar" dedi.
Birtek, öğretmenlerin itibarsızlaştırılmaya çalışılması, memurlara hakları olan zamların verilmemesi, sınav ücretleri ve öğretmenlere sahip çıkılmaması nedeniyle bütün eğitim sendikalarının Diyarbakır’da böyle bir karar aldıklarını söyledi. Birtek, "Başbakan ve Milli Eğitim Bakanının öğretmenrlerle ilgili açıklamaları var. Hani İlçesi’nde sınava müdahale eden öğretmenler tutanak tuttu diye açığa alınırken, bunu yapan polis hakkında işlem yapılmıyor. Bu şartların düzeltilmesi için böyle bir karar aldı. Diyarbakır’da 5 bin öğretmene ihtiyaç varken, şuana kadar 400 kişinin gönüllü başvurduğunu söyleyebilirim" dedi.
’ÖĞRETMENLER SEVK VE RAPOR ALIP SINAVA GİRMEYECEKLER’
Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, öğretmenlerin itibarsızlaştırma ve saygınlığının yok edilmesi için yapılan açıklamalara tepki gösterdikleri için sınavlarda üyelerinin görev almayacağını isöyledi. Memiş, "Başbakan bize 15 saat çalışıp 2 ay yatmakla suçluyor. Bu açıklamasını düzeltmesini bekliyoruz. Amacımız öğrencileri mağdur etmek değil, itibarsızlaştırmanın önüne geçmek için demokratik tavrımızı ortaya koyuyoruz. Öğretmenler saldırıya uğrarken kimse kılını kıpardatmıyor. Çözümsüzlük değil çözümün parçası olmak istiyoruz. Resen görevlendimelerden sonra öğretmenlerimiz isterse sevk ve rapor alarak sınavlarda görev almayacaklardır. Öğretmlenlerimiz talepleri sınava girmeme doğrultusundadır" dedi.
Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise hafta sonu yapılacak olan sınav için görevlendirmelerin yapıldığını ve bir sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.
TOKAT’TA ÖĞRETMENLER SINAVLARA KATILMAMA KARARI ALDI
Tokat’ta Memur- Sen, Türkiye Kamu- Sen ve KESK’e bağlı eğitim sendikaları merkezi sınavlara katılmama kararı aldı.
Tokat’ta eğitim sendikaları ortak karar alarak yapılacak merkezi bütün sınavları boykot etme kararı aldı. Öğretmenler boykot kararını gerekçe olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in eğitim camiasına yönelik çalışma saatleri, ücret ve izin konusundaki sözlerini gerekçe gösterdi. Sendika binasında açıklamalarda bulunan Memur Sen’e bağlı Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Cemil Çağlar, genel merkezlerinin kararı olmamasına rağmen yerelde bu kararı aldıklarını söyledi. Çağlar, şöyle dedi:
"Merkezi bütün sınavları boykot etme kararı aldık. Merkezi ÖSS, LYS, SBS, açık lise, açık öğretim gibi bütün sınavlara öğretmenlerin itibarları iade edilinceye, ’Ya öğreten ol ya öğrenen ol’ anlayışı hakim oluncaya ve sayın Başbakanın ve bakanın eğitim çalışanlarına yönelik söylemlerini düzeltene kadar Tokat’ta merkezi sınavlarda görev almama kararı aldık. Şu ana kadar da uyguluyoruz. Eğitim çalışanlarının gönlü kırıktır. Yetkililerden bu kırıklığı tamir edecek açıklama bekliyoruz."
Cemil Çağlar, sınavlarda Valilik ve Kaymakamlık tarafından görevlendirme olacağını belirterek, "Mesela ilçelerden Yeşilyurt’a, Artova’dan Sulusaray’dan öğretmen takviyesi gibi çalışmalar varmış, Yeşilyurt merkez olduğu için. Bir şekilde görevlendirme olur. Bizim Tokat’taki kararımız bu yönde. Biz hafta sonu Tokat’ta bile olmayacağız" dedi.
Türkiye Kamu Sen’e bağlı Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Hakan Akkaya da yazılı açıklama yaparak 9 Haziran tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İlköğretim 8’inci sınıflara yönelik düzenleyeceği Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) katılmama kararı aldıklarını ifade etti. KESK’e bağlı sendika üyeleri de sınavlara katılmayacağını duyurdu.
Milliyet